Zašto je KOLAGEN glavni sastojak svakog kozmetičkog preparata?

Ako pažljivo pogledate sastav kreme ili seruma koje koristite za bore, primetićete da sadrži kolagen. U kozmetičkoj industriji je nezaobilazan sastojak , u medijima mu se pridaje velika pažnja i pripisuje čudotvorno dejstvo, obožavaju ga žene srednjih godina. Šta je kolagen zapravo i zašto je toliko važan?

Reč nauke

Kolagen je jak i dugačak molekul koji čini čak 25% svih proteina organizma sisara. To je navažniji protein u ljudskom organizmu i osnovni je deo vezivnog tkiva. Nalazi se u hrskavici, ligamentima, tetivama, kostima, zubima, omogućava zategnutost kože i krvnih sudova. Prisutan je i kao kristalin u očnom sočivu. Na osnovu najnovijih naučnih istraživanja, stanje kolagena u organizmu određuje biološki uzrast čoveka, što se najviše vidi po promenama na koži.

Kolagen čini 70% proteina u koži i neprekidno se obnavlja – odumire i ponovo se proizvodi u našim ćelijama.  Međutim, on nam nije dat zauvek – naš organizam proizvodi kolagen do druge polovine dvadesetih godina, kada počinjemo da gubimo svake godine 1% – 1,5% kolagena u organizmu. Gubite kolagen i dok čitate ovaj tekst! To se manifestuje smanjenjem zategnutosti kože, ali i zdravstevnim problemima u vidu slabljenja čvrstine zglobova i drugih kostiju zbog oštećenja vezivnog tkiva, te zbog toga igra važnu ulogu u zdravlju.

Reč kozmetičke industrije

Za kozmetičare, kolagen je najbitniji sastojak koji utiče na poboljšanje zategnutosti kože. Tajna je mladalačkog izgleda onda kada prevalimo tridesete i nas saveznik u borbi sa današnjim imperativom lepote – i sa četrdeset godina izgledati mlado i imati kožu lica i tela poput devojaka u dvadesetim. Osim toga, gubitak kolagena izaziva i celulit, još jednu neželjenu pojavu za ženski pol.

Prirodni kolagen je živi proizvod – čak i kada je zatvoren u staklene tegle, čuva svoju spiralnu strukturu, stvorenu od strane same ribe. Protein ekstrahovan iz kože ribe nastavlja da bude u istoj uređenoj konfiguraciji u kakvoj je bio još dok je riba bila u vodi. Kolagen, bez gubitka svoje spiralne strukture, prelazi čist u vodeni rastvor. Na taj način, kolagen postaje kozmetički preparat u 21. veku i glavni saveznik u borbi protiv starenja.

Zašto ga gubimo i gde se može naći?

Osim genetskih predispozicija, stil života veoma utiče na to koliko brzo ćemo gubiti kolagen tokom života, a samim tim izgledati starije. Nezdrava ishrana, stres, nedovoljno sna i pušenje su glavni protivnici našeg saveznika lepote!

Glavni izvori kolagena su proteini, uključujući govedinu, piletinu, ribu i jaje, školjke. Za vegetarijance i vegane preporučuje se koštunjavo voće ili unos zelenog povrća (kupus, kelj, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena.

Osim zdravom ishranom, kolagen se može nadoknaditi i suplementima. Mnogo žena ne zna da se kolagen može konzumirati i oralno, a ne samo unositi u organizam putem kozmetičkih preparata preko kože. Kolagen je dostupan u nekoliko oblika – u vidu tableta, ampula, praha, ili u tečnom stanju i preporuka je skoro svakog nutricioniste, jer utiče na kvalitet celokupnog zdravlja organizma.

Sledeći put kada krenete u kupovinu, obradujte sebe jednim finim serumom i suplementom na bazi kolagena. Vaša koža će vam biti zahvalna!

Na sledećem linku možete pogledati širok asortiman suplemenata sa kolagenom:

https://www.hiper.rs/apoteka/suplementi/kolagen/

Autor: Milica Vulić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...