Zašto je KOLAGEN glavni sastojak svakog kozmetičkog preparata? Zašto je KOLAGEN glavni sastojak svakog kozmetičkog preparata?
Ako pažljivo pogledate sastav kreme ili seruma koje koristite za bore, primetićete da sadrži kolagen. U kozmetičkoj industriji je nezaobilazan sastojak , u medijima... Zašto je KOLAGEN glavni sastojak svakog kozmetičkog preparata?

Ako pažljivo pogledate sastav kreme ili seruma koje koristite za bore, primetićete da sadrži kolagen. U kozmetičkoj industriji je nezaobilazan sastojak , u medijima mu se pridaje velika pažnja i pripisuje čudotvorno dejstvo, obožavaju ga žene srednjih godina. Šta je kolagen zapravo i zašto je toliko važan?

Reč nauke

Kolagen je jak i dugačak molekul koji čini čak 25% svih proteina organizma sisara. To je navažniji protein u ljudskom organizmu i osnovni je deo vezivnog tkiva. Nalazi se u hrskavici, ligamentima, tetivama, kostima, zubima, omogućava zategnutost kože i krvnih sudova. Prisutan je i kao kristalin u očnom sočivu. Na osnovu najnovijih naučnih istraživanja, stanje kolagena u organizmu određuje biološki uzrast čoveka, što se najviše vidi po promenama na koži.

Kolagen čini 70% proteina u koži i neprekidno se obnavlja – odumire i ponovo se proizvodi u našim ćelijama.  Međutim, on nam nije dat zauvek – naš organizam proizvodi kolagen do druge polovine dvadesetih godina, kada počinjemo da gubimo svake godine 1% – 1,5% kolagena u organizmu. Gubite kolagen i dok čitate ovaj tekst! To se manifestuje smanjenjem zategnutosti kože, ali i zdravstevnim problemima u vidu slabljenja čvrstine zglobova i drugih kostiju zbog oštećenja vezivnog tkiva, te zbog toga igra važnu ulogu u zdravlju.

Reč kozmetičke industrije

Za kozmetičare, kolagen je najbitniji sastojak koji utiče na poboljšanje zategnutosti kože. Tajna je mladalačkog izgleda onda kada prevalimo tridesete i nas saveznik u borbi sa današnjim imperativom lepote – i sa četrdeset godina izgledati mlado i imati kožu lica i tela poput devojaka u dvadesetim. Osim toga, gubitak kolagena izaziva i celulit, još jednu neželjenu pojavu za ženski pol.

Prirodni kolagen je živi proizvod – čak i kada je zatvoren u staklene tegle, čuva svoju spiralnu strukturu, stvorenu od strane same ribe. Protein ekstrahovan iz kože ribe nastavlja da bude u istoj uređenoj konfiguraciji u kakvoj je bio još dok je riba bila u vodi. Kolagen, bez gubitka svoje spiralne strukture, prelazi čist u vodeni rastvor. Na taj način, kolagen postaje kozmetički preparat u 21. veku i glavni saveznik u borbi protiv starenja.

Zašto ga gubimo i gde se može naći?

Osim genetskih predispozicija, stil života veoma utiče na to koliko brzo ćemo gubiti kolagen tokom života, a samim tim izgledati starije. Nezdrava ishrana, stres, nedovoljno sna i pušenje su glavni protivnici našeg saveznika lepote!

Glavni izvori kolagena su proteini, uključujući govedinu, piletinu, ribu i jaje, školjke. Za vegetarijance i vegane preporučuje se koštunjavo voće ili unos zelenog povrća (kupus, kelj, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena.

Osim zdravom ishranom, kolagen se može nadoknaditi i suplementima. Mnogo žena ne zna da se kolagen može konzumirati i oralno, a ne samo unositi u organizam putem kozmetičkih preparata preko kože. Kolagen je dostupan u nekoliko oblika – u vidu tableta, ampula, praha, ili u tečnom stanju i preporuka je skoro svakog nutricioniste, jer utiče na kvalitet celokupnog zdravlja organizma.

Sledeći put kada krenete u kupovinu, obradujte sebe jednim finim serumom i suplementom na bazi kolagena. Vaša koža će vam biti zahvalna!

Na sledećem linku možete pogledati širok asortiman suplemenata sa kolagenom:

https://www.hiper.rs/apoteka/suplementi/kolagen/

Autor: Milica Vulić

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *