Zašto volimo Velikog Getsbija?

I pored nemalog broja filmskih i pozorišnih adaptacija, u čiji uspeh ili neuspeh sada ne zalazimo, naslov Veliki Getsbi (The Great Gatsby), opravdano, neizbežno, a i rado, uvek nas vraća svome izvoru – romanu F. Skota Ficdžeralda (F. Scott Fitzgerald) objavljenom 1925. godine. Oslikavajući  “doba džeza”, odnosno dvadesete godine prošlog veka u Americi, pritom prikazujući svu preteranost, ispraznost i besmisao vremena u kojem je na snazi bila prohibicija, a cvetali su materijalizam, nemoral, bogatstvo i glamur, roman istovremeno ukazuje na uzaludnost “američkog sna”. U vreme kada je prvi put predstavljen publici pretrpeo je negativne kritike, ali danas je cenjen kao jedno od najvećih dela napisanih na engleskom jeziku i mnogima omiljen. Nije pak omiljen samo roman u celini već veoma često i naslovni junak. Zašto je to tako i šta je to što volimo kod junaka koji sasvim moguće ima više mana nego vrlina?

Dakako, Getsbi je mnogo više od slikovito ispričane priče o jednom vremenu i društvu na jednom podneblju. Džej Getsbi je junak koji u takvom okruženju sanja sopstvene nedosanjane snove – da će ponovo osvojiti izgubljenu ljubav, Dejzi Bjukenen – površnu, neozbiljnu, udatu, ali prelepu ženu “čarobnog smeha”. On veruje da mu novac može kupiti sve što poželi, pa tako i nju, koju će privući njegova novostečena raskoš i ekstravagantne zabave. Ipak, dojučerašnji siromašni farmer biva lako razotkriven kao “lažnjak”, doduše u svetu i od strane onih u najmanju ruku još gorih. On i drugi put gubi Dejzi, za koju je socijalni status veća religija od ljubavi, a odbacuje ga i društvo koje nakon njegove smrti pokazuje koliko je nebitan. Međutim, nama i dalje ostaje omiljen – ništa manje voljen od dobrodušnog i toplog pripovedača Nika Karaveja.

Getsbija volimo zato što ume da sanja kao što se niko na svetu ne usuđuje, da idealizuje i mašta kao što nijednom detetu ne bi pošlo za rukom, da više i moćnije od svih sanjara raširi ruke prema mračnoj praznini nad zalivom ne bi li dosegao pogledom i srcem zeleno svetlo na kraju Dejzinog doka – svoje daleke, nepomične i neugasive ideale.

 

Autor: Jelena Pršić, doktor filoloških nauka

Izvori:

  1. Ficdžerald, F.S. (2004). Veliki Getsbi. Beograd: Politika.
  2. Churchwell, S. (2013). “What makes The Great Gatsby great?“ Available at: www.theguardian.com

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...