VEŽBOM DO ZDRAVLJA VEŽBOM DO ZDRAVLJA
Dragi ljudi, korisno je da znate da u fizičkoj kulturi ZDRAVLJE treba posmatrati u sirem smislu a ne samo kao odsustvo bolesti. Pravilno izabrana... VEŽBOM DO ZDRAVLJA

Dragi ljudi, korisno je da znate da u fizičkoj kulturi ZDRAVLJE treba posmatrati u sirem smislu a ne samo kao odsustvo bolesti. Pravilno izabrana i na stručan nacin dozirana fizička aktivnost pa samim tim i fizička sposobnost mogu imati jako pozitivan uticaj na zdravlje. Naučno je dokazano da u savremenom dobu dolazi do drastičnog pada fizičkih sposobnosti čoveka. Sedenje u automobilu, na radnom mestu, ispred tv-a ili kompjutera je deo svakodnevnice savremenog čoveka čija je direktna posledica gojaznost, hipokinezija( nedovoljno kretanje) i psihički stres. Ova tri faktora se nazivaju morbogeni trijas i zajedno predstavljaju najveći uzročnik obolevanja i smrti savremenog čoveka.

SAVREMENE BOLESTI koje ugrozavaju zdravlje čoveka jesu bolesti kardiovaskularnog sistema, srca i krvnih sudova, hipertenzija, infarkt, moždani udar, dijabetes itd. Posle njih idu problemi sa zglobovima i kostima, posturalne disfunkcije, artroza, osteoporoza itd.

Kako SPREČITI ili odložiti nastanak tih bolesti? Razvijanjem fizičkih sposobost: IZDRŽLJIVOSTI ( aerobna, kardiovaskularna izdržljivost) kao npr ciklicne aktivnosti: hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje itd. SNAGA pre svega mišica trupa kao i pokretljivosti naročito kičmenog stuba, kukova i ramena! Pokrenite se, uvedite bar 30 min neke fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu. Pokrenite svoju decu, ne dozvolite da odrastaju samo uz video igre, telefone i slatkiše, budite zdravi, srećni i puni energije!

Autor: Sanja Spasić, personalni fitnes trener i grupni fitnes instruktor

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *