VREME JE ZA ZIMNICU: RECEPT ZA PINĐUR VREME JE ZA ZIMNICU: RECEPT ZA PINĐUR
16 kg crvenog paradajza 10 kg crvene paprike 5kg plavog paradajza 900 ml ulja 1 glavica belog luka 7 kašika kristal šećera 5 kašika... VREME JE ZA ZIMNICU: RECEPT ZA PINĐUR

16 kg crvenog paradajza

10 kg crvene paprike

5kg plavog paradajza

900 ml ulja

1 glavica belog luka

7 kašika kristal šećera

5 kašika balzamiko sirća

Soli po ukusu

Listovi svežeg bosiljka

Priprema:

Oprati povrće u hladnoj vodi uz dodatak belog sirća (ostaviti da odstoji 15-tak minuta). Paradajz zaseći unakrst i ispeći u rerni na 250 stepeni, ostaviti da se ohladi oljuštiti ga i staviti u đerđev da se dobro sacedi. Plavi paradajz iseći na polovine i ispeći u rerni na 250 stepeni. Ostaviti da se ohladi i oljuštiti ga. Mi smo papriku takođe pekli u rerni i direktno stavljali u plastične kese kako bi se lakše ljuštile. Ostavite da odstoje dok se ne ohlade zatim ih oljuštiti. Paradajz i plavi paradajz sitno iseći nožem, a papriku samleti na vodenici. 450 ml ulja sipati u šerpu i dobro zagrejati, te dodati povrće i kuvati dobrih 3 sata (termostat 2, 5  uz neprestano mešanje). Pri kraju kuvanja dodati ostatak ulja, a na kraju dodati sirća, soli, šećera, sitno seckanog belog luka i listove bosiljka. Skloniti od vatre i odmah sipati u sterilisane tegle koje ćete staviti u zagrejanoj rerni na 150 stepeni nekih 20 – tak minuta. Ostaviti ih tako u rerni dok se ne ohlade, nakon toga izvaditi iz rerne, zatvoriti sterilisanim poklopcima i staviti na hladnom i tamnom mestu.

Vreme je za spremanje zimnice, pa se pridružujemo svim domaaćicama, a i onima koje samo pomažu 🙂 Srećno spremanje i uživajte u degustaciji!

Autor: Sunčica Stanković

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *