ZAŠTO HIPSTERI NE ŽELE DA PRIZNAJU DA SU HIPSTERI? ZAŠTO HIPSTERI NE ŽELE DA PRIZNAJU DA SU HIPSTERI?
Svi znamo za milion faza kroz koje je prošla omladina tokom prošlog veka, pa sve do danas. Paradoksalno, mladi počinju da jačaju individualizam u... ZAŠTO HIPSTERI NE ŽELE DA PRIZNAJU DA SU HIPSTERI?

Svi znamo za milion faza kroz koje je prošla omladina tokom prošlog veka, pa sve do danas. Paradoksalno, mladi počinju da jačaju individualizam u društvu, da grade identitet, ali i stiču pripadnost. Garderoba koju nosiš, muzika koju slušaš i ostale propratne stvari zgodni su alati koji bi ti pomogli da se izraziš kao ličnost i da te priklone nekoj grupi. Takve grupe formiraju različite subkulture, koje se tačno mogu naći na određenim mestima u gradu, na mestima njihovog okupljanja. Pa smo tako do sada upoznali hipike, rokere, pankere, metalce, emose, fensere, dizelaše, turbo-folkere, skinhedse, a najnovija skupina su još uvek aktuelni – hipsteri.

Pa da krenemo od početka. Prvi pravi Hipsteraj je period između swinga i rocka. Hipsteri se zapravo prvi put pojavljuju tokom džez ere, četrdesetih godina 20. veka u Americi i to su zapravo bili belci koji su se furali na džez i crnački način života. Taj termin je nastao spajanjem reči HIP – neko ko je svestan, upućen u tokove džeza, koji otvara drugima oči, i STER, skraćenice od gangster. Glumac i pevač, Bil Krozbi bio je prvi HIP belac koji je rođen u Americi. Kasnije su ga nasledili Frenk Sinatra i Din Martin recimo… Hipstere su zvali su još i američkim egzistencijalistima. Obnova hipsteraja kreće desetih godina 21.veka kod nas, u Evropi, iako ima dosta odsupanja od prvobitnog značenja. Danas oni predstavljaju mlade belce srednje klase, uglavnom liberale koji promovišu alternativne načine života poput veganstva i slušaju indie rock. Oni nose polovnu garderobu i nastoje da izgledaju otrcano, lenjo i nezaineresovano, a zapravo ulažu jako puno truda i vremena da bi postigli takav efekat. Neretko imaju bujne duge brade, čitava tela išarana tetovažama, i neki debeli retro okvir naočara.

Postavlja se pitanje zašto panker prizna da je panker, dizelaš se ponosi kajlama i trešom, samo hipsteri ne žele da priznaju da su hipsteri? Zato što su im drugi nadenuli taj nadimak i on ima pogrdno značenje i prizvuk. Kada nekog oslovljaju hipsterom često se misli: “vidi ga ovaj al se gubi i glupira”. Hipsteri su po njima oličenje pomodarstva i snobizma. Utripovani gaseri koji su u stvari isprazni. Postoji i izreka da je hipsteraj samo ćorsokak modernih subkultura. Zato hipsteri po pravilu uvek poriču da su hipsteri jer im ne odgovara takva percepcija drugih o njima. Oni pak smatraju da su formirali jedinstveni umetnički pravac, koji ima zajednička interesovanja u kojima razglaba u omiljenim kafićima u kojima se sastaju. I ne vide u tome ništa loše.

A evo jedne zgodne vesele pesmice koja možda najbolje objašnjava našu današnju temu.

Autor: Aleksa Ćelap

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *