Zašto nam tako teško pada primiti ili dati kompliment

Ne znam zašto mi je do sada tako teško padalo primiti iskreni kompliment, ali od danas sam odlučila da budem zahvalna na njima. Nije me više sramota, sad gledam na to kao na iskreni poklon od srca. Način na koji reagujemo na komplimente je naša lična stvar, ima veze s tim kako vidimo sebe, kao i s tim kako mislimo da nas vide ljudi koji su nam važni u životu. Takođe nam pokazuje kako se odnosimo prema sebi. Vjerujemo li da smo vrijedni i da ih zaslužujemo. Kada dobijete kompliment nemojte da se branite. Naučite da im se radujete. Recite HVALA iz srca i nemojte ništa objašnjavati. To je dosta.

Naravno postoje različite vrste komplimenata, neki su iskreni i iz duše, a neki zlonamjerni. Komplimenti se razlikuju u tome kome se i zbog čega daju. Postoje žene koje stalno traže komplimente i to je u redu, ali ja nisam jedna od njih. One svojom pojavom, osmijehom, stavom i načinom na koji primaju komplimente pokazuju da se to za njih podrazumjeva. To govori o njima koliko su sigurne u sebe i svijesne su svojih kvaliteta. Uvijek su na njih spremne i one ih očekuju. Neke od nas se osijećaju nelagodno kad primaju komplimente, i ja sam spadala u tu vrstu žena. Pa čak i onda kad su ti komplimenti iskreni, a laskavost je nešto što nikako ne podnosim, na to sam alergična.

Zatim tu su i osobe koje nikako ne vole komplimente i ne znaju šta će s njima. Za svaku pohvalu imaju neko obijašnjenje i ne znaju da je prime na adekvatan način. Ne znaju da uživaju u tome. Ne vole da budu u centru pažnje i teško povjeruju u njih. Davanje komplimenata je umijetnost, ali i njihovo primanje. Pravi kompliment, bez obzira na šta se odnosio, treba da ima značenje lijepe riječi i pohvale, a ne puko laskanje. Ni u kom slučaju ne smije služiti kao vid manipulacije.

Nemojte ih tražiti, pustite da sami dođu i uživajte u njima. Gotovo da nema osobe koja je imuna na komplimente, bez obzira da li je to muškarac ili žena. Zato bi ih trebali što češće dijeliti, a to i nije tako teško. Ne košta nas ništa, a onom drugom to može biti najljepši doživljaj toga dana. Ako imate loš dan, davanje komplimenata odnosi fokus od vas samih, i na taj način počinjete misliti pozitivno. Ako posmatramo šta je to što nas oduševljava kod drugih, vidjećemo šta je to što bi i sami htijeli postići. Svatko od nas zaslužuje neku pohvalu. Bilo da je to lijep stil oblačenja, način na koji se ophodi prema drugima ili pak dobro skuhani ručak. Dijelite iskrene komplimente i budite spremni da iste primite. Vjerujte u sebe i to da ste vrijedni da vam se upute. Na taj način jačamo međusobne odnose.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...