Đurđevak i razna narodna verovanja

Đurđevak i razna narodna verovanja

Svanu je još jedan Đurđevdan za koji su vezana mnoga verovanja i običaji. I naravno cveće, a naša tema je Đurđevak (lat. Convallaria majalis,) takođe poznat i kao đurđica, šmarnica ili đurđevac. Ima zvonaste bele mirisne cvetove. Višegodišnja je biljka i dolazi iz porodice ljiljana.

Ima široku primenu u farmaciji.

Kako je otrovan ne preporučuje se za kućnu upotrebu pravljenja preparata. U kozmetici ga najčešće susrećemo u parfemima. Dior je poznat po notama Đurđevka.

Od Đurđevka su ranije pravljeni bidermajeri kao simbol mladosti i čistote. U raznim narodima postoje različite legende vezane za Đurđevak. Uglavnom sve skandinavske i germanske zemlje su ga povezivale sa boginjom izlazećeg sunca. U davnim vremenima u Nemačkoj đurđevak je darivan boginji zore i izlazećeg sunca Ostare, tako što su početkom maja okitili grad đurđevkom. A dečaci i devojčice su se sakupljali plesali i rukama tapšali sve dok cveće nije uvelo, pa potom bacali u vatru.

Obeležavaju praznik đurđevka, smatrajući ga praznikom ljubavi. Veruje se da ovaj običaj datira još od kralja Karla koji je na taj dan poklanjao grančice Đurđevka kao simboli nade, sreće i ljubavi.

U Irskoj i danas u pričama za decu sa Đurđevka vilenjaci sakupljaju najfinija vlakna i od njih prave krevete za spavanje. Neki opet smatraju da je Đurđevak blago vilenjaka.

Stari Rimljani su verovali da je Đurđevak nastao od kapljica mirisnog znoja boginje lova Dijane . Postoje reference gde se smatra da Đurđevak najviše pripada boginji proleća Maji.

U Engleskoj kažu da Đurđevak raste u šumi gde je heroj Leonardo pobedio strasnog zmaja. Ovo se negde poklapa za našim Sv. Đorđem.

Ruska legenda kaže da su to suze morske princeze Mage koja je ožalošćena činjenicom da je mladić Sadko poklonio srce zemaljskoj devojci.

Hrišćani veruju da simbolizuje gorke suze Bogorodice koja je plakala na mestu raspeća svog sina. I ima simbolike jer posle Vaskrsa cveta Đurđevak.

U Holandiji postoji i danas verovanje da mladenci treba u bašti da zasade Đurđevak kako bi svakog proleća njihova ljubav se obnovila nežnošću. Na državnim simbolima mnogih gradova u Holandiji, Norveškoj, Švedskoj nalazi se cvet Đurđevka.

U Finskoj je Đurđevak državni cvet. Svakako je za ovaj cvet vezano proleće, ljubav, nežnost i magija. Piše se i peva o njemu od kad je sveta, a definitivno simbolizuje sreću , nežnost i čistu ljubav.

Kod nas u zavisnosti od kraja postoje razne priče naših baka koje su se prenosile.

Po verovanju đurđevak raste samo u šumi gde igraju vile, i kada neka devojka je spremna za udaju treba da pravi venac od đurđevka i nosi ga na glavi kako bi dozvala svog dragog.

Takođe postoje razne priče da su to suze prolivene za neoženjenim vojnicima koji su stradali. Veruje se i ako nekom u dvorištu iznikne đurđevak da te godine se neko ženi ili udaje iz kuće.

Kakva god da su verovanja, danas ga najviše vežemo za Đurđevdan. Iskreno, iako sam cvećarka nemam često priliku da pravim bukete od Đurđevka. Mada kažu da to mlade devojke treba same sebi da prave. Eto. Toliko od mene . Uživajte u mirisu đurđevke i lepo se provedite na slavama.

Đurđevak i razna narodna verovanja

Pozdravlja vas vaša cvećarka Dobraš Ljiljana

Ig profil: cvecara_divlja_orhideja_

Fb profil:  Cvecara Divlja Orhideja

Fotografije su preuzete sa Pinteresta

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...