Zašto je važan odabir odgovarajućeg sredstva za intimnu negu?

Iako se o higijeni lica i tela često govori, retko ko pod pojmom higijena pominje i intimnu negu. To je tema koja je na neki način još uvek zapostavljena i „problematična“, mada je veoma važna za zdravlje, a time i lepotu. Ako vam do sada pitanje intimne higijene nije toliko privlačilo pažnju, pročitajte u nastavku zašto je veoma važna svakodnevna intimna nega uz upotrebu adekvatnog sredstva za intimnu negu!

Znate li šta znači redovna i pravilna intimna higijena, zašto je bitno kakva sredstva za intimnu negu koristite i spadate li u osobe koje o ovoj temi pričaju sa ili bez nelagode? Iako se o ovoj i dalje tabu temi ne priča često, intimna nega je i te kako važna za zdravlje žena i muškaraca, te bi o ovome bilo poželjno razgovarati kao i o higijeni bilo kog dela tela. Jer, kao što svakodnevno vodimo računa o tome na koji način negujemo i štitimo svoje lice i kožu, tako i nega intimnih delova tela treba da bude na svakodnevnom nivou i uz pravilno korišćenje odgovarajućeg sredstva za intimnu negu, jer se ovo odražava na celokupno zdravlje čoveka.

Za intimnu negu najvažnije je da se ne poremeti mikrobiološka ravnoteža genitalija, a da do toga (a time i mnogih drugih problema) ne bi došlo – potrebno je pridržavati se određenih pravila kada je reč o intimnoj higijeni. To se odnosi kako na muškarce, tako još više na žene, jer je žensko intimno područje mnogo osetljivije i podložnije iritacijama i infekcijama.

Koja sredstva za intimnu negu je dozvoljeno koristiti, kada i na koji način?

Kada govorimo o ženskoj intimnoj regiji, određene promene koje se dešavaju još u pubertetu, dovode do pojave i lučenja sekreta. U zavisnosti od perioda ciklusa, zavisiće i njegova boja, miris i količina, a već tada je potrebno posebnu pažnju posvetiti intimnoj higijeni. Tačnije, od samog rođenja treba voditi računa o načinu na koji se intimna regija neguje, jer su u vaginalnoj flori prisutne mnoge bakterije i gljivice koje, uz pravilnu negu, održavaju vaginalnu ravnotežu.

Za mikrobiološku ravnotežu vagine, najvažniji faktor predstavljaju laktobacili koji proizvode mlečnu kiselinu, a time održavaju pH vrednost vaginalne flore. Svako od nas ima svoju mikrobiološku ravnotežu, kojom se uz pravilnu negu održava intimno zdravlje. Međutim, ako se taj balans i pH vrednost vagine poremete – mogu nastati brojne komplikacije, počevši od pojačanog sekreta, preko peckanja i svraba, do različitih infekcija, pa i polno prenosivih bolesti.

Promena vaginalne flore može da se desi usled različitih faktora – hormonske promene, trudnoća, seksualna aktivnost, menopauza, stres, oslabljen imunitet, upotreba određenih medikamenata i slično. Ono što možda niste znali jeste da širenje bakterija i pojava infekcija može da se desi i usled nepravilnog korišćenja tampona, neadekvatnih uložaka, sintetičkog rublja, uske odeće, kao i usled upotrebe agresivnog sredstva za intimnu negu koje sadrži sapun, parfem i slične štetne supstance, neredovne ili pak prečeste odnosno nepravilne intimne nege.

Ako ste primetili promenu u sekretu, došlo je do neravnoteže u vaginalnoj flori, a ako je u pitanju infekcija – najbolje je posavetovati se sa ginekologom o tome koji intimni gel protiv gljivica ili slični preparat možete koristiti da se rešite problema. Ono što svakako može pomoći jeste preventivno delovanje – obezbedite vašoj intimnoj regiji prirodnu kiselu sredinu, jer samo tako patogeni organizmi neće moći da se razmnožavaju i stvore komplikacije u vidu infekcija!

Prirodnu kiselu sredinu vagine moguće je održati jedino kroz svakodnevnu intimnu negu koja uključuje jednom dnevno korišćenje tople vode za spoljašnje pranje (nikako unutrašnje ispiranje) i ako želite – blaga sredstva za intimnu negu kao što je Vagisan losion. Ovaj preparat za intimnu negu sa ekstraktom kamilice umiruje i čini kožu vagine glatkom, pa vam uz njegovu pravilnu upotrebu intimni gel protiv gljivica neće trebati! Vagisan losion služi za održanje higijene spoljašnjeg dela intimne regije; pogodan je za dame svih godina; bezbedan je i ako već koristite intimni gel protiv gljivica ili neki drugi proizvod za lečenje vaginalnih infekcija, a mogu ga koristiti čak i trudnice. Njegova redovna primena obezbeđuje prirodni zaštitni kiseli sloj, te sprečava iritacije i nadraženost vagine. Međutim, obratite pažnju na to da sapunica ne uđe u vaginu – tako se remetiti pH vrednost vagine, što dovodi do infekcija.

Šta preduzeti ukoliko primetite suvoću vagine?

Mnoge žene se u nekom periodu života suočavaju sa suvoćom vagine, koje je veoma neprijatno, pa čak i bolno, jer preosetljivost utiče na seksualne odnose, a usled iritacije može da se javi i svrab i peckanje, što sve može uzrokovati infekcije. Na vlažnost odnosno suvoću vagine najviše utiče estrogen – ženski hormon koji podmazuje vaginalne zidove, održava vaginu elastičnom, a vaginalnu floru kiselom. Smanjenje nivoa estrogena može da se desi usled menopauze, dojenja, trudnoće, zračenja, hemoterapije, kao i različitih hormonskih terapija i hormonskih promena.

Ako se suočavate sa suvoćom vagine, ono što možete da uradite jeste da počnete sa upotrebom proizvoda koji ublažavaju ove neprijatnosti, a jedan od takvih preparata jeste Vagisan krema. Iskustva onih koji su je koristili govore u prilog tome da je ovo jedan od najadekvatnijih proizvoda protiv suvoće vagine. Vagisan je prva hidratantna krema na tržištu koja ne sadrži hormone, a umiruje i obezbeđuje vlažnost unutrašnjem i spoljašnjem delu intimnog područja.

Kada se pomene Vagisan krema, iskustva su najbolja ne samo iz razloga što je on na bazi vode i ima pH 4,5, već i zato što u svom sastavu ima mlečnu kiselinu i lipide sa umirujućim efekatom. Samim tim što ne sadrži hormone, mogu ga koristiti i žene koje idu na hormonske terapije. Njegovom redovnom primenom sprečićete iritacije i upale koje izaziva suvoća vagine, a pogodna je za korišćenje i tokom seksualnih odnosa i pokušaja začeća, s obzirom da nema uticaj na pokretljivost spermatozoida. Zato, kad je u pitanju Vagisan krema – iskustva ne mogu biti ništa manja od najpozitivnijih! Za detaljnije informacije i porudžbine ovog i drugih proizvoda za intimnu negu posetite sajt www.msfpharm.com.

Autor teksta: Biljana Radojčić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici. A slobodno...

Veliki uspeh kruševljanke u Veneciji – Jelena Borovčanin

Veliki uspeh kruševljanke u Veneciji - Jelena Borovčanin. Kruševljnka...