Vraćena i Južno predgrađe – duologija o porodici i sazrevanju

Vraćena i Južno predgrađe – duologija o porodici i sazrevanju. Donatela di Pjetrantonio nas kroz svoje dve knjige, „Vraćena” i „Južno predgrađe”, vodi u Italiju, koja je prepuna boja, mirisa, zvukova i jedinstvenih karaktera naših junaka. Na početku „Vraćene” upoznajemo glavnu junakinju kojoj autorka ne otkriva ime. Ona je devojčica kojoj se život u potpunosti menja kada je rođaci koji su se do tada starali za nju vraćaju njenoj biološkoj porodici. Ona mora da se prilagodi velikoj porodici, siromaštvu i pravilima koja važe u novom domu. Njen miran i lagodan život odjednom postaje sve suprotno od onoga na šta je navikla.

Na samom početku devojčica je ubeđena da će se rođaci vratiti po nju i da će ponovo uživati u svojoj lagodnoj svakodnevnici. Ono o čemu stalno razmišlja jeste zašto su oni odlučili da je ostave. Ona se preispituje i stalno se vraća na to da li je ona nešto pogrešila kada su odlučili da je pošalju nazad. Međutim, kako vreme prolazi, tako ona postaje sve svesnija sebe i svog okruženja. Polako shvata da niko neće doći da je spase i da mora da se navikne na svoju novu realnost. Njena nova porodica možda nije uglađena i njeni članovi ne umeju uvek da se ponašaju kako treba, ali su svakako, na neki svoj način, uvek tu jedni za druge.

Vraćena i Južno predgrađe – duologija o porodici i sazrevanju

vracena-i-juzno-predgradje-duologija-o-porodici-i-sazrevanju
„Vraćena“

„Vraćena” je priča kroz koju ćete upoznati Italiju, ali i mentalitet jednog podneblja. Ovo je roman koji pre svega govori o porodici, promenama, sazrevanju i želji za pripadanjem. Na stranicama ove knjige pratimo odrastanje naše junakinje i njene odnose sa članovima porodice. Di Pjetrantonio savršeno predstavlja to kako devojčica doživljava svoje dve majke, svoju novu porodicu, braću i sestre.

vracena-i-juzno-predgradje-duologija-o-porodici-i-sazrevanju
„Vraćena“ i „Južno predgrađe“

U „Južnom predgrađu” nastavljamo da pratimo priču neimenovane junakinje iz „Vraćene” i njene mlađe sestre Adrijane. Koliko je naša glavna junakinja smirena, odmerena i dostojanstvena, toliko je Adrijana strastvena, nepromišljena i nesputana. Starija sestra je pronašla svoju sreću u poslu i mirnom životu u Grenoblu, dok mlađa živi u ribarskom predgrađu u Peskari.

Naša naratorka se vraća kući nakon što dobija poziv o nesreći koje se dogodila. Ona počinje da se priseća svega što se dešavalo prethodnih godina i priča nam kako je uopšte došlo do toga da se ona i sestra udalje. Sam tok radnje je haotičan, junakinja se priseća različitih događaja, nekima se naknadno vraća i nadopunjuje ih, dok druge samo kratko spominje. Priča nam o svom trenutnom životu, mužu, porodici i svim drugim stvarima koje su značajne za nju. Ovo mi ni najmanje nije smetalo, jer sam svakako sve povezala, a sam način pripovedanja je doprineo da stvorim sliku o tome kako različiti ljudi zaista razmišljaju u neočekivanim situacijama.

vracena-i-juzno-predgradje-duologija-o-porodici-i-sazrevanju
„Vraćena“

Vraćena i Južno predgrađe – duologija o porodici i sazrevanju

Iako je u „Južnom predgrađu” naglasak najviše stavljen na priče dve sestre i njihov međusobni odnos, Donatela di Pjetrantonio daje zaključak svakom od likova koji su spomenuti u prethodnom romanu i to mi se jako dopalo. Ona ništa ne ulepšava, ne priča nam priče o savršenim porodicama i idealnim brakovima. Sve predstavlja sasvim realno i baš u tome je jedna od prednosti njenog pisanja. Autorka piše veoma uverljivo, toliko da u nekim  trenucima možete pomisliti da ste i sami deo romana.

vracena-i-juzno-predgradje-duologija-o-porodici-i-sazrevanju
„Vraćena“

U oba dela, spisateljica nam pokazuje koliko različiti mogu da budu članovi iste porodice, ali i kako i pored toga i različitih puteva koje u životu biraju, ostaju neraskidivo povezani. Porodica je mnogo više od ljubavi, svađa, zagrljaja, razmirica i nesuglasica. Porodica je jedna od stvari koje čine našu osnovu i od kojih ne možemo pobeći čak ni onda kada smo fizički daleko. Di Pjetrantonio to savršeno dokazuje svakom rečju u svojim knjigama. Ona nam stavlja do znanja koliko detinjstvo utiče na to u kakve ljude ćemo odrasti i koliko je u stvari važno da imamo mesto i ljude kojima pripadamo

Vraćena i Južno predgrađe – duologija o porodici i sazrevanju

Donatela di Pjetrantonio rođena je 1963. godine. Prvu knjigu Mia madre e un fiume objavila je 2011. godine. Dve godine kasnije objavljuje roman Bella mia.  „Vraćenu” (L’Arminuta) izdaje 2017. godine, a nastavak „Južno predgrađe” (Borgo Sud) 2020. godine. Obe knjige je kod nas objavila izdavačka kuća Booka.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Savet za regionalnu saradnju prepoznao zalaganje Jovane Šipčić prosperitetu žena Zapadnog Balkana

Savet za regionalnu saradnju (RCC) dodjeljuje već treću godinu zaredom nagradu...

Organizacija je ključna veština u svim aspektima života

Organizacija je ključna veština u svim aspektima života. Organizacija...

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve . Dobrodošli...

Brzinski voćni kolač – Banana rolat

Brzinski voćni kolač - Banana rolat. Da li volite...