Veštine koje su ti potrebne u 21. veku

Veštine koje su ti potrebne u 21. veku

Svako ko želi da bude uspešan u svom poslu mora da savlada određene veštine kako bi se osposobio za 21.vek. Setite se samo da u prvoj polovini 20. veka osoba koja je znala da piše, čita i računa smatrala se pismenom. Danas je sitacija potpuno drugačija. Tek odnedavno obrazovni sistem od učenika zahteva da kritički čitaju i logički razmišljaju. A veština rešavanja problema je od ključnog značaja.

Globilazica podstiče netehničke veštine i postaju izuzetno važne za uspešno zapošljavanje mladih. Važno je naglasiti da ljudi moraju prihvatiti činjenicu da je potrebno  ceo život učiti nove stvari. Potrebno je biti prilagodljiv za promene.  Učenici moraju da savladaju informatičku i medijsku pismenost a to podrazumeva analiziranje, upravljanje i kreiranje informacija.

Ne samo mladi, već svi zajedno, moramo da savladamo sposobnosti učenja i prilagođavanja. Efikasnog slušanja i komunikacije, timskog rada i kreativnog razmišljanja.  Ako želite da napredujete, zadržite posao ili pokrenete sopstveni spremite se za celoživotno učenje.

Izdvojili smo veštine koje su značajne za 21.vek.

  • Empatija

U vremenu velikih ekonomskih kriza i ratova, ali i sve posledice koje nam je donela pandemija, empatija igra veliku ulogu. Potrebno je povezati se sa problemom i razmišljati nekoliko koraka unapred kako bi bili u korak sa svetom. Sposobnost povezivanja sa drugima je zaista potrebno.

 

Potrebno je identifikovati relevantne informacije, medijska pismenost nije bila nikada potrebnija. Važno je selektovati informacije jer je mnogo oko nas a pogotovo na portalima. Odaberite šta želite a šta ne da konzumirate.

  • Saradnja /povezivanje

Naučite da sarađujete sa drugima na daljinu. Učite nove jezike, budite otvoreni za promene. Možete biti uključeni u projekte u nekom od virtuelnog tima. U digitalnom svetu postoje mnoge prilike za razvoj.

  • Prilagođavanje

Ne samo da morate da bude spretni i sposobni za rešavanje ključnih problema već i da budete jako prilagodljivi u novonastaloj sitaciji. Promene su danas svakodnevnivca. Na razgovoru za posao često će vas pitati da date primer kada ste u karijeri ispoljili ovu sposobnost, adaptacija je od ključnog značaja.

Veštine koje su ti potrebne u 21. veku

Autor: Jelena Vučković

 

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...