Putujte sa nama: Vodimo vas u Brno

Brno je glavni grad u Moeavskom delu Češke Republike. Postoje nekoliko pretpostavki o imenu grada: od reči „ brniti“ – utvrđenje;  „bryn“ reč, koja sa keltskog ozbačava brdo; od reči brnen-što znači močvaran.

Proveli smo u ovom gradu jedan dan, pa vam prenosimo utiske i predloge šta da vidite, ako se nađete u ovom gradu.

rrem

Zamak Špilberk sagrađen je sredinom XIII veka. Tvrđava je vremenom postala najstrožiji zatvor u Austro – Ugraskoj, gde su bili najopasniji zločinci i politički zatvorenici.  Austrijski car Franc Jozef I ukinuo je zatvor, pa je zamak bio pretvoren u vojnu kasarnu. Oko 1959. godine, vojska je napustila zamak, i od tada se ovde nalazi muzej grada Brno. Sa zamka se pruža neverovatan pogled na ceo grad. Pored zamka nalazi se i velika bašta, gde se tokom letnjih meseci održavaju predstave, pozorišta, koncerti. Ovde možete da vidite takođe i kazamate, i hodnike po kojima su hodali zatvorenici.

Stara Gradska Većnica nalazi se pored Zelenog trga, i smatra se centrom grada Brno. Ranije u Većnici bio je sud, ovde se štampao novac, čuvala se razna dokumentacija, ovde su se dočekivali bitni gosti, rešavala su se razna pitanja vezana za grad i njegov narod. Sada se ovde nalazi turistički info centar grada, a na samom vrhu – vidikovac, sa koga možete da vidite grad i zamak Špilberk.  U prolazu ćete videti jednog „zmaja“, koji visi. Legenda glasi: „Jednom davno živeo je zmaj, koji je plašio stanovništvo celog grada. Mnogi su pokušavali da ga oteraju ili da ga ubiju, ali nikome nije uspevalo. Onda je jedan zatvorenik iz zamka  dao saglasnost da proba da pobedi zmaja. On je natopio teleću kozu otrovom, pa je bacio u jazbinu zmaja. A kad je zmaj pojeo, on se otrovao. Tom zatvoreniku su dali slobodu, a od tog zmaja su napravili punjenog zmaja, što se i dan danas vidi u prolazu većnice.“

rrem

Katedrala  Svetih Pavla i Petra koja se još zove Petrov. Slika od ove crkve nalazi se na kovanici od 10 čeških kruna. Gradnja crkve je počela oko XI veka, na mestu gde je ranije bila Romanska kapela. Toranj katedrale visok je 84 metara. Iznad ulaza nalazi se latinski citat iz Jevađelja po Mateju. Unutrašnost crkve urađena je u stilu baroko.

rrem

Kapucinska kripta  je pogrebna soba, uglavnom za kapucine. Kripta je napravljena sredinom XVII veka, u manastiru u centru Brna. Poznata je po tome, što se zbog sastava  zemlje i sistema vazduha tela ovde pretvaraju  u mumije, zato ovde možete da vidite prirodan tok mumifikacije.

rrem

Zeleni trg datira otprilike XIII.v. Ovde nalazi se fontana „Parnas“, pijaca (zatvorena), pozorišta, Moravski muzej,  „Redut“ najstarije pozirište, gde je nastupao Mocart. A takođe, ako imate vremena, posetite lavirint – ispod trga nalaze se zapetljani hodnici i podrumi.

Trg Slobode do koga se stiže Masarikovom ulicom, koja je ujedno i pešačka zona. Na trgu nalazi se stub kuge i stari astronomski sat, u obliku crnog konusa.

Takođe preporućujemo, ukoliko imate vremena i mogućnost da posetite i vilu Tugendhat, zoološki vrt, Masarikovu auto-moto stazu, koja se nalazi malo dalje od grada.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...