10 korisnih saveta za biznis mame

Biti mama i preduzetnica – to je kao da radite dva posla u isto vreme. Ne postoji tajni recept ni univerzalno rešenje za balansiranje posla i majčinstva. Ukoliko pitate bilo koju mamu preduzetnicu kako izgleda njen dan, reći će vam isto. Kada rade, mame osećaju kao da bi trebalo da budu sa svojom decom, a kada su sa decom osećaju kao da nisu radile dovoljno.

Međutim, na hiljade žena širom sveta se sa uspehom suočava sa ovim izazovom. Šta je zajedničko svim ovim biznis mamama? To su neki korisni obrasci ponašanja i navike, kao i konstantno učenje. Ako ste mama koja radi i traži način da napreduje u karijeri ovih 10 saveta će vam u tome pomoći.

#1 Svakog dana naučite nešto novo

Uspeh u poslovanju i roditeljstvu moguće je ostvariti samo ako pružite sebi šansu da svakog dana naučite nešto novo. Konstantno usavršavanje ne mora nužno da znači dodatne radne sate. Zapravo, zahvaljujući Internetu dostupni su nam brojni korisni materijali – radionice, seminari, video tutorijali, stručni članci. Izdvojite svakog dana pola sata ili sat koje ćete posvetiti nekoj temi koja vas interesuje. To mogu biti neke roditeljske cake ili, primera radi, paktični saveti kako da zaradite od bloga. Ovi mali koraci osiguraće veliki napredak i ojačati vaše samopouzdanje – i kao mame i kao preduzetnice.

#2 Odvojite malo vremena za sebe

Kada vodite posao i brinete o porodici, lako je zaboraviti na brigu o sebi. Međutim, da biste održale energičnost, sačuvale se nepotrebnog stresa i sagorevanja, veoma je važno da imate jedan dan nedeljno samo za sebe. Premda mnogim mamama ovo zvuči kao nemoguća misija, to nije razlog da ne pokušate. Probajte da makar jedno prepodne ne radite i ne brinete o stvarima koje vas inače muče. Ne javljate se na telefon, ne proveravajte društvene mreže. Umesto toga se opustite uz neki hobi ili boravite u prirodi.

#3 U redu je reći “Ne”

Stalno govorite “ne” svojoj deci, ali vam je teže reći “ne” kada je vaš posao u pitanju. Obavezno recite ne onim zadacima za koje nemate vremena. U suprotnom, ako pristanete na svaki zahtev ili priliku koja se ukaže, bićete zauzeti 24h dnevno sedam dana u nedelji – bez vremena za porodicu. Odbijanje ne mora da bude konačno. Naučite da odložite neke zadatke za drugi dan ili vreme koje vam odgovara.

#4 Budite prisutne

Jedna od najznačajnijih stvari koje možete uraditi da obezbedite efikasnost kao mama i poslovna žena, jeste postavljanje granica. Ukoliko jasno odvojite ove dve velike i značajne uloge, bićete produktivnije.

Kada radite, fokusirajte se na posao, a kada ste sa decom, onda se u potpunosti fokusirajte na njih. Deca osećaju kada im niste posvećeni ili kada potajno proveravate mejl na telefonu. Veoma im je važno kad ste 100% fokusirani na njih.

#5 Ne plašite se delegiranja

Mogu ja to sama ili sve ću ja uraditi? Koliko puta ste izgovorile jednu od ove dve rečenice? Iako delegiranje zadataka na poslu redovno sprovodite, ponekad ume biti teško delegirati kod kuće. Pokušajte sa partnerom da podelite kućne obaveze i brigu o deci. Ova podela poslova vam je potrebna naročito ako su u pitanju manja deca predškolskog uzrasta koja zahtevaju stalan nadzor. Pratite kalendar poslovnih obaveza i za one najvažnije sastanke i događaje osigurajte da budete potpuno skoncentrisani – bez brige o tome da li su vaša deca dobra.

#6 Brinite o svom zdravlju

Mame moraju biti spremne na sve, a vi ne možete da brinete o svojoj porodici ako se ne brinete o sebi. Redovna rutina vežbanja može sačuvati vaše zdravlje. Isplanirajte treninge za rano jutro pre nego što deca pođu u školu ili za vreme veće pauze, tako da imaate energije za čitav dan.

#7 Budite fleksibilni i planirajte neočekivano

Mame najbolje znaju da se deca mogu nepredvidivo i neočekivano razboleti. Zbog toga je važno napraviti plan manjih dnevnih ciljeva, primera radi – tri glavne stvari koje morate ostvariti u toku dana. Kada znate šta je prioritet u poslu, najpre se izborite sa tim, jer nikada ne znate da li vas neće pozvati iz vrtića i škole jer je dete bolesno.

#8 Ne osećajte se krivim

Mame koje rade stalno muči osećaj krivice. Nekad je to krivica što rade umesto da su sa decom, nekad što su izdvojile vreme za sebe ili sve zajedno. Setite se, nema ništa loše u tome što ćete finansijski doprineti i ojačati stabilnost svoje porodice. Teško je odvojiti vreme za sebe, a da se ne osećamo krivom, posebno kada deci treba naša pažnja, ali odmorni roditelj je efikasniji od preopterećenog roditelja.

#9 Tretirajte kućnu kancelariju kao poslovnu kancelariju

Kada svaki dan morate da uđete u neku kancelariju, imate određene ciljeve i osmišljate plan za postizanje tih ciljeva. Isto pravilo treba da važi i kada radite kod kuće. Odredite raspored i ciljeve baš kao što biste to uradili kada bi vaše radno mesto bilo u nekoj firmi. Ako morate da obavite neke zadatke, zakažite to sebi.

#10 Uložite vreme u digitalni marketing

Kojim god poslom da se bavite, izuzetno je važno da budete vidljivi na Internetu. Pored svih obaveza koje biznis mame imaju ponekad ume biti baš teško pronaći vremena za digitalni marketing. Međutim, savladavanje nekih osnovnih metoda online oglašavanja mnogo vam može pomoći da napredujete u karijeri.

Dok učenje SEO tehnika i marketinga društvenih mreža zahteva malo više vremena i angažovanja, postoje i drugi načini da vas zapaze na webu. Sve popularniji i efikasniji način da se reklamirate na Internetu je nativno oglašavanje. Na platformama za organski ili nativni advertajzing možete po povoljnoj ceni kreirati nativne oglase i predstaviti svoju firmu ciljnoj grupi. Samo nekoliko koraka vas deli od prilagođene reklame koja će vam pomoći da brendirate svoje proizvode ili usluge – dok vi obavljate neke druge zadatake ili uživate u igri sa decom.

Isprobajte jedan po jedan savet sa našeg popisa i posmatrajte kako vaša karijera ide uzlaznom putanjom, a roditeljske veštine postaju sve bolje.

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...