Zašto ste „meta“ manipulatora?

Primećujete da ste okruženi ljudima koji  pokušavaju manipulisati vama? Osećate se kao da vas konstanto isorišćavaju? Ili vas  emocionalno iscrpljuju i posle interakcije sa određenim ljudima se osećate kao isceđena krpa?

Ukoliko su vaši odgovori potvrdni,  zaključujete da ste iz nekog razloga primamljivi  ljudima koji su manipulatori ili emocionalni paraziti.

Ne postoji univerzalan razlog za to, ali ove dve osobine  vas bez sumnje čine prijemčivim za takve ljude:

*Nesigurni ste u sebe i svoje postupke.

Manipulatori su poznati po izoštrenom njuhu  na nesigunost ljudi i nanjušiće vas vrlo precizno, baš kao ajkula kap krvi u okeanu.  Ako pokažete nesigurnost, zveri će se stvoriti u najkraćem roku, da vas angažuju za ispunjavanje njihovih cijeva i želja, kad već lutate na svom putu.

Takođe, ako ste nesigurni u svoje postupke, šaljete poruku očajničkepotrebe za validacijom, što će manipulator vrlo rado iskoristiti.

*Empatični ste i volite da brinete o drugima.

Ukoliko se empatični, volite spašavati ljude i pomagati im, posebno ako ste u pomagačkim profesijama – to manipulator prepoznaje kao pogodno tlo za postavljanje svojih pravila. A „emocionalni parazit“ jedva čeka da se neko brine o njemu i da nesmetano iskaljuje svoje  emotivno smeće. Bez ikakvih posledica, jer empata će, po njihovoj  pretopstavci, oprostiti  sve.  Empata će lakše pasti na suze, patnju i ostalu patetiku koju  se  manipulator teatralno sprema da izvede čim mu zatreba.

Ukoliko ste sebe prepoznali

– Zagrlite svoje nesigurnosti,  jer svaki čovek ih ima. Nemojte gušiti empatiju, to je ono što nas čini ljudima sposobnim da vole i osećaju druge. Ona je divna i čini naše živote bogatijim i intenzivnijim.

Ono što treba da radite je da naučite da postavite zdrave granice. Pomažite ljudima, osećajte ljude,  to če vas oplemeniti  i učiniti boljom osobom.  Ali onima kojima je pomoć zaista potrebna. Nesigurnosti i empatiju  koristite  na putu ka svom razvoju, jer ako imate jasan  svoj put i pravac, manipulator će vas lako zaobići.

Autor: emocionalno.osnazivanje

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....