Kako da prestanete sa odlaganjem obaveza?

Odlažemo svoje obaveze iz mnogobrojnih razloga, zbog nedostatka alata i resursa do iznenadnih životnih situacija. Međutim, često smišljamo izgovore poput nemam vremena, nemam podršku, ali ne volim taj zadatak da rešim. Čini se poznato, zar ne? Skloni smo odlaganju obaveza, posebno onih zbog kojih se osećamo nelagodno, uplašeno, neprijatno ili koje su izuzetno dosadne i naporne, neinspirativne. Pokušajte da razumete sebe, spoznajte navike i rutine koje sprovodite tokom dana a narušavaju vašu doslednost za ispunjavanje obaveza. Koje izgovore vi smišljate kada ne želite da nešto radite?

Strah od neuspeha je najčešći razlog za odlaganje obaveza, a nekada imamo prevelika očekivanja a pojedinci jednostavno ne žele neki zadatak ispuniti pa se odlaganje obaveza oduži u nedogled. Odlaganje obaveza se drugačije naziva prokrastinacija. Prokrastinacija predstavlja oblik ponašanja koji se ispoljava stalnim odlaganjem izvršenja obaveza i zadataka.

Koji su to „jedači“ vremena i kako ih se rešiti?

Društvene mreže, uzmete telefon samo da pogledate nešto na instagramu, a zadržite se više od pola sata. Doktori savetuju da odložimo naše mobilne telefone najmanje 2 sata pre nego što legnemo da spavamo, a ujutru da ne skrolujemo po vestima i objavama nego da ustanemo i uđemo u dan spremni za produktivnost i ispunjavanje obaveza. Ranije smo pisali o jutarnjim stranicama. Možete pročitati tekst ako imate interesovanja ka ovoj temi https://shinemagazin.com/o-pisanju/

Saveti za doslednost

Prvo i osnovno, potrebno je voleti sebe, razumeti kako funkcionišemo. Nekada je potrebno samo stati i odmoriti se ili prošetati u prirodi potpuno sami. Važno je nekada stati i svoje misli posložiti tako da možemo održati motivaciju i disciplinu tokom dana. Kada znamo zašto radimo ono što radimo lako ćemo postati dosledni. Verujte sebi i osluškujete unutrašnji glas.

Mnogi savetuju pomodoro tehniku, koja se koristi u učenju. Naša koncetracija traje oko 25 minuta, napravite pazu do 5 minuta i nastavite sa izvršavanjem obaveza. Napravite TO DO listu kako bi imali uvid šta je sve potrebno obaviti, šta je ostalo, šta možete delegirati drugima. Obevezno odvojiti bitne i hitne stvari. Sasvim je u redu ostaviti „za sutra“ ali budite pažljivi pri donošenju ove odluke da se ne bi stavke nagomilale. Nemoguće je izbegnuti prokrastinaciju. Jedino što preostaje je da je prihvatimo i prepoznamo kako ne bi došlo do negativnih posledica.

Naš mentalni sklop je ključ uspeha, ako želimo da budemo uspešni potrebno je preduzeti odgovornost, srediti misli i fokusirajte se na ono što želite postati. U ovom slučaju se kreiraju TO BE liste koje isto funkcionišu kao TO DO samo je struktura drugačije. Zapišite  osobine koje želite posedovati, koje su vaše želje, o čemu sanjate.

I za kraj…

Povremeno odlaganje obaveza je u ljudskoj prirodi. Potrudite se da ne počne da utiče na kvalitet života i svakodnevno funkcionisanje. Pišite nam koja su vaša rešenja za prokrastinaciju.

Autor: Jelena Vučković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...