ZNACI DA PIŠEŠ BOLJE

Internet je učinio pisanje poželjnijim oblikom komunikacije danas nego ikada ranije. Nekoliko poteza na tastaturi i naše mišljenje može da ode u svet. Iako je to možda i pogodnije za pisanje bloga ili na nekom sajtu, postalo je teže doživljavati suštinu same aktivnosti pisanja.

Potrebno je naučiti oslanjati se na sopstveno pisanje kao na sredstvo koje svako od nas ima na raspolaganju. Prođi kroz svoje misli, želje, stremljenja i zabeleži to na svoju ’to do’ listu postignuća i uspeha. Ne samo da će pomoći da se bolje organizuju misli već će te ubrzati da zapravo zaista i provedeš neko vreme za tastaturom.

Bez obzira na kom se sada nivou nalaziš- da li pišeš nešto ozbiljno ili samo žvrljaš neobavezno- jedna stvar ti nikada ne nedostaje, a to je neka vrsta materijala za pisanje pa bilo to olovka i papir ili digitalni zapis.
 

Prepoznaš šta je dobro pisanje čim ga vidiš

Iako misliš da nisi dovoljno dobar za pisca, imaš dobar ukus za pisanje. Ceniš pisanje koje je konstruktivno izgrađeno. Ponekad, pročitaš više puta neku rečenicu ili pasus ne zbog onoga šta piše u njima već kako je to napisano.

Vidiš svako iskustvo kao rudnik zlata

Za tebe, ništa nije gubljenje vremena. Dok drugi smatraju da su ugušeni zbog nekih dešavanja u životu, ti smatraš da je to nešto o čemu ćeš moći pisati. Jednostavno vidiš pisanje kao oblik terapije jer stavljanje reči na papir ima lekovita svojstva. Razmišljanje i misli tebi dolaze prirodno. Kada se zapitaš zašto toliko razmišljaš o svemu, odgovora nema zato što jednostavno radiš to spontano i samo po sebi- razmišljaš.

Veruješ da možeš da budeš bolji

 Svaki put kada vidiš nekoga ko piše bolje od tebe, u tebi se nešto probudi. ’Ako on može tako da piše, mogu i ja! ’ Ponekad to može da te dovede do toga da imitiraš nečiji drugi stil, ali to ne traje dugo vremena. Pre ili kasnije pronađe se sopstveni stil i postane se dobar u svom pisanju.

Nikada ne prestaješ da pišeš

Čak iako imaš najzahtevniji posao, koji preuzima veći deo tvojih najproduktivnijih sati, uvek nađeš vremena da nešto napišeš. Sumnja u sopstvene veštine pisanja je sasvim normalna. S. King se takođe u nekom momentu osetio kao užasno loš pisac. Ipak, napisao je neke od najboljih romana i još uvek piše. 
Nisi sam. Nisi ni isti kao svi ostali. Jedinstven si, poseban, pisac si!
Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...