6 saveta za efikasan trening kod kuće

6 saveta za efikasan trening kod kuće

Da li vam se često dešava da započinjete trening u kućnim uslovima. Ali vrlo brzo odustajete i vraćate se uobičajenom načinu života?

Nemojte očajavati. Istina je da postoje mnogi faktori koji utiču na motivaciju i efikasnost treninga, a kojih možda nismo sasvim svesni. Međutim, ukoliko osvestite ove faktore, a neke od njih i promenite, kao rezultat možete dobiti veću efikasnost treninga i povećanu motivaciju.

Imajući u vidu moderan način života, redovan trening nam je svima preko potreban.

U nastavku teksta saznajte šta možete uraditi kako biste podigli efikasnost svog treninga na viši nivo i time postigli maksimalne rezultate.

#1 Uložite u kvalitetnu opremu za trening

Oprema za trening je najbitnija stavka za svaki vid fizičke aktivnosti. U zavisnosti od vaših fitnes ciljeva, postoje situacije kada obične vežbe poput trbušnjaka, čučnjeva i sklekova nisu dovoljne. Na primer, ukoliko želite da dobijete mišićnu masu, potrebne su vam vežbe sa opterećenjem.

Ne brinite, ne morate potrošiti čitavo bogatstvo na opremanje svoje kućne teretane. Samo par artikala biće dovoljno, a daće sjajne efekte ukoliko ih pažljivo odaberete u skladu sa ciljevima vašeg treninga.

Pa tako, ukoliko želite da zategnete svoju figuru i definišete mišiće, najbolje bi bilo da uložite u kvalitetne bučice za vežbanje. Ovi tegovi dolaze u različitim težinama, a možete napraviti i svoj set od nekoliko različitih bučica, sve u zavisnosti od svojih potreba.

#2 Obezbedite sebi adekvatan prostor za vežbanje

Da li ste znali da uslovi za rad direktno utiču na našu motivaciju? Ukoliko nemate prostor i opremu za vežbanje, veća je verovatnoća da ćete odustati, jer svaka prepreka negativno utiče na vašu istrajnost, makar to bilo podsvesno.

Zato je bitno da sebi obezbedite adekvatan prostor za vežbanje, kako bi vreme vežbanja postalo uživanje. Čak iako nemate puno prostora u stanu, nema mesta brizi. Dovoljno je da u deo jedne prostorije postavite prostirku za vežbanje, pored koje ćete držati svoje bučice, elastične trake ili pilates loptu.

#3 Ustalite vreme vežbanja i držite se rasporeda

Vreme vežbanja je još jedan važan aspekat treninga, koji u velikoj meri može uticati na vaše rezultate. Za početak, probajte par dana da trenirate ujutro, a par dana posle posla ili uveče. Odredite koji period vam najviše odgovara za fizičku aktivnost i držite se njega.

Takođe, kada odredite doba dana kada vam najviše odgovara da vežbate, uklopite svoje ostale obaveze tako da uvek imate slobodno vreme za trening, po mogućstvu u što sličnije vreme svakog dana. Ukoliko trenirate uvek u isto vreme, fizička aktivnost postaće vam navika, i lakše ćete moći da istrajete u dugotrajnom treningu.

#4 Odredite svoj tempo kako se ne biste preforsirali

Najgore što možete da uradite jeste da sebi postavite ciljeve koje nećete moći da ispunite. Tada nastupa demotivacija, zbog koje vrlo lako možemo odustati od treninga, a u najgorem slučaju i povrede.

Baš kao i prilikom trčanja, i kod aerobika, joge ili vežbi sa tegovima bitno je pronaći svoj tempo. Počnite od serija sa manjim brojem ponavljanja i postepeno ih povećavajte kako period treninga odmiče. Najbolje bi bilo da ste u konstantnom osećaju blagog napora, ali dobro pazite da se ne preforsirate!

Takođe, ne zaboravite da se zagrejete pre svakog treninga i istegnete nakon njega. Zagrevanje i istezanje moraju biti sastavni deo svakog treninga, kako biste bili sigurni da neće doći do povrede prilikom treniranja.

#5 Upotpunite fizičku aktivnost drugim zdravim navikama

Bavljenje fizičkom aktivnošću je jedna od najzdravijih životnih navika. Međutim, optimalne rezultate po svoju figuru, ali i celokupno zdravlje postići ćete jedino ukoliko je kombinujete sa drugim zdravim navikama.

Naime, adekvatan stil života obuhvata ne samo fizičku aktivnost, već i brojne druge navike kao što su adekvatan način ishrane, izbegavanje cigareta i alkohola, kao i antistres metode poput bavljenja hobijima.

#6 Obratite pažnju na svoj način ishrane

Osim fizičke aktivnosti, za idealnu figuru i optimalno zdravlje najbitniji je način ishrane. Imajući to u vidu, slobodno možemo reći da zdrava ishrana i fizička aktivnost predstavljalju osnovu zdravog života.

Načini na koje možete poboljšati navike u svojoj ishrani uopšte ne moraju biti komplikovani i rigorozni. Štaviše, rigorozne dijete neće vam pomoći u postizanju vaših fitnes ciljeva, a ni optimalnog zdravlja. Sve što one mogu da urade jeste da vas liše neophodnih hranljivih materija i kasnije ispolje svoje posledice u vidu svima poznatog jo-jo efekata.

Pravilna promena ishrane podrazumeva ograničen unos belog šećera i belog brašna, kao i pržene hrane i ostalih prerađenih namirnica poput grickalica, namaza, soseva i gotovih jela. Umesto njih, povećajte unos celovitih žitarica, voća i povrća, kao i zdravih masnoća u vidu orašastih plodova, semenki i hladno ceđenih ulja u ograničenim količinama.

Treniranje i zdrava ishrana nisu nešto privremeno, oni su stil života. Jedino kada ih prihvatite kao takve, moći ćete da očekujete pozitivne i dugotrajne rezultate. Pratite naše savete kako biste popravili svoju motivaciju i povećali istrajnost na putu ka zdravom načinu života!

6 saveta za efikasan trening kod kuće

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...