Zašto vam je potreban koučing?

Zašto vam je potreban koučing?

Naišla sam na sledeće pitanje pregledajući pitanja koja ste mi postavili: Zašto mi je potreban kouč za roditelje dece sa posebnim potrebama?

Mislim da ovo pitanje zaslužuje ceo članak, jer je to moguće nešto što se i drugi pitaju.

Za početak ću vam opisati kako mi je unajmljivanje kouča pomoglo.

Zašto koučing?

Kada je trebalo da odlučim da li da prihvatim ponudu da pohađam onlajn kurs i naučim affiliate marketing. Ili da počnem da pišem knjigu, angažovala sam kouča, trenera životnih veština. U to vreme sam bila na pravom mestu. Prihvatila sam Joanino stanje sa svim izazovima koje nosi. I odlučila da uložim neko vreme da uradim ili stvorim nešto što bi učinilo da rastem i razvijem se. Kao što Marta Bek kaže u svojoj knjizi „Pronađi svoju zvezdu Vodilju“:

„Kada postignete da budete tamo gde želite da budete, možete ostati tamo samo ako to dozvoljava inovacije i rast.”

Unajmila sam kouča i nisam znala šta da očekujem. Ali mi se jako svidelo. Objašnjavala sam svojim prijateljima da je koučing dodatna briga i nega koje sebi pružam. Kao kada odlučite da sebi priuštite tretman masaže ili luksuzno spa iskustvo. S tim što uz koučing, to činite svom umu i duhu. Prijalo mi je što pored sebe imam osobu koja je intuitivna. Ne osuđuje i nema mišljenje o stvarima u mom životu. Neko da mi kaže mišljenje o mojim ciljevima i gde sam. Gde želim da budem i koji izazovi su na mom putu. I da mi zatim postavi prava pitanja koja će me odvesti do uvida. Trebao mi je uvid šta treba da radim, i otkrila sam šta je to. Jedva sam dočekala da počnem da radim i ostvarim svoje ciljeve. Osećala sam se puna energije i znala sam šta je to čime treba da se bavim.

Sve vreme sam bila svesna da sve ovo mogu i sama da uradim.

Mogu sama da čitam. Gledam video-snimke. Radim IKIGAI vežbe. Razmišljam i koncentrišem se i meditiram dok ne dobijem odgovor – svako to može. Nije nemoguće. Samo treba mnogo vremena. I to ćete učiniti bez energije nekog drugog čija je strast da pomogne ljudima da dođu do uvida i da ih podučava.

Zatim sam razmišljala o tome kako mi je koučing pomogao.

Pomogao da razjasnim stvari i shvatim da treba da napišem knjigu. Da kreiram sadržaj zasnovan na svojoj priči, kako bih inspirisala i motivisala ljude u izazovnim vremenima. To mi je pomoglo da shvatim da sam više za kreativne stvari. A ne prodaju (a affiliate marketing je u stvari prodaja na internetu). Smatrala sam koučing prijatnim iskustvom. Tehnike koučinga mogu se primeniti u skoro svakom segmentu života: karijera, odnosi, porodična pitanja, finansija, samopouzdanje i tako dalje. Sećam se da sam pomislila: svako treba da ima životnog trenera bar povremeno. Volela bih da sam imala kouča u prvih nekoliko godina Joaninog života. Da mi pomogne da promenim svoje perspektive i uverenja. I da vidim lepotu u svom životu. Da mi pomogne da stignem tamo gde sam sada… i to je bilo to.

Moja sledeća misao, jasna kao blistav dan, bila je da želim da budem kouč za roditelje dece sa posebnim potrebama. Roditeljima ću dati alate i metode da postignu prihvatanje. Blagostanje. Radost, entuzijazam, optimizam i da se osećaju dobro u vezi sa sobom i svojom situacijom. Znam kako sam sama došla do svih ovih stvari. Reči ne podučavaju; već iskustvo. Moje iskustvo je ogromno i delim ga sa ljubavlju i radošću.

Šta je koučing?

Po definiciji, koučing je oblik razvoja u kojem iskusna osoba, nazvana kouč, podržava učenika ili klijenta u postizanju ličnog ili profesionalnog cilja pružanjem obuke i usmeravanja.

Koučing za roditelje i posebno za roditelje dece sa posebnim potrebama može vam doneti samopouzdanje mir, prihvatanje i zahvalnost.

Kouč ne osuđuje, nema mišljenje i ne daje rešenja, ali postavlja prava pitanja kako biste mogli da prepoznate svoj potencijal.

Šta da očekujete od koučinga za roditelje dece sa posebnim potrebama?

