Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda

Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda.

Meksiko – zavičaj Fride Kalo, mesto impozantnih hramova Maja i Asteka i neobična zemlja sombrera, marijačija i autentične kulture.

Malo je zemalja na ovoj našoj šarenolikoj planeti koje predstavljaju tako intenzivan i impresivan spoj predivnih pejzaža i bogatog istorijskog nasleđa kao što je to slučaj sa Meksikom. Okupana suncem i okružena prelepim azurnim vodama, ova je destinacija kao stvorena za odmor i uživanje. Međutim, upravo zbog raskošne kulture koja svedoči o uticajima drevnih civilizacija, u Meksiko treba da dođu i svi oni putnici istraživačkog duha, koji žele da otkriju misterije piramida i astečkih i majanskih ruina. Pročitajte o čudesnim tajnama i lepotama meksičkih predela.

Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda
Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda

Čičen Ica – tragovima drevnih civilizacija

Ako u vama tinja radoznalost i želja za istraživanjem drevnih civilizacija, u Meksiku ćete bez svake sumnje pronaći brojne arheološke lokalitete vredne posete. U prvom redu tu je, verovatno za turiste najatraktivnija znamenitost – Čičen Ica, grad drevne civilizacije Maja koji je podignut oko 600. godine. Pod zaštitom UNESCO-a, a od 2007. godine i jedno od novih sedam svetskih čuda, ova je lokacija jedna od najposećenijih u Meksiku. Putnici iz celog sveta dolaze da vide monolitnu i impresivnu piramidu El Kastiljo. Najveća gužva je, nimalo slučajno, tokom jesenje i prolećne ravnodnevice, jer se jedino u ova dva dana u godini može videti kako senka boga zmije Kukulkana sa perjanicama spušta niz stepenište.

Pored piramide pažnju posebno privlači Hram ratnika, koji su Maje podigle po ugledu na toltečki hram u Tuli. U ovom impozantnom zdanju zadivljujuće su kamene rezbarije i opservatorija El Karakol. Druge znamenitosti u Čičen Ici su Sveti Cenote, gde su ljudska tela žrtvovana bogovima, hram Jaguara, kitnjasto izvajano svetilište sa ratnicima koji opsedaju selo i Tzompantli, odnosno Zid lobanja, dramatična platforma isklesana lobanjama, ljudskim žrtvama, orlovima koji jedu ljudska srca i skeletima ratnika.

Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda

Gradić Puebla – pogled na Popokatepetl

Gradić Puebla, čuven po nadimku „Anđeosko naselje“, smešten je u dolini Cuetlaxcoapan, što na astečkom znači „mesto gde zmije menjaju kožu“. Impresioniraće vas svojom arhitekturom i živopisnim pejzažom, pogotovo kada shvatite da se odavde pruža sjajan pogled na čuveni vulkan Popokatepetl. Okružena vulkanima i planinama, Puebla zauzima posebno mesto na mapi turista koji dolaze u Meksiko.

Njena atraktivnost, ipak, ne počiva isključivo u prirodnim lepotama, već i u zdanjima koja je podigao čovek. Naime, ovde se možete diviti izuzetnim građevinama raznih stilova, od raskošne renesanse do meksičkog baroka. Stari deo grada i istorijsko jezgro pod zaštitom je UNESCO-a, upravo zbog toga što predstavlja autentičan primer španskog kolonijalnog naselja. Mnogim turistima Puebla ostaje u sećanju zbog zgrada ukrašenih šarenim pločicama. U svakom slučaju, arhitektura predstavlja simpatičan spoj evropskog nasleđa i američke umetnosti.

Teotihuakan – posetite Hram Meseca i Hram Sunca

Nesumnjivo najpoznatija od astečkih ruševina je Teotihuakan. Smešteno odmah izvan Meksiko Sitija, prestonice države Meksiko, ovo arheološko nalazište poznato je po dvema piramidama – Hramu Meseca i Hramu Sunca.  Da biste došli do ovih hramova, najpre morate proći kroz tzv. Aveniju mrtvih. Prema mišljenju arheologa, ali i turističkih vodiča,  ovaj lokalitet je istinsko ogledalo astečke civilizacije i obavezno u itineraru svih koji dolaze u Meksiko.

Pročitajte i: Putujte sa nama – vodimo vas u Brno.

