5 bitnih stavki koje treba da znate pri kupovini prvog stana

5 bitnih stavki koje treba da znate pri kupovini prvog stana

Rešavanje stambenog pitanja je definitivno među najvažnijim odlukama u životu. Veliki broj ljudi jedva čeka da se odvoji od svojih roditelja. I konačno uđe u nešto što je samo njegovo, gde može imati potpunu slobodu.

S obzirom na činjenicu da vam je ovo kupovina prve nekretnine, verujemo da ste zbunjeni i da ne znate od čega treba da krenete. Prvi korak je, naravno, da proverite da li je vaša željena nekretnina uknjižena. Ona mora biti zavedena u katastru nepokretnosti.

Pošto mnogi investitori pokušavaju na razne načine da dođu do veće količine novca baveći se raznim poduhvatima. Mi ćemo vam dati nekoliko saveta i pokušati da vas uputimo u neke važne stavke.

Da ne biste lutali unaokolo u neznanju, izdvojili smo najbitnije stvari o kojima treba da se informišete pre kupovine svog prvog stana. Ukoliko vas zanima koje su to, pročitajte nastavak našeg teksta.

#1 Kupovina stana na kredit – uknjižena nekretnina

Ukoliko želite da kupite uknjiženu nekretninu na kredit postoji zaista mnogo stvari koje treba jasno definisati. Pre svega, da li želite kredit u dinarima ili evrima. Kao i da li je u pitanju keš kredit ili stambeni kredit. I koji iznos kredita želite, iz koje banke i slično.

Treba da znate da su najpovoljniji stambeni krediti u samo par klikova od vas, tako da ukoliko se odlučite za ovu vrstu kredita, znate gde da se uputite. Kao što se da primetiti, ima mnogo stvari za rešavanje i sve su individualne i da zavise od vaših potreba i mogućnosti.

Jako bitna informacija jeste da morate obezbediti novac za učešće od 20% ukupne cene stana. Takođe, morate znati da sama banka procenjuje visinu kredita koju vam može ponuditi.

Kada prođe taj deo, sledi sređivanje dokumentacije, međutim, u ovome će vam takođe pomoći bankari, pa vi ne morate da brinete.

#2 Nabavka papirologije i provera iste – morate biti sigurni da je sve u redu

Kada izaberete lokaciju za kupovinu stana, postoji određena papirologija koju morate pribaviti. Prvo, pre kupovine morate imati sudski overene izjave supružnika prodavca da će se odreći potraživanja pre toj nekretnini.

Pored toga, potreban vam je prodavčev status firme, kao i informacije o tome da li on ima neki zaostali dug na ime te nekretnine i da li je nekretnina predmet nekog sudskog spora.

Takođe, vrlo je važno da znate da li je nekretnina koju želite da kupite pod hipotekom iz razloga što je kupljena na kredit i još nije otplaćena u celosti.

#3 Finansijska konstrukcija – kakvi će biti troškovi

Ukoliko ste neiskusni u kupovini nekretnina ili do sada to nikada niste radili, idealno bi bilo da unajmite agenta za nekretnine. On će umeti na jednostavan način da vas uvede u svaki komplikovan proces. Uz njega bi dobro bilo imati advokata koji bi vam davao pravne savete ako za tim ima potrebe.

Treba da imate na umu da je cena nekretnine određena tržištem. I da će agenti moći da vam pomognu oko procene vezane za informaciju o tome da li je cena realna. Ili se mnogo razlikuje od ostalih nekretnina.

Bitno je da znate da ćete stan morati da kaparišete. Što bi jednostavnije značilo da i vi i prodavac treba da se osigurate u vezi sa tom kupoprodajom. U toku kupovine budite spremni na mnoge dodatne troškove, kako biste unapred znali da treba da odvojite određenu sumu novca i za to.

#4 Poreske olakšice zbog prvog stana – porezi koji se moraju isplatiti

Kada odlučite da kupite stan, on će sa sobom vući plaćanje dve vrste poreza – porez na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava (PDV). Iznos prvog poreza određuje opština i plaća se na svaka tri meseca.

Imajte na umu informaciju da ukoliko je ova nekretnina prva koja će biti u vašem vlasništvu, računajte na to da će vam se deo uloženih sredstava vratiti. Takođe, dobro je znati da ovaj povrat PDV-a ne možete ostvariti kao kupac prvog stana ako ste u nekom momentu ovo pravo već ostvarili ili ako ste u prošlosti bili oslobođeni obaveze plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava.

#5 Potpisivanje ugovora – odlazak kod notara

Potpisivanje ugovora predstavlja poslednju stavku na listi obaveza vezanih za kupovinu nekretnince. Kupoprodajni ugovor koji potpišete mora da se overi kod notara. U njemu mora da stoji datum primopredaje stana, kako biste i vi i prodavac bili osigurani.

Sada je ostalo samo da se uselite i sredite stan po vašoj meri.

Ovo je bilo pet najbitnijih stavki koje treba da znate pri kupovini svog prvog stana. Nadamo se da vam je tekst bio koristan i da ste uspeli da naučite nešto iz njega. Sada uživajte u krečenju, uređenju i formiranju svoje male oaze!

Želimo vam srećno useljenje!

5 bitnih stavki koje treba da znate pri kupovini prvog stana

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...