ZAŠTO JE POTREBNO DA SE DOBRO NASPAVATE ZAŠTO JE POTREBNO DA SE DOBRO NASPAVATE
Osobe koje noću spavaju premalo ili nekvalitetno, dvostruko više su izložene potencijalnom riziku od fatalnog srčanog udara. Do ovog zaključka, došli su naučnici sa... ZAŠTO JE POTREBNO DA SE DOBRO NASPAVATE

Osobe koje noću spavaju premalo ili nekvalitetno, dvostruko više su izložene potencijalnom riziku od fatalnog srčanog udara.

Do ovog zaključka, došli su naučnici sa londonskog Univerziteta Varvik nakon detaljnih istraživanja. Analize su pokazale da su svi oni kojima je noćni san bio smanjen za dva sta, bili izloženi duplo većoj mogućnosti za dobijanje srčanog ili moždanog udara.

 

Objašnjenje za ovakve rezultate leži u činjenici da je krvni pritisak stalno povećan u organizmu koji nema dovoljno sati sna, kako bi se kvalitetno naspavao i odmorio.

Pogoršanje kvaliteta i dužine sna, sa vremenom dovodi do duplog ili čak trostrukog problema sa različitim vrstama oboljenja.

 

Generalno gledano, pogoršanje kvaliteta i trajanja sna rezultira poremećenim odgovorom tela na bakterije, viruse i druge strane mikroorganizme. Javlja se  više upala, nivo hormona kortizola povećava se, kao i nivo drugih biomarkera povezanih sa bolom, umorom i lošijim zdravljem.

Zato izaberite večeras da malo ranije legnete i opustite telo i dušu.

 

Autor: Ivana Živanić

 

 • Gora Zivadinovic

  September 13, 2018 #1 Author

  ziva istina,moram promeniti svoje navike, i spavati vise.

  Reply

 • Tijana

  September 13, 2018 #2 Author

  Ja volim da legnem ranije I da citam. Al kako su pocele serije I rijaliti. Ne zivim sama. Neke stvari moram da menjam. Hvala

  Reply

  • ShineM

   September 14, 2018 #3 Author

   Bitno je da radite ono šta Vama prija, a organizam će već znati to da prepozna i ceni 🙂

   Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *