ZBOG ČEGA TREBA DA KONZUMIRATE ORGANSKU HRANU? ZBOG ČEGA TREBA DA KONZUMIRATE ORGANSKU HRANU?
Danas pričamo o jednoj jako važnoj temi a to je organska hrana. Nažalost svedoci smo da u današnje vreme kako su pojedini proizvođači konvencionalne... ZBOG ČEGA TREBA DA KONZUMIRATE ORGANSKU HRANU?

Danas pričamo o jednoj jako važnoj temi a to je organska hrana. Nažalost svedoci smo da u današnje vreme kako su pojedini proizvođači konvencionalne proizvodnje kako bi povećali profit i povećali prinose koriste u svojoj proizvodnji previše pesticida, herbicida i antibiotika. Neću nikada zaboraviti koliko puta se dešavalo ranije da otvorim flašu nekog konvencionalnog mleka i da imam osećaj da kao da treba da popijem Ospamox (ljudi koji imaju problema sa sinusima, kao ja znaju o čemu pričam). Isto važi i za zeleno lisnato povrće. Konvencionalni spanać kada sam ranije trebala da jedem, kada ga probate sirovog tačno osećate hemiju u njima, danas znam da su to pesticidi. Uopšte me ne čudi da ga nisam volela kao ni zelenu salatu. Najveći problem koji se dešava vrlo često sa konvencionalnom proizvodnjom jeste što se ne poštuje karenca. Posle prskanja voća i povrća postoji za svaki pesticid vreme kada sme da se prska.

Posle prskanja voća i povrća postoji za svaki pesticid vreme kada sme da se prska i koliko vremena treba da prođe kako bi se taj plod mogao koristiti za ljudsku upotrebu. Nažalost u želji da se voće i povrće donese do krajnjeg potrošača u što lepšem obliku taj vremenski period se ne ispoštuje i na taj način u ljudski organizam se unesu hemikalije koje nikako nisu poželjne a dugoročno izlaganje njima može dovesti do raznih oboljenja. U najprskanije voće spada svo bobicasto voće, jabuke, breskve, limun, grožđe. U najprskanije povrće spada svo zeleno lisnato povrće kao i paradajz, paprika, krastavci. Takođe je dokazano da u organskoj hrani imate 60 posto više minerala i vitamina nego u konvencionalnoj hrani. Takođe je bitno da znate da se u organskoj proizvodnji ne smeju koristiti antibiotici, gmo semena, kao ni veštačke boje i arome. Ukus organske hrane je vrlo često mnogo lepši upravo zbog toga što se ne koriste pesticidi.

U organskoj proizvodnji se koriste isključivo prirodna sredstva koja nemaju nikakvu štetu na ljudski organizam. Vrlo često je u pitanju između ostalog kopriva. Kada kupujete jaja i meso gledajte kada god možete da kupite organskog porekla jer oni nisu tretirani hormonima, antibioticima i nisu dodati pojačivači ukusa, ili barem birajte da kupujete gore navedene namirnice čije poreklo dobro poznajete. Nadam se da vam se dopao ovaj tekst i da će vam pomoći u izboru budućih namirnica. Za još više informacija posetite instagram profil Cilin Svet a mi se citamo sledeće nedelje.

https://www.instagram.com/cilinsvet/

Autor: Čila Povazai

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *