,,Volem da me po dobrom šeširu poznaju“

„Žena je unikat kad nosi šešir“ – otprilike to je bila vodilja Sonji Simeonović, kada je pre desetak godina uronila u interesantan hobi pravljena šešira i postala ozbiljna kolekcionarka istih. Pa sada ima šešire različitih boja, oblika i oboda. Tu su cilindri i istorijski šeširi, ali i oni kineski i ručno rađeni sjajno upotpunjuju njen bogati asortiman. Ova simpatična cura iz Novog Sada ne skida ih čak i kad ide samo do prodavnice.

„Trebalo mi je nešto po čemu bih bila prepoznatljiva, a da to nije moj invaliditet. Pošto ne mogu da nosim štikle odlučila sam se za šešire. Oduvek sam se divila hrabrim ženama, koje umeju da budu drugačije“ – kaže Sonja.

Pekla je zanat pored  starijih koleginica, ali nikad nije želela da savlada baš sve, kako bi ostavila prostora za maštu. Htela je da se igra u stvaralaštvu. U početku je sve izgledalo prilično trapavo. Nakon prvih  nespretnih pokušaja majka ju je upitala: „Gde ćeš sa tom krpom?“. Vremenom su  te  „krpe“ polako stasavale u prelepe ukrase za glavu. Vremenom je i obični plastični kalup zamenjen otmenijim drvenim. Najpoznatiji materijal je dekojuta.

“ Volim  šesire zbog kojih srce kuca brže” – Philip Treacy, dizajner

Usledila je prva revija šešira u Café Galeriji. U početku su modeli  bile uglavnom Sonjine prijateljice. Potom su se nizale manifestacije u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici… Na „Noći muzeja“ i u sklopu festivala „Uhvati film“. Pa, danas nakon mnogo revija i samostalnih izložbi dolaze i mlade dame i starije gospođe, pa čak i deca. Najsimpatičnija šeširdžijka Vojvodine, a i šire uživa u interakciji sa publikom. Ona upravo želi da pokaže da svako može da bude model i da nosi šešir bez kompleksa i predrasuda.  Svaka revija je drugačija i ne liči na onu prethodnu, baš kao i šeširi. Sve i da hoće, ne bi mogla da napravi dva identična. Posle mnogo lepih gradova, ipak postoje neostvarene ambicije:

„Želja mi je da učestvujem na šeširijadi u Beogradu, i uveliko radim na istorijskoj kolekcionarskoj izložbi“. – otkriva Sonja.

Trenutno je aktuelna Sonjina prva zimska izložba fascinatora u Zmaj Jovinoj 21, na prvom spratu u Novom Sadu. Fascinatori su rajfovi sa smelim ukrasom, dozom šarma i elegancije. Oni su dekorativnog karaktera i nose se uz haljinu i odelo, za večernje balove i svečanije prilike. Još nedelju dana može se videti ova divna izložba, a sve pridošlice će uz taktove pesme Glorie Geynor – I will Survive i Josipe Lisac imati priliku da poziraju fotografu sa modelom po izbboru.

“ Fantastični šeširi daju mi mogućnost da sanjam” – Bjork

Autor: Aleksa Ćelap

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...