ŽIVOT PO REIKI PRINCIPIMA

Reiki principi su ključ za održavanje harmonije u životu. Sa njima sam se susrela kada sam bila na dnu i kada je Reiki tek ušao u moj život. U početku ih nisam razumela i zbog čega su važni. Rečeno mi je da ih ponavljam svakodnevno, meditiram na njih i provlačim kroz svoj život. Trebalo je da postanu sastavni deo mog života. No kao što rekoh, nisam ih razumela na pravi način.

Reiki principi su principi života i ne odnose se samo i isključivo na Reikiste. To su principi za sve nas. Stari su hiljadama godina i predtavljaju tajni recept za sreću. Dok sam na silu pokušavala da ih se pridržavam bilo mi je jako teško jer su se oni kosili sa svim onim što je tada bilo u meni. Vremenom, kako sam više meditirala i zaista pokušavala da ih shvatim, prihvatim i doživim, uneli su ogromnu transformaciju u moj život.

Zato ih ovom prilikom delim sa vama kako bi razmislili koliko su oni deo vašeg svakodnevnog životnog toka bilo da ste Reikista ili ne.

REIKI PRINCIPI

  1. Samo danas neću brinuti
  2. Samo danas se neću ljutiti
  3. Samo danas ću biti zahvalan/a za sve
  4. Samo danas ću raditi pošteno
  5. Samo danas ću biti ljubazan/a i dobronameran/a prema svima

Pitate se zašto samo danas? Zato što vreme ne postoji. I uvek je samo danas. Sve što imamo od života je baš danas. Juče je prošlo, sutra ne znamo hoće li doći. Znači tu smo, samo danas i samo sada. Kada se fokusiramo na ove principe samo danas, iz dana u dan, oni postaju deo naše svakodnevice. Unose harmoniju, sklad i mir u naš život.

A sada malo detaljnije…

  1. Ako su rođenje i smrt izvan naših odluka, ako samo Bog zna zašto nas je doveo tu baš u određeno vreme i isto tako će nas odvesti kada odluči da smo svoju misiju završili, zašto da brinemo o nekim trivijalnim stvarima? Zar nije sve baš kako treba biti? Na nama je da kreiramo svojim fokusom i svesnim odabirom načina života jednu prelepu priču i da ostavimo svoj pečat i doprinos budućim generacijama. A briga…ona nikome nije pomogla. Umesto što brinemo, bolje da se okrenemo svesnom kreiranju. A ako brinemo dajemo negativnu podlogu svemu što će nam doći. Briga je nepoverenje u nas same i univerzum.
  2. Kome ljutnjom nanosimo štetu? Nikom drugom do sami sebi. Bilo da smo ljuti na sebe ili druge, ta emocija koja izjeda ostaje u nama. Ljutnja uvek proizilazi iz ega. Duša se ne ljuti. Ljutnja vam krade energiju. Zato prestanite da se ljutite već ljutnju pretvorite u radost. Ako se ljutite na nekoga, rešite to razgovorom. Ako ste ljuti na sebe, oprostite si jer šta god da je u pitanju, rešivo je. Poslušajte dušu.
  3. Da li sve oko sebe prihvatate zdravo za gotovo? Da li mislite da se podrazumeva da imate sve što imate? Mnogo ljudi ima problem sa zahvalnošću jer stvari doživljavaju na način kao da se podrazumevaju. Nisu svesni da u momentu sve može nestati. Uvek želimo više i sve što imamo nam je prevaziđeno. I u jednu ruku je ok da idemo ka višim ciljevima. Ali ne zaboraviti da sve ono što imamo treba da cenimo. I ne samo to. Važno je biti zahvalan i na osobama koje su nas možda povredile jer smo od njih nešto naučili, na situacijama iz kojih nismo izašli kao pobednici jer smo spoznali gde je kamen spoticanja. Osetite duboku zahvalnost prema svemu što imate ili ste ikada imali. Tu mislim na materijalne i nematerijalne stvari, ljude, situacije… Osetite blagostanje. Doživite telo kao Hram za dušu i u njega smestite zahvalnost i radost.
  4. Poštenje veoma važno u svim oblastima života. Bez čiste savesti ne može se zamisliti duhovni put. Budite pošteni prema sebi i prema drugima. Nemojte drugima nanositi štetu da bi vi napredovali. Ako ne volite svoj posao pronađite drugi ili u ovom trenutnom pronađite pozitivne aspekte. Ukoliko ste bez posla, upitajte se zašto? Ako želite da radite, posla uvek ima. Šta je to što želite?
  5. Ako krenemo od toga da smo na energetskom nivou svi mi povezani i da smo jedno, onda je iluzorno govoriti o dobronamernosti. Što želimo sebi, želimo i drugima. Ljubaznost i dobronamernost su energetski most između nas. Na taj način možete dotaći nečije srce i inspirisati tu osobu da postane i ona sama bolje. U svakome od nas je Božanska svetlost. Raširimo je.

U mom životu su ovi principi čvrsto utemeljeni i čine moj život pun radosti. Čine ga lakšim i lepšim. Rukovodim se dušom, istinom i iskrenošću. Širim svetlost i ljubav i višestruko mi se vraća. Tek kada osvestimo i osetimo život u pravom smislu, život tada počinje raditi za nas.

Autor: Tijana Mihajlović

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....