Čitamo: „Petlje“ – Tanja Taubner

Radeći na romanu, namera je bila da se moji čitaoci prepoznaju, da osete nešto što je njima blisko, što ih muči ili raduje, iskušava, koči. Otud petlje. O značenju petlji u „Petljama“ je bilo reči u prethodnom intervjuu. Ipak, petlje u nama kreiraju stvarnost oko nas. Kada petlje prorade, menjaju se i ponašanja, a time i ceo obrazac života. O čemu se zapravo radi?

Urbana sredina, grupa prijatelja koji su odrasli zajedno, a koji imaju dogovor da se tog petka uveče okupe. Povoda nema. Oni se dugo poznaju, dobro se poznaju, veoma su bliski. To su Vladan, Filip, David, Branko i Geta. Svi se bave različitim poslovima, i imaju različite sudbine. Vladan je razveden, otac jednog dečaka. Filip je u braku u kom nema želja, nezadovoljan, neveran, otac jedne devojčice. David je lik u romanu koji gotovo ne progovara, ali bez njega cela priča ne bi bila to. Branko je muzičar koji ima izraženu potrebu za nevezivanjem. I Geta, njihova drugarica takođe još iz škole, koja doživljava krizu godina, još uvek se trajno ni za koga nije vezala, želi dete i, iako je pored Vladana, nosilac humora u knjizi, ona je duboko nesrećna, lepa, putena i pametna. Te večeri, u taj stan na to okupljanje doći će i Brankova prijateljica Suzi, koju ostali prvi put vide ali sa kojima se ona brzo i potpuno uklapa.

U roman je, od prve stranice do kraja, utkan jedan starac, jedno gospodstveno, mudro biće čije je srce oslobođeno od nečistoće. Bez očekivanja, bez želja, bez potrebe da menja bilo šta što je bilo, ili na silu gradi ono što bi možda želeo. On upoznaje Getu, koja radi u knjižari, i neprestano svraća tamo tražeći jednu knjigu za koju je ubeđen da će biti objavljena i da će jednoga dana moći da je kupi, i ima. On zna i ko će je napisati i zašto. Ponekad se ponada da će knjiga možda stići u vidu paketa koji on treba da preuzme u pošti, a sigurno će, misli Starac, tu biti i posveta za njega. Tako je on upoznao i Vladana koji radi u pošti, i stvorio naročit odnos i sa njim. Zapravo  Starac sa svima ostvaruje naročite odnose jer je njegova uloga naročita. Ostali junaci kroz njega uočavaju svoje bazične petlje koje ih love, koče ih da napreduju, budu ispunjeni, i u sebi slobodni. Do kraja romana Starac će upoznati sve likove, a to će biti upravo uoči pomenutog susreta, odnosno okupljanja u Vladanovom domu. Tada će se otkriti sve njihove dublje veze, ali i sudbina Knjige koja je spomenuta malopre.

Za razliku od nekih drugih vrsta romana, poput trilera na primer, roman „Petlje“ nije omasovljen likovima. Pored pomenutih, tu su i jedna Majka, i još dva sporedna. I to je sve. Kakav je ko, šta želi, čemu se opire, zbog čega je slab ili gord, čitalac saznaje najviše kroz njihove razgovore. Dijalozi daju radnji život, dinamiku i brzinu.

Ko je Knjigu pisao, kada je napisana, i zbog čega, čitalac će videti. Ali će takođe videti, vezano i nevezano za nju, koliko je čovek krhko biće, svaki, i koliko to ne mora biti. Videće takođe i šta snaga strasti može da učini, kao i sila ljubavi i iskrenog prijateljstva i zajedništva, retkog za ovo vreme.

Na instagram profilu @tanjataubner vaši čitaoci mogu da vide trejler za roman, a u dm-u se mogu detaljnije raspitati za knjigu.

Takođe mogu pisati na mejl tanjataubner@gmail.com

Knjiga se može naručiti dostavom na adresu.

Ima je i u „Čudnoj knjižari“ u Beogradu, Dečanska 5a.

Čitaoci van Srbije do knjige mogu da dođu preko sajta korisnaknjiga.com

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...