„Velika usamljenost” iz ugla dva čitaoca

Velika usamljenost” iz ugla dva čitaoca. Leni je u poslednjih nekoliko godina promenila više mesta stanovanja i škola nego većina njenih vršnjaka. Njen otac Ernt nakon povratka iz Vijetnama nigde ne može da pronađe mir i baš zato se porodica stalno seli. Kada neočekivano nasledi kuću na Aljasci Ernt odlučuje da je to savršena prilika da porodica započne novi život. Kora, Lenina majka, podržaće ga i u ovoj odluci. Leni, Ernt i Kora pakuju kofere i sele se u daleku zemlju o kojoj znaju veoma malo.

„Velika usamljenost” iz ugla dva čitaoca

Aljaska je jednako prelepa, koliko je i opasna. Olbrajtovi će se oduševiti svime što im Aljaska nudi, ali će se i zabrinuti kada shvate koliko okrutna ova država može biti prema svojim stanovnicima. Ipak, čak ni surova zima na Aljasci ne može da se poredi sa nemirima koji se dešavaju u njihovom domu.

velika-usamljenost-iz-ugla-dva-citaoca

Velika usamljenost” je treći roman autorke Kristin Hane koji čitamo zajedno. Odlučile smo da utiske predstavimo na malo drugačiji način. U nastavku možete pročitati kako smo mi doživele ovo delo.

Kakav je tvoj opšti utisak o knjizi? – „Velika usamljenost” iz ugla dva čitaoca

Jovana: „Velika usamljenost” je jedna od onih knjiga koja će vas već sa prvim stranicama uvući u priču. Čitaćete o mladalačkim idealima, tužnim sudbinama i porodici koja je sve samo ne obična. A kada dođete do kraja, imaćete utisak da ste sa  upoznali neki drugačiji svet.

Milica: Ovo je Kristin Hana na koju sam navikla i koju obožavam. Knjiga mi je držala pažnju od prve do poslednje stranice. Mislim da je autorka veoma uspešno ispričala priču koja je potpuno realna. Drago mi je što u svojim romanima uvek skreće pažnju na značajne teme o kojima treba pričati. Nije bilo lako čitati u nekim trenucima zbog težine teme, ali  baš ovo i doprinosti njenoj vrednosti.

velika-usamljenost-iz-ugla-dva-citaoca

Šta ti se najviše dopalo u romanu?

Milica: Način na koji priča teče. Sve je tako prirodno i realno, a opet stalno postoji neka napetost i neizvesnost. Dopalo mi se i kako Kristin Hana opisuje povezanost stanovnika Kaneka, gradića u koji se Olbrajtovi doseljavaju. Radi se o zajednici u kojoj svi jedni drugima čuvaju leđa i uvek su tu da priskoče u pomoć. Osim toga, opisi Aljaske su me naveli da se zaljubim u njenu divlju lepotu. Mislim da retko ko posle čitanja ove knjige neće i sam poželeti da poseti ovu državu.

Jovana: Izdvojila bih opise Aljaske i same likove. Autorka je na živopisan način uspela da nam dočara divlje predele Aljaske da sam imala utisak da sam ja sama u središtu dešavanja. Takođe, sami likovi su jednako dobro napisani i razrađeni, toliko slični, a opet posebni i različiti.

„Velika usamljenost” iz ugla dva čitaoca

Postoji li nešto što ti se nije dopalo?

Jovana: Priča je sama po sebi teška jer govori o odrastanju devojčice bez prava na izbor u porodici gde se nasilje prašta. Ako bih morala da izdvojim nešto onda bi to bio lik Ernta (Lenin otac), a takođe me je nervirao i lik Kore (Lenina majka).

Milica: Nije mi se dopalo ponašanje određenih likova. Osim toga, bilo mi je žao što Leni kao dete i mlada devojka morala da pretrpi toliko nedaća, ali svakako mislim da je sve to doprinelo značaju i jačini njene priče.

velika-usamljenost-iz-ugla-dva-citaoca

Kojeg lika bi izdvojila kao najdražeg nakon čitanja?

Milica: Metju, Lenin najbolji prijatelj i prva ljubav. Ponašanje ovog mladića je ostavilo ogroman utisak na mene. Svako od nas treba da ima ovakvu osobu u svom životu.

Jovana: Izdvojila bih Metjua kao lika koji mi je najviše prirastao za srce pored Leni koja je naša protagonistkinja. Njegova priča je jedna od onih koja će vam ulepšati dan i podsetiti vas da su čuda moguća ukoliko verujete u njih.

velika-usamljenost-iz-ugla-dva-citaoca

Kome bi preporučila ovaj naslov?

Jovana: Kao što sam već navela ovo je priča jedne devojčice koja odrasta u drugačijem okruženju i koja se bori za sebe. Po mom mišljenju ovo je knjiga koja će se dopasti ljubiteljima drama i porodičnih saga. Takođe, u njoj mogu uživati i ljubitelji serija na Netflixu, jer je knjiga veoma filmična i upoznaće vas sa magičnim predelima Aljaske.

Milica: „Veliku usamljenost” bih preporučila svima koji se ne boje „teških priča”.Top of Form Ovaj naslov je pravi odabir za ljubitelje drama iz kojih se može dosta toga naučiti.

Autor: Milica Barać uz pomoć Jovane Crvenčić

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...