TAPETE SU KUL

Zidovi su da budu ukrašeni. Kada smestite nameštaj, ono što vam ostane kao prazan prostor ispunite policama, slikama ili tapetama.

Tapete su idealne da njima dekorišete zidove. Uglavnom je dovoljno da to bude jedanzid Ili udubljenje u zidu, ako ga imate. Na ovaj način su vam zidovi pokriveni i lepi na duže vreme. Nećete sigurno da menjate tapete posle par meseci. Stajaće tu iako više puta okrečite ostale zidove. Posebno što je većina tapeta danas periva.

Nekada su bile baš popularne. Pa su se nekako izgubile iz enterijera da bi se pre par godina ponovo vratile. Lepše, šarenije, upadljivije i kreativnije.

Izbor tapeta

Uglavnom su u rolnama kojima pokrijete do 5m2. Na većini sajtova na kojima prodaju tapete, imate kalkulator tapeta ili će vam u samim radnjama izračunati koliko vam treba prema dimenzijama zida.

Cene su u rasponu od oko 1.000 dinara pa do nekoliko hiljada dinara po rolni. Imate papirne, samolepljive, plastificirane, filcane…

Možete da nađete i tutorijal kako da ih sami postavite. U to se upustite ako ste vični majstorisanju ili neko vaš. Verovatno će vam trebati još jedan par ruku. Posebno ako su u pitanju neke tapete koje morate da uklapate zbog detalja. Ali eto još razloga da se popije kafa sa nekim vam dragim pa uz ćaskanje „obučete“ zid i stvorite uspomene.

Boja, motiva, šara, teksture na tapetama svakavih je u ponudi. Potražite ideje pa u skladu sa vašim nameštajem i stilom odaberite tapet. A u samoj radnji objasnite šta hoćete kako bi vam pomogli u izboru. U svakom slučaju prvo birajte nameštaj pa onda tapet. Jer lakše ćete naći odgovarajući tapet ili nešto slično onome što ste zamislili da ide uz sofu ili krevet nego obrnuto.

Ali zato, recimo, jastučiće ili tepih možete da potražite i nakon postavljanja tapeta.

Da li će to biti tapete sa sitnom šarom ili krupnim detaljima ili one fototapete zavisi od vas. Imate i 3D tapete koje su u vidu tabli. Neke od njih mogu i naknadno da se prekreče.

Idealne su za dečije sobe

Uveselite zid kod mališana junacima iz bajki, životinjama, avionima, kamionima… Ima i tapeta koje dođu kao crno-beli crtež pa ih klinci posle boje po želji. Super zanimljivo jer sami dekorišu svoj prostor.

A pomoću tapeta mogu i da uče. Imate tapete sa motivom karte sveta na sebi ili planetama sunčevog sistema. Skroz zanimljivo. A možete i vi da zaspite ispod Afrike ili Australije.

Ne mora na čitav zid

Ako niste baš voljni da lepite tapet po čitavom zidu, iskoristite borduru. Odaberite širinu pa je postavite gde vam odgovara. Možete njom da podelite zid pa obojite u dve boje Ili stavite tapet samo do pola.

Takođe, možete tapet da iskoristite samo oko radnog stola da odvojite taj kutak od ostatka prostorije Ili samo oko spavaćeg kreveta da stvorite vizuelno uzglavlje ili dodatno naglasite postojeće.

Može i van zida

Tapete su super i da njima prelepite i ukrasite nameštaj. Frontove ili samo unutrašnjost fioka ili vrata na ormaru. Možete i kuhinjske elemente da osvežite umesto da ih farbate ili menjate.

Ulepšajte stočić tako da postane mermerni iako to nije Ili jednostavno oblepite unutrašnjost zidnih ili polica za knjige. Na ovaj način detalji u njima još više će doći do izražaja, a same police zanimljivije.

Ostatke od tapeta uvek možete da uramite ili ih iskoristite da se deca zabave seckajući detalje.

Tapete su u svakom slučaju zanimljive i super. Dekorišu zidove ili nameštaj i omogućavaju da ulepšamo veliku površinu odjednom.

Tapetama dodajemo dozu veselog, otmenog ili umetničkog prostoru u kojem boravimo.

 

Autor: Ana Glišić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...