Bogatstvo iz knjiga – Zašto treba da čitate svakog dana

Ne sećate se kada ste poslednji put pročitali knjigu ili značajan članak iz časopisa? Vaše svakodnevne obaveze ne dozvoljavaju da bar pola sata dnevno posvetite čitanju ili radije slobodno vreme provodite na društvenim mrežama? Onda možda još niste otkrili sve one benefite koje donosi čitanje knjiga i kvalitetne literature.

Bilo da ste ranije uživali u knjigama, a da sada nemate vremena. Ili da nikada niste izgradili naviku svakodnevnog čitanja – nikada nije kasno da postanete pasionirani čitalac. Pored toga što predstavlja besplatnu zabavu, čitanje knjiga značajno možete obogatiti vaš vokabular, poboljšati pamćenje i uvećati znanje.

Zahvaljujući izvrsnim delima klasične ili savremene svetske književnosti, možemo da otkrivamo nove i drugačije svetove. Za sve koji se bave pisanjem, takođe, knjige su najveći saveznici, jer pomažu u izgradnji stila i konstantno podučavaju o tome kako treba sklopiti rečenicu ili kako izgleda lektorisan tekst.

Prednosti čitanja su brojne, a mi smo izdvojili nekoliko najvažnijih koje će vas navesti da počnete da čitate već danas!

Čitanje je izvor znanja

Sve što pročitate puni vam glavu novim informacijama. Što više znanja imate, bolje ste opremljeni da se uhvatite ukoštac sa svakim izazovom u svakodnevnom životu. Živimo u materijalnom svetu i društvu koje je preplavljeno informacijama i gde je sve nestalno. U svakom trenutku možemo izgubiti posao, novac, pa čak i zdravlje. No znanje koje upijemo čitanjem i ideje koje knjige u nama pokreću ne može nam niko oduzeti.

Bilo da nas vode kroz vreme ili na drugi kraj sveta, knjige su uvek neprocenjiv izvor znanja.

devojka-čita-knjigu

Knjige obogaćuju naš vokabular

Knjige nas naoružavaju znanjem, a to znači i proširen vokabular. Što više čitate i otkrivate nove reči, one će vremenom, neizbežno ući u vaš svakodnevni rečnik. Rečitost je od velike pomoći u bilo kojoj profesiji. Kada znate da sa svakim možete razgovarati sa samopouzdanjem, neće biti prepreka na vašem putu unapređenja karijere.

Pored toga, načitani ljudi su naročito cenjeni u profesionalnim krugovima. Mnogo brže možete napredovati ako ste pored stručnosti potkovani znanjem o naučnim otkrićima. Kao i o globalnim događajima i književnosti i umete o tome lepo da govorite.

Bolje veštine pisanja

Kada čitamo kvalitetna književna dela koja su primer vrhunske umetnosti, to će bez svake sumnje imati primetan efekat i na naš stil pisanja. Sa bogaćenjem rečnika i lekcijama “iz prve ruke” o tome kako treba da izgleda pravilno napisana rečenica. Svako ko se bavi pisanjem može da računa na napredak u svom autorskom radu.

Na sličan način kao što muzičari utiču jedni na druge, a slikari koriste tehnike koje su uspostavili prethodni majstori, tako i pisci uče kako da stvaraju prozu čitajući tuđa dela.

Čitanje stimuliše mozak, poboljšava pamćenje i koncentraciju

Čitanje je dobar način da održavate mozak aktivnim i angažovanim, te da ga konstantnom mentalnom stimulacijom osnažujete. Rešavanje zagonetki, ukrštenica i igranje igara su od vitalnog značaja. Ako želite da vežbate svoj um i tako sačuvate zdrav mozak.

Kada čitate knjigu, morate da se setite niza likova, njihovog porekla, ambicija, odnosa, da pratite i tumačite zaplete i podzaplete koji se provlače kroz svaku priču. Možda vam deluje kao previše informacija za pamćenje?

Ne brinite, mozak je neverovatno moćna “mašina” i relativno lako može da usvoji sve ove stvari. Zapravo, za svako novo sećanje koje kreirate, u mozgu se stvaraju nove sinapse i jačaju postojeći moždani putevi. Ovim se kratkoročno pamćenje ojačava.

Takođe, u modernom društvu koje stalno zahteva da budemo angažovani na više zadataka u isto vreme, dobra koncentracija je neophodna. Čitanje knjiga je dobar način za vežbanje i poboljšanje fokusa, jer kada je naš um usredsređen na priču, uranjamo u drugu realnost, a ostatak sveta kao da nestane.

knjige-šoljica-čaja

Knjige jačaju veštine analitičkog mišljenja

Da li ste ikada pročitali neverovatan misteriozni roman i sami rešili misteriju pre nego što ste stigli do kraja knjige? Ako je tako, to znači da ste pokrenuli kritično i analitičko razmišljanje. Morali ste da uzmete u obzir sve detalje i aspekte priče, da ih razvrstate i rasporedite da biste utvrdili “ko je glavni krivac”.

Prema tome, knjige podstiču u nama najrazličitija analiziranja. Od tumačenja odnosa među likovima, preko kritike samog zapleta do donošenja zaključka da li je roman napisan dobro, likovi realni, a tok priče pravilan. Ovo je izvrsna vežba za razvoj i jačanje veština analitičkog načina razmišljanja, koje će vam bez sumnje biti od velike koristi kako na poslu tako i u privatnom životu.

Knjige smanjuju stres i donose mir

Bez obzira na to koliko stresa imate na poslu, u vašim ličnim odnosima ili bezbroj drugih problema sa kojima se suočavate u svakodnevnom životu, sve to jednostavno izmiče kada se izgubite u svetu sjajne priče. Dobro napisan roman može da vas odvede u neku daleku zemlju, a zanimljiv članak da vam odvuče pažnju, zadrži u sadašnjem trenutku i tako omogući da se opustite i oslobodite svih tenzija.

Pored opuštanja koje prati čitanje dobre knjige, moguće je da vam tema o kojoj čitate donese i unutrašnji mir i spokoj.

Čitanje je besplatna zabava

Ne morate da kupite knjigu da biste u njoj uživali. Uvek možete da pozajmite od prijatelja ili iz biblioteke i tako se besplatno zabavite. Biblioteke imaju knjige o svim temama koje se mogu zamisliti, a pošto stalno dobijaju nove knjige, nikada vam neće ponestati materijala za čitanje.

Takođe postoji mnogo izvora na mreži gde možete preuzeti besplatne elektronske knjige, koje možete čitati na svom telefonu u prevozu ili dok čekate u redu u pošti.

Za svaku osobu koja zna i želi da čita postoji žanr koji odgovara. Bez obzira da li preferirate klasičnu književnost. Radove iz oblasti popularne psihologije ili istorije. Uvek možete pronaći knjigu koja će pokrenuti vašu maštu i radoznalost. Napravite listu knjiga koje želite da pročitate. Pitajte prijatelje koji mnogo čitaju da vam preporuče omiljene romane i zaronite u svet književnosti.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...