Izuzetno sam orijentisana na roditeljstvo i cilj mi je da vam pomognem. Naša deca dobijaju mnogo pažnje od nas, ostatka porodice, lekara i medicinskih sestara. Meni ste vi na prvom mestu. Koučing sesije se odvijaju preko aplikacija Skype ili Zoom. Saslušaću vas i razgovaraćemo. Na našoj prvoj sesiji ćete mi reći zašto želite koučing i šta se nadate da ćete dobiti od naših sesija. Postaviću vam i određena pitanja da biste razumeli trenutne izazove sa kojima se suočavate i kako se osećate.

Zašto vam je potreban koučing?

Metode i tehnike koje koristim obuhvataju pisanje sopstvenih misli (nešto poput vođenja dnevnika) ili samo beleženje nečega o čemu ste razmišljali ili se dogodilo, a želite da razgovarate o tome na našoj sledećoj sesiji. Takođe, daću vam vežbe zahvalnosti i prihvatanja koja će obuhvatati i pitanja. Kada odgovorite na ta pitanja, razumećete svoju situaciju, šta želite u svom životu i kako da postignete svoje ciljeve. Nakon što nekoliko puta uradim te vežbe sa svojim klijentima, oni skoro uvek kažu da posle toga vide nove mogućnosti. Uspeli su da prihvate svoju situaciju i shvatili su da sada mogu da slede nove ciljeve, napreduju u karijeri, promene profesiju i poboljšaju svoje odnose sa drugima.

Predložiću vam koje knjige da pročitate ili dokumentarne filmove da pogledate – to zavisi od vas i koliko duboko želite da idete.

Verovatno ću vam preporučiti i da započnete neku dnevnu rutinu da naučite kako da budete prisutni u ovom trenutku, a ne preopterećeni prošlošću ili budućnošću.

Reći ću vam nešto: koučing igra veliku ulogu u ličnom razvoju i može biti prvi korak u poboljšanju vašeg života. Kada se posvetite radu na sebi, znajte da je ovo dugotrajan proces, a ako želite da postignete rezultate, morate uložiti vreme i trud. Do razbijanja starih programa i misli koje su vas dovele tamo gde ste ne može se doći preko noći. Vaša sreća i vaš život su vaša odgovornost.

Iako se većina mojih metoda i tehnika može primeniti na bilo koju osobu, svaka osoba je jedinstvena i ima specifičan problem koji želi da reši. To znači da će metode zavisiti od vas i vaših okolnosti.

Šta mogu da učinim za vas?

Rešavanje problema u vezi sa stresom; Moj fokus je na vama kao roditelju, i radićemo na otkrivanju najboljih načina da se brinete o sebi i upravljate svojim stresom.

Način roditeljstva; Od ključne je važnosti da znate koje reči koristite kada komunicirate sa svojim detetom. Nije važno da li vaše dete razume reči ili ne. Svi oni odlično razumeju energiju. Za mene je bilo spasonosno kada sam odlučila da svesno ostanem smirena dok je Joana satima vrištala. Umesto uobičajenog očajanja, šapnula sam joj na uvo da joj verujem. Da više ne pokušavam da je popravim. I da puštam da bude ono što želi. I ona se smirila. Pročitajte „Našu priču“ da biste saznali više o tome.

Upravljanje promenama i krizama;  Život je pun uspona i padova i ništa ne ostaje nepromenjeno zauvek. Mogu vam pomoći da budete najbolja verzija sebe u tim vremenima. Možeš da promeniš državu (kao ja), dete može da se oporavi, a onda ipak može da dođe nova kriza (kao u našem slučaju), možeš da prođeš kroz razvod ili da izgubiš nekoga koga voliš.

Zašto vam je potreban koučing?

Izgradnja vašeg samopouzdanja; Ako mislite da niste dovoljni, da ste napravili mnogo grešaka, uspaničili se i predugo čekali na nešto, pokazaću vam 1.000 razloga da to nije tačno. Imate sve što vam je potrebno da budete dobar roditelj svom detetu sa posebnim potrebama; samo treba da verujete u sebe.

Ravnoteža između ličnog i profesionalnog života;  Koliko god bilo stresno biti roditelj deteta sa posebnim potrebama, a sada se suočavate sa mnogim novim problemima, bar jedan od roditelja mora da radi. Koučing vam može pomoći da pronađete ravnotežu između karijere, porodice i društvenog života.

Šta moji klijenti misle o men ii o radu sa mnom?

Ovde možete saznati šta neki od mojih klijenata misle o saradnji sa mnom.

Sve što želite možete postići sami. Pitanje je samo koliko brzo želite da idete.

Zašto vam je potreban koučing?

Autor: Maya Stoychevski, Life coach and coach for special parents

Preuzeto sa: mayastoychevski.com

Tekst: Why Special Parents Coaching?

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...