ZAŠTO TREBA DA POSETITE MANASTIR MANASIJU?

Manastir Manasija ili Resava zadužbina je kralja Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara i kneginje Milice. Gradnja manastira počela je 1407.godine, a završila se oko 1418.godine. Crkva posvečena je Svetoj Trojici. Manastir se nalazi u istočnoj Srbiji u okolini grada Despotovac, pored reke Resave. Priroda koja okružuje manastir poražava svojom lepotom.

rrem

Pored manastira u krug izgrađene su 11 kula očuvane i dan danas, a najpoznatija je – Despotova Kula. Sve kule su bile napravljene kao odbrana Manastira. Despotova kula najviša je, a pored toga napravljena je tako, da u slučaju opasnosti u nju se moglo sakriti i živeti oko jedne godine. Sve kule su povezane između sebe i može da se prođe po gornjem delu utvrđenja, osim u Despotovu kulu. Ona zatvorena je sa svih strana, a jedini ulaz nalazi se sa unutrašnje strane zidina, što nju čini nepristupačnom. Na teritoriji manastira ima još konak i trpezarija, a mogu da se vide i ostaci pomočnih prostorija, koje su porušene.

Na teritoriji Manastira dozvoljeno je slikanje, ali u samom manastiru nije. Ktitorski portret Despota Stefana,  Sveti Ratnici i Božja ruka, koja drži duše su samo neke od fresaka koje su sačuvene, jer manastir je veliki period  vremena bio bez krova (kupole) i zbog toga, nažalost, dosta fresaka uništeno je  i oštećeno.

rrem

Manastir Manasija poznat je po školi prepisivanja knjiga ili drugi naziv je Resavska škola, što čini manastir kulturno-prosvetnim centrom.

U samom manastiru na ulazu s desne strane ima mermerna ploča, ispod koje, kako navode stručnjaci, nalaze se mošti Stefana Lazarevića.

Manasija je ženski manastir od 1954.godine.

rrem

Cela teritorija manstira vrlo je sređena. Od trave, koja je pokošena, do zasađenog cveća. Ovde imate i suvenirnicu gde možete kupiti uspomenu sa ovog predivnog mesta, a i videti maketu kako izgleda Despotova kula iza tih jedinih vrata.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...