Žena u ljubičastoj suknji – Nacuko Imamura

Žena u ljubičastoj suknji – Nacuko Imamura. Postoje knjige koje poželim da pročitam čim ih vidim u rubrici. U pripremi na sajtu neke izdavačke kuće. „Žena u ljubičastoj suknji“ je jedna od njih. Ne bih umela da vam kažem zašto se ovaj roman našao na listi knjiga koje želim odmah da kupim i pročitam. Mogla bih samo da vam kažem da mi je baš drago što sam se zainteresovala za japansku književnost i što se ova knjiga našla na mojim policama.

Ko je žena u ljubičastoj suknji?

Za većinu nas ona bi bila nevidljiva. Ona je smo jedna od onih osoba sa kojima se sudarimo u gužvi, koju zaobiđemo u supermarketu ili pored koje sedimo u autobusu. Za Ženu u žutom kardiganu ona je sve. Ona je razlog zašto kasni na posao, ona je njena „prijateljica“, njena uteha u usamljenosti i njena opsesija. Ona je centar njenog sveta.

citamo-zena-u-ljubicastoj-haljini-nacuko-imamura

Žena u ljubičastoj suknji – Nacuko Imamura

Žena u ljubičastoj suknji živi jedan sasvim običan život. Žena u žutom kardiganu prati svaki korak tog života iz senke. Ona je tu kada žena u ljubičastoj suknji sedi u parku. Ona je tu kada Žena u ljubičastoj suknji ide na razgovor za posao. Ona je tu kada Žena u ljubičastoj suknji kupuje hranu. Ona je uvek tu. Žena u žutom kardiganu ispisuje stranice dnevnika beleškama o njoj. Žena u žutom kardiganu je neprimetno usmerava ka sebi.

Za mene je čitanje ove knjige bilo kao gledanje kroz dvogled. Imala sam utisak kao da i sama posmatram junakinje ove knjige i njihove živote. Autorka nam ne daje previše širok kontekst. Radnja se dešava na nekoliko ustaljenih lokacija koje nisu čak ni opisane detaljno. Rekla bih da sama radnja ni nije toliko značajna, koliko je važno ono što o njoj misli naratorka. O svemu slušamo iz prvog lica, što priču čini efektijom. Baš to doprinosi tom osećaju da smo i sami deo priče, da i mi idemo od kuće do posla sa junakinjama.

citamo-zena-u-ljubicastoj-haljini-nacuko-imamura

Žena u ljubičastoj suknji – Nacuko Imamura

Iako knjiga nije obimna, zahteva pažnju, ukoliko želite da se udubite u psihologiju likova. Autorka je u ovom kratkom romanu uspela da zagrebe nekoliko veoma značajnih tema, poput položaja žena u društvu, uznemiravanja na poslu i usudila bih se da kažem, mentalnog zdravlja pojedinaca. Meni je svojim rečima na trenutke izazivala osećaj uznemirenosti i zbunjenosti. Isto tako, bilo je nekoliko situacija u kojima me je nasmejala, iako moram da naglasim da je humor veoma specifičan.

Ukoliko očekujete neku preteranu dinamiku, ova knjiga nije za vas. Ako ste od onih čitalaca koji uživaju u romanima u kojima je naglasak na atmosferi i karakterizaciji likova, onda bih vam preporučila „Ženu u ljubičastoj suknji“. Meni u poslednje vreme mnogo prijaju ovakve priče, tako da mi je i ova došla u pravom trenutku.

Žena u ljubičastoj suknji – Nacuko Imamura

citamo-zena-u-ljubicastoj-haljini-nacuko-imamura

Očekivala sam drugačiji završetak, a ovaj koji sam pročitala me je samo naveo na razmišljanje i dodatno preispitivanje svega što sam pročitala. Usamljenost kao motiv koji se proteže kroz kompletnu priču daje joj veću dozu ozbiljnosti. Isto tako, činjenica da mi o svim dešavanjima slušamo samo iz perspektive Žene u žutom kardiganu tera nas da se zapitamo kako bi svaki događaj opisala Žena u ljubičastoj suknji. Da li bi sve bilo drugačije ili bismo čitali ovu istu knjigu? Sve ovo u kombinaciji sa veoma jednostavnim, ali efektnim stilom pisanja navelo me je da poželim da knjiga ima makar još 100 strana.

Nacuko Imamura je japanska autorka koja do sada ima nekoliko objavljenih romana. Za knjigu „Žena u ljubičastoj suknji“ dobila je nagradu Akutagawa, koja je jedna od najprestižnijih u Japanu. Roman možete pronaći na sajtu izdavačke kuće Laguna, koja ga je objavila prošle godine. Ukoliko ga pročitate, rado bih volela da čujem vaše utiske.

Autor: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...