Evo čime treba da se vodite prilikom kupovine nakita

Jedan od najlepših poklona u mnogim važnim i svečanim prilikama jeste nakit. Bilo da je reč o rođenju, punoletstvu, proslavi diplomiranja, godišnjicama i slično, komad nakita je nešto čime uvek možete obradovati drage osobe.

Razlog zašto se ljudi odlučuju da u različitim povodima poklanjaju nakit jeste njegova neprolaznost. Mogu se menjati trendovi, samim tim i dizajn nakita, ali vrednost kvalitetnih komada nakita kroz vreme ne opada, naprotiv – raste.

Takav nakit može da traje večno, a posebno dragocen postaje onda kada ima i emotivnu vrednost za onoga kome je poklonjen i kada simboliše određenu tradiciju.

#1 Birajte mesto gde kupujete nakit

Kada kupujete vredne stvari, a nakit definitivno spada u to, važno je da to učinite na proverenim mestima. Ukoliko vas interesuju ogrlice od belog zlata i odlučite se da kupite neku od njih, najmanje što želite je da se ispostavi da nije reč o plemenitom metalu kakvo je zlato, već o jeftinom materijalu bez vrednosti.

Kako biste izbegli takve scenarije, ne posežite za lakšim rešenjima, koja podrazumevaju saradnju sa nesertifikovanim preprodavcima nakita za koji tvrde da je vredan, jer se može ispostaviti da ne samo što niste uštedeli, već ste i bacili novac.

Pokloni imaju za cilj da obraduju nama drage ljude, tako da bi nepoželjan ishod (kada ‘zlato’ počne naglo da menja boju i izgubi prvobitni sjaj), mogao i te kako da razočara onoga koga smo zapravo nameravali da usrećimo.

#2 Kvalitetan nakit zahteva da izdvojite veću sumu novca

Kao što smo već spomenuli, nakit koji može da traje i desetinama godina, a da ne izgubi ništa od svog prvobitnog izgleda, mora biti napravljen od kvalitetnih i izdržljivih materijala, a samim tim i skupocenijih.

Zato je nakit vrsta poklona koja svakako traži da je izvesno vreme planirate i očekujute više cene. Ipak, treba imati u vidu da i među nakitom od zlata i dragog kamenja postoje komadi čija je cena ipak pristupačna velikom broju ljudi, što nam omogućava da se ipak biramo i takve poklone za svoje drage osobe.

#3 Tražite garanciju za materijal i vrednost kupljenog nakita

Ovlašćeni prodavci vrednih komada nakita sami će vam izdati garanciju na proizvod kupljen kod njih, ali ako imate sumnju da ćete dobiti garanciju, naglasite da želite da je dobijete već prilikom razgovora o tome koji biste komad nakita izabrali. Ukoliko naiđete na oklevanje prodavca kada se spomene garancija, to vam je prilika da nakit potražite na drugom mestu.

#4 Treba birati praktične modele, ali u skladu sa stilom osobe za koju kupujete

Među pripadnicima oba pola ima onih koji uživaju da nose nakit i redovno to čine, ali i onih koji izbegavaju nošenje nakita. I to je važan faktor prilikom odabira nakita. Pored toga, kada je reč o obe grupe ljudi, treba obratiti pažnju na stil i ukus osobe kojoj poklanjate, kao i na prilike u kojima nosi nakit (da li je to svakodnevno ili samo u posebnim prilikama).

Treba obratiti pažnju i na godine osobe za koju birate poklon (npr. za devojku od 18 godina biserna ogrlica nije idealan poklon, dok za damu šezdesetih godina biseri su svakako pun pogodak).

Ukoliko pak niste sigurni šta preferira vaša draga osoba, a želite da je obradujete nakitom, izaberite svedenije modele klasičnog dizajna, oni će se verovatno dopasti i najvećim probirljivcima kada je reč o nakitu.

Pored toga, važno je da, bez obzira na to da li birate ekstravagantan nakit ili onaj jednostavnijeg dizajna, birate modele koji ne zadaju neprilike prilikom oblačenja, a i uopšte, tj. koji su praktični za upotrebu. Nijedna dama ne želi da joj narukvica izvuče konac iz omiljenog džempera ili večernje haljine, ma koliko ona bila skupocena i zadivljujućeg izgleda.

#5 Ne zaboravite na mogućnost da budete potpuno autentični

Za većinu ljudi, prva asocijacija na zlatarske radnje su postolja sa već gotovim modelima narukvica, ogrlica, minđuša, prstenja ili njihovim setovima. Međutim, ukoliko imate neku posebnu zamisao u vezi sa dizajnom nakita, postoje i juveliri koji vam to mogu ostvariti.

Poseban oblik prstena ili tačno određen raspored dragog kamenja mogu biti zamisao iz vaše mašte, a vešti majstori mogu vam to ispuniti sa lakoćom. Naravno, ukoliko niste za eksperimentisanje ovog tipa, uvek se možete vratiti gotovim modelima, bez bojazni da li ste se dobro razumeli sa zlatarom i da li će ideja biti ostvarena onako kako je i zamišljena.

#6 Imajte u vidu da nakit može nositi i ličnu poruku!

Svaka zlatara nudi mogućnost da na komad nakita koji odaberete ugravirate nešto po svojoj želji – inicijale, ime ili imena, važan datum ili nekoliko kratkih reči. To može biti odlična ideja da iskažete koliko vam je značajna osoba za koju ste namenili ovaj poklon, a nema sumnje i da će nju dirnuti.

Svaki poklon koji je biran sa ljubavlju pravi je poklon za osobu koju želite da obradujete! Sastavite nekoliko reći koje će biti vaš saveznik u darivanju i uživajte u oduševljenju onoga za koga ste birali poklon, jer ono svakako neće izostati!

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...