Templo Major – u srcu Meksiko Sitija

Još jedna neverovatno poznata ruševina je Templo Major ili Veliki hram, koja se nalazi u samom srcu istorijskog centra Meksiko Sitija. Smatra se da je kamenje ove ruine korišćeno za izgradnju impozantne katedrale na velikom trgu Zokalo. Nekada jedan od glavnih hramova u drevnom gradu Tenočtitlanu, Veliki hram je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Meksiko Sitija i posvećena je i Tlalocu (Bogu kiše) i Huitzilopochtliju (Bogu rata). Prvi hram su podigli Asteci sredinom 14. veka upravo na mestu gde je, prema predanju, bog rata dao narodu Meksika znak da su stigli u obećanu zemlju – orao na kaktusu sa zmijom u ustima. Inače, hram je tokom vekova rušen i podizan još šest puta.

Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda

Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda
Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda

Kankun – živopisnost Jukatana

Kada se sagleda istorijsko nasleđe, tragovi drevnih civilizacija i predivni prirodni predeli, postaje jasno: Meksiko je zemlja kao stvorena za putovanje koje se pamti celog života. Živopisnost i lepota ove neobične zemlje dolazi do izražaja na poluostrvu Jukatan, posebno u turističkim mestima Kankun i Plaja del Karmen.

Kankun je prestonica Jukatana i jedno je od najposećenijih meksičkih letovališta. Ovde dolaze svi koji žele avanturu, uživanje na plaži i uzbudljivo isprobavanje sportova na vodi. Nakon izležavanja kraj tirkiznih voda moguće je napraviti izlet do predivnih mesta kao što su Isla Contoy Isla Mujeres, ali i već pomenutog arheološkog lokaliteta Čičen Ica.

Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda

Takođe, za zavisnike od adrenalina i istraživače uvek željne novih uzbuđenja, između Kankuna i Ostrva žena (Isla Mujeres) nalazi se podvodni muzej umetnosti MUSA. Muzej pod vodom sadrži preko 500 impresivnih skulptura u prirodnoj veličini, vajara Džejsona de Kairesa Tejlora i jedna je od najvećih atrakcija ne samo u Meksiku, već i u čitavom svetu. Ako niste raspoloženi da ronite kroz muzej, možete ga obići i brodom sa staklenim dnom.

Mnoge turiste posebno oduševljava Kankun zbog svog tipično američkog izgleda. Jedna šetnja gradom je dovoljna da shvatite zašto nosi nezvaničan naziv „mali Majami“.

Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda
Čudesne tajne Meksika: astečko nasleđe i predivna priroda

Playa del Karmen i Tulum

Za razliku od očiglednog američkog uticaja na arhitekturu i život prestonice Jukatana, u obližnjem odmaralištu Playa del Karmen pronaći ćete energiju i duh majanske i evropske kulture. Kao pravo mondensko mesto u impersivnom i specifičnom stilu evropskih (pogotovo španskih) primorskih gradova, Playa del Karmen je idealna destinacija za opuštanje. Uživajte kraj Karipskog mora, uz koktele i fantastičan pogled.

Iskoristite blizinu još jednog dragocenog lokaliteta i posetite ruševine drevnog grada Tuluma, jedinog grada koji su Maje podigle na litici. Zanimljivo je da je ovaj grad izgrađen u čast boga Sunca, a važio je za mesto stanovanja elite, odnosno uglednih građana i plemića, poput astronoma ili velikog sveštenika. Svoj vrhunac dostigao je između 13. i 15. veka.  Jedno od najbolje očuvanih zdanja u Tulumu je Hram fresaka. Korišćen je upravo kao opservatorija za praćenje kretanja sunca. Fasada hrama je ukrašena božanstvima koja su bila sveta za narod Maja.

Na kraju, putovanje u Meksiko se čini kao uživanje u pravom spletu bogatih predanja i podjednako raskošnih predela prirode. Bilo da poznajete drevne civilizacije Maja i Asteka ili da vas samo intrigiraju rituali i arhitektura ovih naroda, u Meksiku ćete ostati zadivljeni čudesnim tragovima njihovih kultura. Okruženi predivnim vodama Kariba i specifičnim rastinjem i palmama, sasvim je izvesno da ćete ovo iskustvo dugo pamtiti.

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...