ZAŠTO SU KRAĆI TEKSTOVI BOLJI ?

Pisanje kratkih tekstova jednostavno je, ali napisati nešto odlično, malo je teže. U stvari, dosta je teže. Dodaj reč „istina“ u čitav proces i možda ćeš dobiti nešto što je skoro nemoguće napisati, ali ako to ipak dobro napišeš onda ćeš biti pobednik u tom procesu.

Istiniti, kratki tekstovi mogu da budu odlični za čitanje, ali takođe mogu da budu i dosadni. Razlika je očigledna i svoje pisanja trebalo bi da svrstaš u prvu kategoriju. Moraš da tekst učiniš moćnim. 
 
Ali kako napisati kratak i efektan tekst ?!
Umetnost pisanja kratkih tekstova

Možda će neko da pomisli da je reč „umetnost“ suviše jaka za ovaj kontekst, ali ova tvrdnja potpuno je opravdana. Ima autora koji tvrde da je još teže raditi na romanu jer tu ima više prostora za širenje, odnosno, možeš da učiniš šta god želiš  sa likovima, radnjom, temom…Ali u kratkom tekstu nemaš ništa od navedenog. U stvari, samo radi sve suprotno od navedenog.

U kratkom tekstu, radiš sa ograničenim elementima. Ograničen vremenski rok, ograničen broj reči, ograničen broj karkatera ili razvoj sižea. U velikim trekstovima, kada pišeš kraće pasuse pišeš svaku scenu posebno. Pod svakom scenom podrazumevaju se svi detalji koji se javljaju u tekstu ili priči. Možda se zapitaš pa šta ima loše u svemu tome ?!
 
Pored toga što će ti se čitaoci dosađivati, tu je i broj reči u tekstu. Nema potrebe da opisuješ bilo kakve prolazne scene, odnosno, detalje koji postoje zbog promene mesta ili vremena dešavnja radnje. Samo preskoči to !
Moraš da napišeš nešto sa čim čitaoci mogu da se identifikuju– Ako pišeš o nečemu za šta nikoga na planeti nije briga, osim tebe, onda ćeš doživeti neuspeh. Kreni dalje. Napiši nešto što će interesovati druge, nešto što će zaista želeti da pročitaju i samo tada možeš da vidiš neke rezultate svog pisanja.
 
Moraš da savladaš osnove pisanja– Šta bi ovo trebalo da znači ? Ti pišeš u prvom licu jednine ? To ti nije nikakvo opravdanje. Neki kratki tekstovi su pisani na taj način da prosto posumnjaš u kredibilitet autora kada ih pročitaš. Poznavanje gramatike, pravopisa i interpunkcije neophodan je alat. Ukoliko ipak misliš daje tvoje pisanje savršeno, razmisli još jednom. Ako ništa drugo, onda čitaj koliko god možeš jer činjenica je da čitanje poboljšava pisanje.
 
Moraš da pišeš iz srca– Možda zvuči naivno, ali je zato jako važno ovo primenjivati. Ponekad je dovoljno samo zaboraviti na postojeće konvencionalne stvari i samo pisati. Pisanje je najvažnije. 
Autor: Ivana Živanić

1 Komentar

  1. Draga Ivana,
    Jako volim da čitam tvoje tekstove. Uvek nešto novo naučim.
    Ja više volim kratke tekstove, odnosno priče. Počela sam da pišem roman ali upravo tu imam problem, da proširim priču toliko da to zaista bude roman. Ali, valjda ću uspeti.
    Lakše mi je da sednem i napišem kratku priču.
    Hvala na divnim tekstovima koje deliš sa nama. ❤️

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...