“Zimski vrt” – Kristin Hana

“Zimski vrt” – Kristin Hana. Do sada sam pročitala nekoliko knjiga Kristin Hane i svaka od njih je ostavila utisak na mene. Od „Zimskog vrta“ sam očekivala da bude još jedna priča o komplikovanim porodičnim odnosima. Međutim, od ove knjige sam dobila mnogo više.

Nina i Meredit su odmalena znale da je njihova majka rezervisana i da ne ume da iskaže svoja osećanja. Odrasle su u uverenju da ih majka čak ni ne voli, ali je otac uvek bio tu da nadomesti nedostatak majčine ljubavi. Svaka od njih se sa ovim nosila na svoj način. Meredit se udala za svoju prvu ljubav, rodila decu i preuzela porodični posao. Nina je postala fotografkinja koja u potrazi za pričama obilazi ceo svet i koju ne drži mesto. Dve sestre su postale sasvim različite i retko su se viđale sada kada su odrasle.

“Zimski vrt” – Kristin Hana

zimski- vrt -knjiga
„Zimski vrt“- Kristin Hana

Sve će se promeniti kada se njihov otac razboli. Sestre se ponovo sreću u roditeljskoj kući i počinju da provode više vremena sa majkom. Na nagovor oca i Ninino navaljivanje, majka kreće da im priča bajku koja je obeležila njihovo detinjstvo. Bajku sa kojom je sve počelo. Ovog puta Meredit i Nina shvataju da bajka krije brojne istine i da slušaju pripovest o životu svoje majke. Anji nije lako da se otvori pred ćerkama, ali shvata da je to jedini način da one razumeju kako je postala takva kakva je danas.

Mi pratimo dve priče – onu o majci i ćerkama i onu koju majka priča ćerkama, a koja govori o njenom odrastanju i životu pre upoznavanja njihovog oca. Priča u priči držala mi je pažnju od prve do poslednje reči. Kako je bajka postajala stvarnija, tako su se i emocije kod mene smenjivale. Ovo je svakako Kristin Hana na koju sam navikla i čije knjige sam zavolela. Uspela je da me uvuče u život i istoriju jedne porodice. Jasno nam je pokazala kako u stvari nikada ne možemo poznavati u potpunosti čak ni svoje najbliže.

“Zimski vrt” – Kristin Hana

zimski -vrt -kristin- hana
„Zimski vrt“- Kristin Hana

Uz Anjine opise Lenjingrada, nemoguće je ne osećati se kao da i sami koračamo po ovom gradu. U njenoj bajci naići ćemo na heroje, zlikovce, najsrećnije, najtužnije i najbolnije trenutke života koji je želela da zaboravi. Dosta onoga o čemu je ona pričala svojim ćerkama nisam mogla da predvidim. Iznenadilo me je koliko je autorka dobro povezala ključne trenutke njenog života. Osim toga, prošlost koju joj je dala izaziva brojne emocije i na trenutke je veoma teška za čitanje.

Tri žene će nakon završetka priče konačno moći da razumeju jedna drugu. Nijedna od njih nakon ove pripovesti neće biti ista. Isto važi i za nas. Ovaj roman govori o gubitku i drugim šansama, zalazi u dubine ljudske duše i definitivno je jedan od onih koji se dugo pamte. Svako poglavlje izmamiće vam drugačije emocije. Na neke lepe uspomene ćete se nasmejati i pomisliti kako život može da bude divan kada smo okruženi ljudima koji nam prijaju i koji su spremni da urade sve za nas. Neki drugi delovi Anjine priče će vas rastužiti i rasplakati, jer će nam pokazati koliko život može da bude strašan i okrutan prema onima koji to nisu ni najmanje zaslužili. Svakako verujem da je čitajući ovaj roman teško ostati indiferentan.

“Zimski vrt” – Kristin Hana

zimski- vrt -roman
„Zimski vrt“- Kristin Hana

Ako ste čitali „Zimski vrt”, volele bismo da čujemo kakav utisak je ova knjiga ostavila na vas.

Kristin Hana je američka autorka. Iza sebe ima objavljeno preko 20 knjiga. Izdavačka kuća Stela objavila je do sada pet njenih knjiga na srpskom: „Slavuj“, „Zimski vrt“, „Velika usamljenost“, „Ulica svitaca“ i „Odleti“.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....