VIMINACIJUM VIMINACIJUM
Ukoliko ste ljubitelji istorije (a pogotovo rimske), avanture, istraživanja u Srbiji, postoje par mesta koja bi bila interesantna za posetiti. Jedno od njih nalazi... VIMINACIJUM

Ukoliko ste ljubitelji istorije (a pogotovo rimske), avanture, istraživanja u Srbiji, postoje par mesta koja bi bila interesantna za posetiti. Jedno od njih nalazi se na oko jedan sat od Beograda, u blizini sela Kostolac. To je Viminacium– ostatak Rrimskog grada i vojnog logora. Bio je najveći i najznačajniji grad u Rimskoj provinciji Gornje Mezije. Povoljan geografski položaj omogućio je brzi ekonomski razvoj grada. O velikom bogatstvu njegovih stanovnika svedoče dragoceni nalazi otkriveni na nekropolama (rimskim grobljima) oko grada. Danas je istraženo preko 14.000 grobova u kojima su nađeni predmeti od izuzetnog značaja. Oslikane grobnice svedoče o vrhunskim umetnicima tog vremena. Na prostoru grada otkriveni su i istraženi (ili delimično istraženi) amfiteatar, ulice sa zgradama, monumentalne terme, delovi akvadukta i kanalizacije. Na prostoru logora istražena je severna kapija logora. Potpuno je iskopan carski mauzolej.

U mauzoleju nalaze se grobnice, tako da posetioci imaju mogućnost iz blizine da vide kako je izgledao proces sahrane, a ispod grobnice postoji tunel, gde možete da vidite oslikane freske iz tog doba (može da se slika sve, osim tih fresaka jer blic oštećuje tu boju, a sama svetlost ispod zemlje jako je slaba. I trebaćete da se sagnete dok budete išli niz taj hodnik jer je usko i nisko).

Terme, koje su bile iskopane, potvrđuju raskoš rimskog carstva. Posetioci će imati mogućnost da vide i deo mozaika, kojima su se ukrašavali stubovi i zidovi.  Koristili su se ne samo za higijenu nego i za odmor i  uživanje.

Takođe, posetioci mogu da rezervišu smeštaj u sobama u okviru vizitorskog centra Domus (ko ne bi hteo da bude rimski car bar na jedan vikend), a pored toga nudi se degustacija hrane, rimski doručak, ručak u autentičnom prostoru. U donjim prostorijama Domusa nalazi se “Plava soba”, gde se mogu videti skulpture (lica) rimskih imperatora.  Maketa grada i logora isto je deo ekskurzije.  Posetioci mogu da vide kako je izgledao Viminacium pre i da uporede koji je mali deo iskopan i proučen u današnje vreme.

Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka predstavlja malazište na kome je otkriven skelet mamuta, koji potiče iz geološkog perioda miocenta (pet miliona godina). Poseban značaj ima i to, što je očuvan na mestu na kome je bio pronađen. Procenjeno je da je mamut ženka, stara oko 60 godina, visoka oko 4,5 metara, dugačka preko 5 metara, a u životnom dobu teška oko 10 tona. I ime njoj je…Vika.

 

U suvenirnici imate veliki izbor predmeta za uspomenu, neki od njih su kopija posuđa, pronađenih na prostoru rimskog grada.

Arheološki park otvoren je tokom čitave godine, osim 1. januara. U zavisnosti od godišneg doba, park ima svoje radno vreme.

Za sve informacije, vezano za ekskurziju, obilazak, cene, rezervaciju mesta- kontaktirati ih preko maila vimkost@gmail.com ili telefon +381 62 232209.

Do Viminaciuma ne može da se stigne direktnim autobusom ili vozom. Najbolje je koristiti svoj lični prevoz jer objekti na teritoriji malo su udaljeni jedno od drugog.

 

Ono što treba da se vidi i da se proba nova je aktivnost na ovom mestu, a to je Viminacium adventure – letnji edukativni kamp za decu, ali i mogućnost za nas odrasle da se oprobamo u prelaženju legionarskog poligona sa preprekama. (Naravno, ovo je više za neko toplije vreme).

Cenovnik

Svi obilasci u okviru lokaliteta isključivo su sa vodičima Arheološkog parka

Individualna ulaznica 500,00 RSD
Grupna ulaznica (više od 30 ljudi) 400,00 RSD
Deca do 10 godina besplatno
Deca (osnovna škola) 300,00 RSD
Deca (srednja škola) 400,00 RSD
Penzioneri 300,00 RSD
Porodična (roditelji sa decom mlađom od 10 godina) 1000,00

 

Autor: Kristina Jovičić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *