Uređujete novi stan – stilovi enterijera koji mogu poslužiti kao inspiracija

Uređujete novi stan – stilovi enterijera koji mogu poslužiti kao inspiracija

Uređenje novog stana može biti kreativan i uzbudljiv proces. Kada osmišljavate izgled svog budućeg doma, sigurno je da želite da ostvarite kompaktan dizajn i postignete sklad u enterijeru.

Ipak, malo je verovatno da kao laik razumete sve one termine iz oblasti dizajna enterijera. Ujedno, ukoliko niste sigurni koji stil vam odgovara – može biti izazovno dešifrovati koji dizajnerski pravac da sledite (jer ih ima toliko mnogo)!

Možda želite da kombinujete elemente nekoliko stilova da biste od svoje nove nekretnine stvorili idealan dom? Na putu do vrhunskog enterijera trebaće vam znanje iz dizajna, a mi vam predstavljamo najupečatljivije stilove, kao i kako se oni međusobno razlikuju. Pročitajte.

Moderna

Koliko puta ste čuli da je neki enterijer uređen u modernom stilu? Moderna je širok izraz za dizajn, a uglavnom se odnosi na dom sa oštrim i čistim linijama i jednostavnom paletom boja. Ovaj stil podrazumeva upotrebu materijala poput stakla, metala i čelika. Zbog jednostavnosti se izjednačava sa elegancijom – u domu uređenom u modernom stilu nema mnogo nereda ili detalja.

Savremeni stil

Naizmenična kombinacija modernog i savremenog stila nije retka u dizajnu enterijera. Osnovna razlika između ova dva pravca je u tome što se savremeni stil opisuje kao dizajn zasnovan na onome što je “ovde i sada”.

Dok je moderna interpretacija interpretacija dizajna započetog u 20. veku, savremeni stil je fludiniji. Primera radi,  može uključivati zakrivljene linije, dok je u modernom to apsolutno neprihvatljivo.

Minimalizam

Minimalistički koncept je izuzetno popularan širom sveta. U minimalizmu su elementi modernog stila dodatno pojednostavljeni.

Palete boja su neutralne i prozračne, a nameštaj je jednostavan i aerodinamičan. Zapravo, ništa nije preterano ili kitnjasto u dodacima ili dekoru. Minimalizam se konačno definiše kroz osećaj za funkcionalnost i čiste linije. Treba napomenuti da je minimalistički stil odličan izbor ako uređujete stan za izdavanje – naročito ako se uzme u obzir pomenuta funkcionalnost.

Industrijski stil

Kao što sam naziv “industrijski” sugeriše, ovaj stil crpi inspiraciju iz skladišta, magazina i urbanog potkrovlja. Postoji osećaj nedovršene sirovosti u mnogim elementima, a nije neuobičajeno videti izloženu ciglu, kanale i drvo.

Zamislite visoke plafone, staro drvo i viseće metalne svetiljke sa retkim funkcionalnim nameštajem. Moguće je da postoji jedan ili dva dela apstraktne umetnosti ili fotografije koja će dodati dašak boje inače neutralnoj šemi nijansi koja potiče od primarnih materijala – drveta i metala.

Skandinavski stil

Skandanavski stil oslikava jednostavnost života u nordijskim zemljama. Dizajn nameštaja često se doživljava kao umetničko delo, iako je jednostavan i pre svega funkcionalan.

Uobičajene karakteristike su potpuno bele palete boja i ugradnja prirodnih elemenata kao što su presovano drvo, svetla plastika i podovi od širokih dasaka. Ako ima iskakanja boja, to često dolazi od upotrebe umetnosti, prirodnih vlakana ili krzna, ili jednog komada nameštaja.

Prostrano, prirodno osvetljenje, manje dodataka i funkcionalan nameštaj karakterišu skandinavski dizajn.

Uređujete novi stan – stilovi enterijera koji mogu poslužiti kao inspiracija

Tradicionalni stil

Tradicionalni stil dizajna nudi klasične detalje, raskošan nameštaj i obilje dodataka. Može se reći da je ovaj dizajnerski pravac ukorenje u evropskom senzibilitetu.

