ZAŠTO JE KREATIVNA BLOKADA DOBRA

Iako neki ljudi kažu da zapravo ne postoji nešto slično poput blokade u pisanju, činjenica je da će se većina autora suočiti sa nekim izazovom u pisanju tokom svoje karijere. Postoji bezbroj razloga za tako nešto. Neki od njih su i anksioznost, strah, neka životna promena, završetak projekta ili početak nekog novog…bilo šta može da izazove specifičnu mešavinu straha i frustracije nakon suočavanja sa praznim papirom. 

Veza sa pisanjem

Zapamti da si stalno povezan sa svojim pisanjem i kao što je to slučaj i sa ostalim vezama, neće uvek sve biti isto. Onaj deo kada se suočavaš sa kreativnom blokadom dok pišeš, prihvati to kao neizbežno jer imaćeš periode zastoja, periode kada se jednostavno ništa ne dešava.

Pomoćiće ti da o pisanju razmišljaš kao o ozbiljnom poslu, a ne kao o vidu umetnosti, što zavisi i od određenih uslova koji na tvoje pisanje mogu magično da deluju. Veliki pisci, poput S. Kinga, koriste metaforu kao alat za pričanje o pisanju, namerno povezujući pisanje sa fizičkim radom. Ako sebe smatraš radnikom, zanatlijom, onda je lakše sesti i pisati. 

Napravi raspored i pridržavaj ga se

Ukoliko ti svaki dan napišeš nešto, pregledaš neke korisne linkove, posetiš web mesta, na kraju će i tvoj um i tvoja muza inspiracije učiniti to isto. Neki autori samouvereno napišu 500 reči i samo 500 reči, svakog jutra. Pet stotina reči je samo jedna stranica, ali ova jednostavna vežba od samo 500 reči napisanih svaki dan, može da ti pomogne da napišeš i objaviš i veliki broj knjiga. 

Preispitaj svoja duboka uverenja

…koja te možda sprečavaju da napišeš nešto. Možeš čak i da pišeš o svojim stremljenjima koja su vezana za pisanje ili o kreativnosti. Nekim autorima može da bude korisno kada se prebacuju sa jednog projekta na drugi. Da li to minimizira strah ili dosadu ili oboje ?! Ipak, to funkcioniše za dosta autora.
Šta funkcioniše za tebe, na koji se ti način boriš sa kreativnim blokadma kada se jave ? Možda će ti neke od tehnika i metoda koje nađeš ovde biti korisne, a možda i naučiš neke nove alate. Za početak, pošalji mail kako bi se više informisao.
Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...