4 koraka do kreiranja slobodnog vremena

4 koraka do kreiranja slobodnog vremena

Efikasno upravljanje vremenom vam omogućava da maksimizirate radnu efikasnost, pripremite se za predstojeće projekte i ispunite rokove na vreme. Zauzvrat, ovo vas čini srećnijim i fokusiranijim. Istaknete svoje veštine upravljanja vremenom!

Važno je da budete fokusirani na ono što radite i da za manje vremena odradite više stvari. Kako ćete to uspeti, pitate se? U ovom tekstu nudimo vam savete kako da ostanete produktivniji i efikasniji. Koristite dole navedene strategije nekoliko nedelja i vidite da li vam pomažu. Shvatićete zapravo koliko više vremena imate na raspolaganju u toku dana. Dobra organizacija može mnogo poboljšati kvalitet života vas i vaše porodice.

Koje su veštine upravljanja vremenom?

  • Kreiranje i održavanje rasporeda predstojećih zadataka i događaja
  • Davanje prioriteta zadacima
  • Planirajte svoj dan kako biste bili sigurni da ćete svakoj aktivnosti posvetiti
  • Komunicirajte sa svojim menadžerom ili nadređenim da biste bili sigurni da ste svesni svojih rokova.

Veštine upravljanja vremenom moraju se strpljivo učiti i redovno praktikovati kako bi ostvarili sve svoje zadatke koji vode kauspehu. Cilj je da se razvijete lično i profesonalno na najbolji mogući način.

Uvedite nove navike u život

  • Pišite svoje obaveze u planeru.
  • Podesite tajmer, kada morate da zakažete neku obavezu.
  • Postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve.
  • Koristite svoju energiju na efektivan način.

Pre početka dana napravite listu zadataka kojima je potrebna vaša pažnja. Manje bitni zadaci mogu oduzeti mnogo dragocenog vremena, a mi im nudimo previše energije jer su lakši ili manje stresni. Često se to dešava zar ne? Mnogo je važno odrediti prioritete kada svoje obaveze i zadatke raspoređujete. Obavezno sve zapisujte, jer se često dešava da u gomili obaveza prpustimo nešto šta smo zapisili. Konstantan sters i gužva na poslu vas mogu poremetiti ali opustite se. Nađite neku aktivnost koja će vas opustiti.

Identifikacija hitnih zadataka koje je potrebno obaviti tog dana je ključno za vašu produktivnost. Jednom kada znate gde da uložite svoju energiju, počećete da obavljate stvari redosledom koji vam odgovaraju.

I za kraj…

Važno je, takođe, daznate kada da kažete NE. Ljubazno odbijte da prihvatite dodatne zadatke ako mislite da ste već preopterećeni poslom. Potpuno bez panike i stresa, kažite da nešto nećete da odradite. Uštedećete mnogo vremena i bićete opušteniji. Uvek se setite koji su vaši prioriteti. Pogledajte svoju listu obaveza pre nego što pristanete na dodatni posao. Kada se pobrinete za ovo, otkrićete da imate više energije da se posvetite važnim stvarima, što će ljudi oko vas na kraju ceniti.

Znam da se sigurno brinete da li ćete izgledati neljubazno I sebično, ali istina je da je odbijanje jedan od najboljih načina da vodite računa o sebi i svom vremenu.

4 koraka do kreiranja slobodnog vremena

Autor: Jelena Vučković

 

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...