5 praktičnih saveta koji će olakšati početak roditeljstva

5 praktičnih saveta koji će olakšati početak roditeljstva

Dolazak bebe na svet je nešto za šta ste se pripremali barem nekoliko meseci. Možda ste, u procesu pripreme za novi period u životu vaše porodice, pročitali brojnu stručnu literaturu, razgovarali sa mnogim iskusnim roditeljima, i sigurno ste saznali pregršt korisnih informacija.

Vaše navike proći će kroz brojna prilagođavanja i promene, dok se ne budete uskladili sa bebom i njenim potrebama. Ipak, ovo ne mora da bude toliko strašan proces – postoje brojni odlični saveti koji vam mogu olakšati početak roditeljstva, a mi za vas ovom prilikom izvajamo pet.

Koristite beli šum

Da li ste znali da beli šum (bela buka) može umnogome da pomogne oko bržeg uspavljivanja bebe, a i za njen čvršći san? Da, ova mešavina zvukova određene frekvencije i ponavljanja dosta podseća na zvukove koje je beba slušala u majčinom stomaku – zvuci cirkulacije krvi, komešanje plovode vode, kao i oni iz spoljašnje sredine.

Zvuke fena za kosu, ventilatora, padanja kiše, žuborenja vode, šuštanje radija, veš mašine možete prinaći na Youtube-u i uglavnom su u pitanju videi dugi nekoliko sati (jer su pravljeni upravo za ovu manenu), pa nećete morati ni da razmišljate o dugmetu za ponovno puštanje (replay). Na ovaj način ćete takođe navići svoje dete da mu ne bude neophodna tišina da bi spavalo, što će i vama i detetu olakšati život u budućnosti.

Spavajte dok vaša beba spava

Naravno da skoro svaka mama pokušava da iskoristi trenutke mira kad beba spava kako bi završila brojne poslove po kući. Međutim, vaša beba će se buditi tokom noći, često i više puta, retko kada će spavati duže od dva sata u kontinuitetu.

Noću nećete imati puno vremena za spavanje, stoga je jako bitno iskoristiti vreme kad beba spava tako što ćete i vi odmarati. Naravno, biće vam potrebno nekoliko dana, možda i nedjelja, dok se ne budete uskladili sa bebinim šablonom spavanja, ali nakon toga ćete biti i više nego zahvalni sebi što ste se odmorili.

Dojite bebu ležeći

S obzirom da dojenje može trajati 20-40 minuta po obroku, i tako nekoliko puta dnevno, naravno da je i više nego poželjno da to vreme iskoristite tako što ćete i vi odmoriti. Ležite na stranu dok dojite bebu, a kad se budete malo oslobodili da tako dojite, pokušajte i da dremnete za to vreme.

Idealno mesto za dojenje u ležećem položaju može biti mekan i prostran kauč ili krevet, s tim što bi poželjno bilo da bebu ogradite jastucima s druge strane, a vi budite naslonjeni makar delimično, kako biste imali bolji oslonac i mogli da se opustite još više.

Koristite mašinu za sušenje veša

Svi znamo da je neophodno često prati veš, pogotovu dok je beba jako mala, i da je vrlo realna situacija da često nećete imati gde da širite toliku količinu veša. U tom slučaju, mašine za sušenje veša mogu biti vaša desna ruka. Na raspolaganju su vam razni modeli i marke, kao što su Candy mašine za sušenje veša. Tačno, računi će vam biti malo veći, i najpre morate kupiti mašinu, ali benefiti koje ćete dobiti korišćenjem ovog kućnog uređaja su ogromni:

Imaćete puno više vremena za bebu i sebe, kao i da se posvetite drugim kućnim obavezama. Nećete više morati da brinete o prostoru i koristite svaki slobodan deo sobe i nameštaja za sušenje veša. Ukoliko ste do sada prostirali veš u dvorištu ili na terasi, onda ste se sigurno upravljali po vremenskim uslovima, što uz mašinu više neće biti problem. Sušenje veša u mašini takođe olakšava peglanje, što dodatno štedi vaše dragoceno vreme.

Koristite kengur nosiljku ili maramu za nošenje bebe

Ukoliko vaša beba ne voli da leži u krevecu, kolicima, niti ljuljaški, već isključivo “traži” da bude u rukama, onda je pravi spas za vas kengur nosiljka ili marama za nošenje bebe. Kengur nosiljka je napravljena od čvršćeg materijala, može biti veoma udobna i praktična, ali je neophodno isprobati je pre kupovine. Postoje razni modeli koji omogućavaju da bebu nosite spreda, ali i oni koji omogućavaju različite tipove nošenja (spreda, na leđima, i na boku). Nedostatak je to što ćete, kako beba bude rasla, morati da kupujete veće nosiljke.

Marama za nošenje bebe je pravougaoni komad platna i može biti tkana, elastična ili hibridna. Za razliku od trugih tipova nosiljki, jednu tkanu maramu možete koristiti tokom celog perioda nošenja a da beba, bez obzira na veličinu, sve vreme bude u potrebnom položaju tela. Korišćenjem nosiljke ili marame pružićete bebi potreban osećaj bliskosti, sigurnosti, i topline, što će i vama prijati, a uz to ćete biti funkcionalni da obavljate još neki posao ili aktivnost.

5 praktičnih saveta koji će olakšati početak roditeljstva

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...