Žene u preduzetništvu: Izazovi sa kojima se suočavaju preduzetnice

Žene u preduzetništvu: Izazovi sa kojima se suočavaju preduzetnice. Pitanje rodne ravnopravnosti je sve zastupljenija tema u relevantnim krugovima i medijima. Iako moderno društvo aktivno radi na eliminisanju diskriminatroskog ponašanja, o ovome se može diskutovati. Žene koje se danas opredele za preduzetništvo ipak čeka nešto trnovitiji put. U poređenju sa muškim kolegama, preduzetnice će nailaziti na određene dodatne prepreke. S druge strane, nismo naišli na kamen spoticanja koji snažne savremene poslovne žene ne mogu zaobići. U tekstu koji sledi ćemo se baviti najvažnijim koracima ka poslovnom uspehu svake naše preduzetnice.

preduzetnica-posao

Postavite temelje uspehu

Ne možemo tvrditi da je okruženje žena u preduzetništvu prema njima isključivo neprijateljski nastrojeno. S druge strane, preduzetnice se suočavaju sa određenim stavovima baziranim na rodnom pitanju i predrasudama. Ovo neosporno utiče na njihovu poslovnu budućnost, tačnije na put koji prelaze do svog cilja. Svojevrsna nedoraslost savremenim tokovima je karakteristika jednog dela poslovnog okruženja naših žena. Ovo može bez sumnje biti otežavajuća okolnost. Stoga je važno da ona samostalno održava kontrolu nad svim bitnim stavkama koje održavaju tempo poslovanja. Ovakvom praksom, preduzetnice će lakše isplivati na površinu u kompetitivnoj i delom patrijarhalnoj sredini.

izazovi-posao-preduzetnica

Poslovni prostor i sredstva za rad

Problemi ženskog preduzetništva kod nas pre svega počivaju na društvenim problemima. Iz ovog razloga je poslovni prostor veoma važan jer on obrazuje imidž kompanije. Prvi utisak među saradnicima će se stvoriti pre svega na osnovu izgleda i funkcionalnosti prostora. Od samog izgleda prostora je još i važnije da bude dobro opremljen. To znači i da važan kancelarijski materijal treba da bude pametno organizovan. Ovo saradnicima šalje poruku o stabilnoj ogranizaciji rada, a poslovanju postavlja osnovu za neometan rad.

zene-u-preduzetnistvu

Poslovna strategija i uigran tim

Uigran tim i temeljno sačinjena poslovna strategija su ključ uspeha svakog poslovanja. Ova stavka, kao i prethodna, nije rezrevisana samo za preduzetnice. S druge strane, za žene u srpskom preduzetništvu ovo igra dodatno važnu ulogu. Razlog tome je još uvek dominantno patrijarhalno okruženje koje očekuje od žene grešku. Jedan sloj našeg društva ne računa na racionalnost kod žena. Ove predrasude diriguju odnosom prema preduzetnicama u određenom smislu. Protiv njih je najbolje boriti se svojim primerom i valjanom praksom.

zena-posao-izazov

Glas i hrabrost preduzetnica u Srbiji

Preduzetnice u Srbiji su gotovo po pravilu hrabre. Brojni uslovi za njihovo uključivanje u preduzetništvo na našem prostoru još uvek ne postoje. Kao preduzetnica u Srbiji svaka žena bi trebalo da se bori za svoja prava. Jedan od aktuelnijih problema su uslovi za odsustvo preduzetnica sa rada zbog nege deteta. Dok Ministarstvo za brigu o porodici poziva na strpljenje, preduzetnice bivaju sve nestrpljivije, s pravom. Izmene zakona o zdravstvenom osiguranju, te doprinosima na obavezno socijalno osiguranje su cilj preduzetnica Srbije. Ne bi li se izborile sa poslednjim tragovima nejednakosti, trebalo bi da nastave hrabro put na koji su hrabro i krenule.

zena-radi-preduzetnistvo

Samousavršavanje i umrežavanje

Ne bi li bila još bolji lider, preduzetnica bi trebalo da radi na sebi. Važno je da nadograđuje svoje veštine i interesuje se za inovacije u industriji. Radeći na sebi, vlasnici biznisa unapređuju svoje poslovanje. Iz ovog razloga je preporuka držati korak sa trendovima. Sa razvijanjem modernih edukativnih tehnika, postaje sve lakše usvajati nova znanja.

U poslovnom svetu je takođe dobro biti nametljiv, te izađite iz svoje zone komfora i načinite korak napred. Krećite se u relevatnim krugovima i prisustvujte društvenim događajima koji se tiču vaše industrije. Ovakav vid samopromocije i ostvarivanje kontakata će značajno uticati na poslovni uspeh.

Žene u preduzetništvu: Izazovi sa kojima se suočavaju preduzetnice

Iako savremeno doba polako odbacje predrasude, za žene su vode preduzetništva još uvek burne. S druge strane, prepreke koje se pred preduzetnicama ukazuju je moguće savladati. Poslovne moderne žene se sve žustrije bore za svoje mesto pod suncem. Iako je našem ženskom preduzetništvu još uvek potrebna podrška, njegove predstavnice dokazuju vrednost ove kategorije za naše društvo.

Autor: Ljiljana Bugarin

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Razmišljajte o putu ka napretku

Razmišljajte o putu ka napretku. Brz način života ima...

Portokalopita sa klementinama prava letnja poslastica

Portokalopita sa klementinama prava letnja poslastica. Sočni aromatični kolač...

Biološka terapija

Biološka terapija. Biološka terapija predstavlja tretman koji treba da...

Dokaz da si dovoljan sebi

Dokaz da si dovoljan sebi. Da biste postali ili...