Tradicionalne kuće često imaju tamno drvo, bogate palete boja i različite teksture i zakrivljene linije. Nameštaj ima složene i kitnjaste detalje i tkanine, kao što su somot, svila i brokat, koji mogu uključivati različite šare i teksture.

U većini domova uređenih u tradicionalnom stilu postoji slojevitost i dubina.

Francuski kantri stil

Tople, zemljane boje ukazuju na stil francuskog kantri dizajna, kao i izlizani i ukrasni drveni nameštaj. Ako želite da uredite seosku kuću – u osnovnim postavkama ovog dizajna ćete pronaći inspiraciju.

Dizajn francuskog kantri stila podraumea i meke i tople tonove crvene, žute ili zlatne boje. Koriste se prirodni materijali poput kamena i cigle. Ujedno, nećete pogrešiti ako dodate kolekciju kitnjastog porcelanskog posuđa i tešku posteljinu i pokrivače za krevet.

Boemski stil

Boemski je popularan stil za dizajn doma i modu. Odražava bezbrižan način života sa vrlo malo pravila.  Zbog toga boemski domovi sadrže starinski nameštaj i lampe, i u suštini, razne dekorativne predmete koje ste doneli s putovanja ili kupili na buvljoj pijaci!

Nisu neuobičajeni ni podni jastuci, kao ni udobni kutak za sedenje. Ovaj eklektičan stil može uključiti glamurozan luster uparen sa dobro istrošenim tepihom i stolicom iz sredine veka.

Rustičan stil

Rustikalni dizajn izvlači inspiraciju iz prirode i često podrazumeva upotrebu sirovih, nedovršenih elemenata. Spušteni plafoni ukrašeni drvenim gredama, drveni podovi samo su neki od primera kako se prirodni materijali uvode u enterijer. Noćni stočić može da bude u obliku običnog panja, zidovi obloženi prirodnim kamenom, a posebno dekorativno deluje kamin u dnevnom boravku.

Mnogi dizajni danas predstavljaju integraciju rustikalnog sa modernijim nameštajem i dekorom.

Šabi šik

Inspirisan vintidžom, shabby chic stil se često tumači kao ženstvenija i suptilnija varijanta boemskog stila. Nameštaj obično ima završnu obradu u antičkom stilu i izgleda kao da je restauriran. Paleta boja uključuje belu, krem i pastelne nijanse. Nećete pogrešiti ako obojite zidove u puder roze ili dodate tapetu sa floralnim motivima.

Lampe, draperi, zavese ukrašene lampionima samo su neki od detalja koji doprinose kreiranju ženstvene atmosfere shabby chic dizajna. Romantično, nežno, svetlo, nesavršeno lepo, sa kitnjastim detaljima – sve to je shabby chic stil u enterijeru.

Glamur Holivuda

Ako ste jedan od onih koji vole luksuz, onda treba da se opredelite za Holivudski glamur. U pitanju je luksuzan, preterano raskošan stil, kojim se često dramatično ističe bogatstvo u prvi plan.

Neke osnovne karakteristike su elementi viktorijanskog dizajna, od materijala se koristi pliš, somot, te antikvitetni nameštaj. Palete boja su poprilično smele – zamislite samo tirkizne zidove, crveni ili ljubičasti nameštaj!

Osnovno razumevanje stilova dizajna i njihovih karakteristika može biti od velike pomoći kada gradite lične dizajnerske ideale. Sposobnost da identifikujete različite stilove dizajna enterijera pomoći će vam da dočarate inspirativne vizije vašeg budućeg doma.

Uređujete novi stan – stilovi enterijera koji mogu poslužiti kao inspiracija

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe?

Kako da odaberete pravu fotokopirnicu za vaše potrebe? Odabir...

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore i umiruju kožu

Ulja u službi lepote: Kako kontrolišu masnoću, smanjuju pore...

Bundeva kao superhrana ove jeseni

Bundeva kao superhrana ove jeseni. Bundeva se uzgaja od...

Francuska poslastičarska krema po originalnom receptu

Francuska poslastičarska  krema po originalnom receptu. Danas delimo...