Bukstagrameri biraju za vas: Knjige koje treba da čitate ove jeseni

Svako godišnje doba je idealno za čitanje, ali jesen ipak poseduje neku posebnu čar za ljubitelje književnosti. Ima li išta lepše od odlične knjige u vašim rukama, šolje čaja na stoliću i keksića pored vas, dok napolju rominja kiša i duva vetar? Naravno da ne.

Ipak, ostaje samo jedan problem. Između toliko divnih naslova, kako odabrati sa kojim ćete se družiti ove jeseni. Pozvali smo u pomoć devojke sa bukstagrama koje vam iskreno preporučuju u kojim to knjigama možete da uživate ove jeseni.

Jovana (@zaljubljena_u_knjiige)

Da li jedan trenutak iz detinjstva može obeležiti našu sudbinu? Odgovor na ovo pitanje možete potražiti u knjizi „Ja sam ponor” Donata Karizija. Još jedna mračna priča italijanskog pisca koja nas vodi u ponor ljudskih duša i otkriva mračne tajne sakrivene duboko u nama.

Nataša (@bookclubforbookslovers)

Moja preporuka za čitanje ove jeseni je čuvena „Tvrđava” Meše Selimovića. „Tvrđava” me je naterala da se zaljubim u Mešino pisanje. Ona predstavlja pravo bogatstvo i nije bez razloga svrstana u klasike srpske književnosti. Pored toga što se među koricama ove knjige krije jedna od najlepših ljubavnih priča, ona govori i o prijateljstvu, siromaštvu, ratu, moći, uticaju, funkcionisanju društva. Iako je radnja smeštena u 17. veku, mnoge pojave ćete prepoznati i danas. Uz ovaj klasik ćete sigurno uživati. Verujem da će se oni koji su ga pročitali složiti u tome da je svakoj biblioteci neophodan jedan primerak, jer ćete se posle prvog čitanja uvek vraćati ovom izuzetnom delu.

Danijela (@dacinapolica)

Ako želite nešto opušteno, ležerno i relaksirajuće, Valjarević je pravi izbor. Konkretne teme u  romanu „Komo“ nema, nemojte očekivati neke obrte, jer je ovo jedna lagana i neopterećujuća priča. Minimalistički opisi njegove svakodnevnice su mi tako prijali, baš zato što su nenametljivi, odmereni i prefinjeni. Mnogo mi se svideo humor, Valjarević je duhovit na neki nonšalantno zavodljiv način, tako da ne možete da mu odolite. S obzirom na to da nema puno opisa prirode, istraživala sam dosta o jezeru i tom kraju u Italiji i stavila na svoju listu želja, a dok se ne ukaže prilika za to, dobro je i ovo moje Palićko jezero.

Marija (@hororisticni_klasicar)

Korica knjige kaže da su na ovim stranicama smeštene najluđe priče iz istorije Srbije. Apsolutno jesu. Hvala autoru što je odlučio da napiše nešto ovako, jer je po meni zaista jedinstveno štivo. Uveravam vas da ćete posle čitanja knjige „Neviđena Srbija“ biti nasmejani i da ćete na zanimljiv način upoznati još jednu stranu istorije naše divne zemlje. Priče su krajnje zanimljive, kratke, a knjigu nećete ispuštati iz ruku dok je ne pročitate celu. Zato dok lišće ove jeseni polako opada, neka vas kroz našu zemlju vodi ova knjiga i Arsić Vlada.

Mina (@minass.stack.of.books)

„Nož“ je knjiga koju preporučujem apsolutno svima. Naziv mi je ostao urezan u mozgu kada sam pre nekoliko godina odgledala istoimeni film, posle čega sam morala da nabavim i knjigu. Verujte mi, (naravno) sto puta je bolja od filma. Treba imati želudac za ovu knjigu na samom početku, a ako njega preživite, pa mogu samo da vam kažem da ste uspeli i da ćete upijati stranicu po stranicu.Vere, nacionalnosti, studentska ljubav i uz sve to dodat i onaj surovi rat koji nas je zahvatio, voilà, dobili ste jednu epohalnu i nezaboravnu priču. I da, možete da lično volite pisca ili ne, ali majstor je kada su u pitanju pisanje ovakvih dela. Baš zato što nije previše lagana, preporučujem je za ovu jesen, kišnu i hladnu. Ušuškajte se, skuvajte sebi kafu ili čaj i prepustite se „Nožu”.

Dragana (@ig_biblioteka)

Za jesen vam preporučujem „Gorolom“ – srednji vek, Srbiju i oduševljenje je neizbežno. Ako volite istorijsku fikciju, onda je ovaj roman idealan. Međutim, ako niste toliko zaljubljenik u istu, ovde možete pronaći sve što jedan kvalitetan roman treba da ponudi. Avanturu, dinamiku, priču o ljubav, časti, zaverama, osveti. Sa sobom nosi jaka osećanja. Od ljubavi do mržnje. I od suza do smeha. Od sažaljenja do nemira. Roman je podeljen na sedam delova (sedam gromovnih dana) i svaki deo nam donosi nova otkrića, ali i nova uzbuđenja, jer svaki novi gromovni dan, bliži se ostvarenju proročanstva. Što više okrećeš stranice, sve se više nadaš pravdi i osveti, a sve se više bližiš kraju i znaš da će ti biti žao što si ga tako brzo pročitao.

Dijana (@scochyca)

Godina je 1939. i sve je spremno za veliki bal. Jedna vest na radiju promeniće sve. Lea Delmas je mlada Francuskinja iz bogate vinogradarske porodice. Njenim očima pratićete kroz ovu, i naredne knjige serijala „Plavi bicikl“, ratna razaranja, ljudske napore da spasu sopstvene živote i prežive glad, bolest i ostale pošasti koje rat donosi. Gledaćete kako se ruše porodice, razdvajaju prijatelji, gube drage osobe… Prožet istinskim emocijama, borbom za porodicu, goli život i otadžbinu, ovaj serijal pokazuje nam kako izgleda rat uživo sa svojim najgorim stranama, ali i nadljudske moći običnog naroda da se izdigne i postane heroj jednog vremena. Serijal je s pravom nazvan „Prohujalo s vihorom na francuski način.”

Milica – autorka teksta (@thegirlwhoplayedwithbooks)

Ove jeseni uronite u svet Tamare Kučan. Trilogiju „Marina” čine knjige „Profajler”, „Bivirgata” i „11:12”. Ove knjige su za mene bile pravo otkriće. Svaka je bolja od prethodne i u svakoj se provlači tema koja je goruća, a kojoj se ne priča dovoljno. Autorkin stil oduševljava, a sa svakom stranicom knjiga samo želite da saznate još i prosto ne možete da poverujete da je neko u stanju da napiše tako fantastične i realne knjige. Skuvajte lonac kafe, jer će vas ove knjige sigurno držati budnima cele noći, tako da šolja neće biti dovoljna.

Nadamo se da su vam se ove preporuke dopale. Javite nam ako odaberete neku od knjiga sa liste.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....