Zašto je važan odabir odgovarajućeg sredstva za intimnu negu?

Iako se o higijeni lica i tela često govori, retko ko pod pojmom higijena pominje i intimnu negu. To je tema koja je na neki način još uvek zapostavljena i „problematična“, mada je veoma važna za zdravlje, a time i lepotu. Ako vam do sada pitanje intimne higijene nije toliko privlačilo pažnju, pročitajte u nastavku zašto je veoma važna svakodnevna intimna nega uz upotrebu adekvatnog sredstva za intimnu negu!

Znate li šta znači redovna i pravilna intimna higijena, zašto je bitno kakva sredstva za intimnu negu koristite i spadate li u osobe koje o ovoj temi pričaju sa ili bez nelagode? Iako se o ovoj i dalje tabu temi ne priča često, intimna nega je i te kako važna za zdravlje žena i muškaraca, te bi o ovome bilo poželjno razgovarati kao i o higijeni bilo kog dela tela. Jer, kao što svakodnevno vodimo računa o tome na koji način negujemo i štitimo svoje lice i kožu, tako i nega intimnih delova tela treba da bude na svakodnevnom nivou i uz pravilno korišćenje odgovarajućeg sredstva za intimnu negu, jer se ovo odražava na celokupno zdravlje čoveka.

Za intimnu negu najvažnije je da se ne poremeti mikrobiološka ravnoteža genitalija, a da do toga (a time i mnogih drugih problema) ne bi došlo – potrebno je pridržavati se određenih pravila kada je reč o intimnoj higijeni. To se odnosi kako na muškarce, tako još više na žene, jer je žensko intimno područje mnogo osetljivije i podložnije iritacijama i infekcijama.

Koja sredstva za intimnu negu je dozvoljeno koristiti, kada i na koji način?

Kada govorimo o ženskoj intimnoj regiji, određene promene koje se dešavaju još u pubertetu, dovode do pojave i lučenja sekreta. U zavisnosti od perioda ciklusa, zavisiće i njegova boja, miris i količina, a već tada je potrebno posebnu pažnju posvetiti intimnoj higijeni. Tačnije, od samog rođenja treba voditi računa o načinu na koji se intimna regija neguje, jer su u vaginalnoj flori prisutne mnoge bakterije i gljivice koje, uz pravilnu negu, održavaju vaginalnu ravnotežu.

Za mikrobiološku ravnotežu vagine, najvažniji faktor predstavljaju laktobacili koji proizvode mlečnu kiselinu, a time održavaju pH vrednost vaginalne flore. Svako od nas ima svoju mikrobiološku ravnotežu, kojom se uz pravilnu negu održava intimno zdravlje. Međutim, ako se taj balans i pH vrednost vagine poremete – mogu nastati brojne komplikacije, počevši od pojačanog sekreta, preko peckanja i svraba, do različitih infekcija, pa i polno prenosivih bolesti.

Promena vaginalne flore može da se desi usled različitih faktora – hormonske promene, trudnoća, seksualna aktivnost, menopauza, stres, oslabljen imunitet, upotreba određenih medikamenata i slično. Ono što možda niste znali jeste da širenje bakterija i pojava infekcija može da se desi i usled nepravilnog korišćenja tampona, neadekvatnih uložaka, sintetičkog rublja, uske odeće, kao i usled upotrebe agresivnog sredstva za intimnu negu koje sadrži sapun, parfem i slične štetne supstance, neredovne ili pak prečeste odnosno nepravilne intimne nege.

Ako ste primetili promenu u sekretu, došlo je do neravnoteže u vaginalnoj flori, a ako je u pitanju infekcija – najbolje je posavetovati se sa ginekologom o tome koji intimni gel protiv gljivica ili slični preparat možete koristiti da se rešite problema. Ono što svakako može pomoći jeste preventivno delovanje – obezbedite vašoj intimnoj regiji prirodnu kiselu sredinu, jer samo tako patogeni organizmi neće moći da se razmnožavaju i stvore komplikacije u vidu infekcija!

Prirodnu kiselu sredinu vagine moguće je održati jedino kroz svakodnevnu intimnu negu koja uključuje jednom dnevno korišćenje tople vode za spoljašnje pranje (nikako unutrašnje ispiranje) i ako želite – blaga sredstva za intimnu negu kao što je Vagisan losion. Ovaj preparat za intimnu negu sa ekstraktom kamilice umiruje i čini kožu vagine glatkom, pa vam uz njegovu pravilnu upotrebu intimni gel protiv gljivica neće trebati! Vagisan losion služi za održanje higijene spoljašnjeg dela intimne regije; pogodan je za dame svih godina; bezbedan je i ako već koristite intimni gel protiv gljivica ili neki drugi proizvod za lečenje vaginalnih infekcija, a mogu ga koristiti čak i trudnice. Njegova redovna primena obezbeđuje prirodni zaštitni kiseli sloj, te sprečava iritacije i nadraženost vagine. Međutim, obratite pažnju na to da sapunica ne uđe u vaginu – tako se remetiti pH vrednost vagine, što dovodi do infekcija.

Šta preduzeti ukoliko primetite suvoću vagine?

Mnoge žene se u nekom periodu života suočavaju sa suvoćom vagine, koje je veoma neprijatno, pa čak i bolno, jer preosetljivost utiče na seksualne odnose, a usled iritacije može da se javi i svrab i peckanje, što sve može uzrokovati infekcije. Na vlažnost odnosno suvoću vagine najviše utiče estrogen – ženski hormon koji podmazuje vaginalne zidove, održava vaginu elastičnom, a vaginalnu floru kiselom. Smanjenje nivoa estrogena može da se desi usled menopauze, dojenja, trudnoće, zračenja, hemoterapije, kao i različitih hormonskih terapija i hormonskih promena.

Ako se suočavate sa suvoćom vagine, ono što možete da uradite jeste da počnete sa upotrebom proizvoda koji ublažavaju ove neprijatnosti, a jedan od takvih preparata jeste Vagisan krema. Iskustva onih koji su je koristili govore u prilog tome da je ovo jedan od najadekvatnijih proizvoda protiv suvoće vagine. Vagisan je prva hidratantna krema na tržištu koja ne sadrži hormone, a umiruje i obezbeđuje vlažnost unutrašnjem i spoljašnjem delu intimnog područja.

Kada se pomene Vagisan krema, iskustva su najbolja ne samo iz razloga što je on na bazi vode i ima pH 4,5, već i zato što u svom sastavu ima mlečnu kiselinu i lipide sa umirujućim efekatom. Samim tim što ne sadrži hormone, mogu ga koristiti i žene koje idu na hormonske terapije. Njegovom redovnom primenom sprečićete iritacije i upale koje izaziva suvoća vagine, a pogodna je za korišćenje i tokom seksualnih odnosa i pokušaja začeća, s obzirom da nema uticaj na pokretljivost spermatozoida. Zato, kad je u pitanju Vagisan krema – iskustva ne mogu biti ništa manja od najpozitivnijih! Za detaljnije informacije i porudžbine ovog i drugih proizvoda za intimnu negu posetite sajt www.msfpharm.com.

Autor teksta: Biljana Radojčić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...