Vodič za putovanje automobilom

Putovanje automobilom predstavlja pravo uživanje, a ljubitelji četvorotočkaša neretko se upuštaju u avanture ovog tipa.

Ukoliko ste se odlučili da se automobilom zaputite na duže ili kraće putovanje, imaćete punu slobodu da zastanete na važnim tačkama i uživate u atrakcijama od kojih zastaje dah, a tu su i druge brojne prednosti ovog vida putovanja.

Ipak, pre nego što se prvi put upustite u ovu zabavnu avanturu, neophodno je da se upoznate sa važnim informacijama. Baš zato odlučili smo da vam u nastavku teksta damo korisne savete za putovanje automobilom.

Kako se pripremiti za putovanje automobilom? 

Za početak ćemo se baviti jednim od najvažnijih pitanja za duže vožnje automobilom, a pojedine informacije biće vam korisne bilo da ste se zaputili na određenu destinaciju u Srbiji ili na bilo duže putovanje u inostranstvo.

Za početak ćemo se pozabaviti pomalo nezgodnim situacijama. Iako su putovanja većinski prijatno iskustvo, ako se za njih ne pripremite dobro nepredviđene situacije nisu retkost.

Pre svega, pomenućemo da je za svako duže putovanje važno da u svom imeniku imate broj pouzdane šlep službe koja će moći da izađe na teren u svakom trenutku. Usluge auto šlepa u bilo koje doba dana i noći pomoći će vam da u kratkom vremenskom periodu izađete iz nezgodnih situacija koje vas zadese na cesti.

Neke od situacija koje vas mogu zadesiti su: manja ili veća saobraćajna nezgoda, zaključavanje automobila dok je ključ unutra, probušena guma, kvar na motoru i drugim komponentama vozila i slično. Kada se odlučite za profesionalni šlep tim koji u kratkom roku stiže na gotovo sve lokacije, brzo ćete izaći iz ove neprijatne situacije i rešiti problem koji vas je zadesio.

Kako biste izbegli pomenute probleme na putu, savetujemo da vozite savesno uz poštovanje svih saobraćajnih pravila. Izuzev toga, neophodno je pripremiti automobil za put.

Naš savet je da uradite proveru automobila. Ova provera obuhvata: proveru tečnosti, proveru pneumatika, proveru klima uređaja, farova, akumulatora i drugih automobilskih komponenata. Preporuka je da se u proces provere ne upuštate samostalno (osim ako niste stručnjak u ovoj oblasti), već da kod profesionalaca uradite mali ili veliki seris automobila.

Za koju opciju ćete se odlučiti zavisi od toga kada ste poslednji put radili ove važne provere. Ovde ćemo pomenuti još jednu važnu informaciju – kontrolu automobila uradite minimum dve nedelje pred samo putovanje, kako biste eventualne popravke mogli da obavite pre upuštanja u dugu vožnju.

voznja-automobilom

Prednosti putovanja automobilom 

Poznato je da postoje brojne prednosti putovanja automobilom, koje su posebno važne porodicama sa decom. Pre svega, vožnja automobilom omogućava vam da napravite pauzu kada god vi to želite i obiđete najrazličitije usputne destinacije.

Porodicama sa malom decom ova opcija je kao “kec u rukavu”. Kada ne možete da umirite dete hranom ili igračkom tokom vožnje, možda će baš zaustavljanje na određenoj lokaciji biti pravo rešenje. Prošetajte sa mališanom kroz prirodu i pokušajte da ga umirujućim zvucima i pogledom na prirodne predele opustite i pripremiti za nastavak vožnje.

Takođe, posebna pogodnost putovanja četvorotočkašem je što u svoj gepek možete spakovati sve neophodne sitnice, te se adekvatno opremiti za putovanje.

Ovde ćemo pomenuti još jednu prednost koja će se posebno dopasti onima avanturističkog duha. Naime, ako imate tu sreću da vozite dovoljno veliki automobil, noćenje u smeštajnim jedinicama možete zameniti noćenjem u automobilu.

Za ovaj poduhvat poslužiće vam krovni šator za automobil, koji ćete u nekoliko koraka otvoriti, te kreirati sjajno mesto za spavanje. Osim šatora, biće vam neophodne vreće za spavanje, jastuci, a po potrebi i ćebe.

Savetujemo vam da automobil zaustavite na atraktivnoj turističkom destinaciji koja je adekvatno obezbeđena. Pod time pre svega podrazumevamo da se ne zaustavljate u predelu u kome to nije dozvoljeno, jer u suprotnom može da iskrsne niz neprijatnih situacija.

Nakon provedene noći u šatoru, započnite jutro kafom i doručkom u prirodnom ambijentu – sigurni smo da će vas ovo nesvakidašnje buđenje ostaviti bez daha.

pogled-putovanje

Isplanirajte putovanje na vreme 

Dolazimo do važnog dela ovog teksta i do pitanja – kako da vam putovanje bude što ugodnije i kako da maksimalno iskoristite prednosti putovanja četvorotočkašem.

Jedna ključna reč umnogome rešava sve vaše probleme – planiranje. Bilo da ste se zaputili na određenu destinaciju u Srbiji ili ste se pak odlučili za putovanje u inostranstvo, važno je pre samog upuštanja u ovu avanturu napravite detaljan plan.

Ovaj plan treba da obuhvata rutu kojom ćete voziti, destinacije na kojima ćete praviti pauze ili čak noćiti i turističke atrakcije koje ćete obići. Prilikom putovanja po Srbiji možete koristiti navigaciju na telefonu, za koju vam je potreban internet. Sa druge strane, ako ste se zaputili u inostranstvo, instalirajte takozvane oflajn mape koje će vam pomoći da se snalazite na putu bez korišćenja interneta.

Kada je reč o putovanju u inostranstvo, izuzev pomenutih stavki vodite računa da se upoznate sa saobraćajnim pravilima zemlje u koju putujete, sa taksama koje plaćate i neophodnom dokumentacijom za vožnju.

Prilikom rezervacije smeštaja, obavezno se raspitajte da li određena smeštajna jedinica poseduje parking, budući da vam je to veoma važno za potpuno opuštanje na destinaciji.

Nadamo se da vam je naš tekst pružio korisne informacije u vezi sa putovanjem automobilom. Želimo vam bezbednu vožnju i srećan put!

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...