Zašto si kontrol frik? Zašto si kontrol frik?
Ako se  prepoznaješ u izrazu “control freak”, ovaj tekst je posvećen tebi. Bez obzira da li smatraš da ti potreba za kontrolom otežava ili... Zašto si kontrol frik?

Ako se  prepoznaješ u izrazu “control freak”, ovaj tekst je posvećen tebi.

Bez obzira da li smatraš da ti potreba za kontrolom otežava ili možda olakšava život, važno je da umeš da je razumeš. Jer ako to ne umeš, ova potreba će raditi protiv tebe, čak i kada to ne izgleda tako.

Iza preterane težnje za kontrolom stoji potreba da se zaštitiš od neizvesnosti. Zašto bi se plašio neizvesnosti? Zar žvot nije sam po sebi neizvestan?

Život teče nepredvidivo i trudio se ti da kontrolišeš ili ne, ipak ne možeš da znaš šta nosi naredni dan, mesec, godina… Promena je jezik prirode. Neizvesnost je jedina konstanta.

Da li je onda pokušaj da se zaštitiš od neivesnosti – pokušaj zaustavljanja  životnog toka?

Da bi se prepustio životu i svemu što nosi, sa uživanjem i iščekivanjem, potrebna ti je jedna stvar, koju si izgubio negde na  putu, a to je  – poverenje.

To je ono što ti nedostaje, poverenje u život, ljude, sebe. Dobra vest je da, kako si ga  izgubio, možeš i da ga povratiš. Pokušaj da razviješ više životne radosti i bezbrižnosti tako što ćeš sebe nagraditi za svaku  doro obavljenu stvar.  Uči da sebi budeš prava podrška. Kad budeš znao da možeš na sebe da se osloniš u svakom trenutku, prepustićeš nepotrebne brige životu i prepoznaćeš koji zadaci su tvoji, a koje dozvoljavaš  da budu preuzete.

Autor: emocionalno.osnazivanje

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *