ZDRAVLJE U ŠOLJI ČAJA

Čaj je u napitak koji je u čitavom svetu izuzetno popularan, a zbog brojnih blagotvornih dejstava na organizam ima sve više fanova. To je i razumljivo jer teško je odoleti prirodnom napitku koji pročišćava organizam, ublažava žeđ, a pri tom ima i veoma prijatan ukus. Takođe, čaj možete da pijete u bilo koje doba dana.

Čaj kao dobar diuretik

Čaj sadrži teine i mineralne soli koje podstiču izlučivanje mokraće, a na taj način izbacuju se i toksične supstance iz organizma. Blagotvorno deluje na kožu, pročišćava je i daje joj onaj zdravi i mladalački sjaj.

Dobar za koncentraciju

Zbog teina (enzim sličnu kofeinu) ovaj napitak poboljšava sposobnost koncentracije i odlično okrepljuje. Budući da sadrži materije koje razbuđuju, ne preporučuje se kasno uveče deci. Mališanima je bolje dati čaj bez teina.

Čuva zdravlje

Polifenoli, koje sadrži čaj, sprečavaju stvaranje karijesa. Njihov učinak protiv zubnih naslaga upoređuje se sa učinkom fluora u pastama za zube. Neka istraživanja pokazala su kako čaj blagotvorno utiče na cirkulaciju i pretpostavlja se da pomaže u sprečavanju tumora, mada za ovu tvrdnju, naučnici još uvek sprovode neka istraživanja.

Čuva dobru liniju

Da se vratimo opet teinu, on takođe odlično utiče na potrošnju kalorija. Stoga je čaj idealan napitak za one koji nastoje održati vitkost. Osim toga, pružiće vam i specifičan osećaj sitosti.

 

Autor: Ivana Živanić

 

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Premijerno 27.02. – „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“

Premijerno 27.02. - „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“. Hit film...

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica....

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...