Velika nagrada Republike Srbije u rukama Nikole Radanovića

Velika nagrada Republike Srbije u rukama Nikole Radanovića. U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu, Nikola Radanović menadžer u medijima, novinar i saradnik u beogradskoj kulturi, nagrađen je prestižnom „Zlatnom značkom“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije za 2022. godinu, za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan, dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

velika-nagrada-republike-srbije-u-rukama-nikole-radanovica

Velika nagrada Republike Srbije u rukama Nikole Radanovića

Na sednici Žirija za dodelu Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije koja je ustanovljena još 1976. godine, održanoj 13. decembra 2022. godine, doneta je Odluka o ovogodišnjim dobitnicima ovog vrednog priznanja. Ove počasne svečane povelje i zlatne značke koje se smatraju priznanjem od nacionalnog značaja za doprinos kulturi Republike Srbije, dobili su istaknuti profesori, akademici, doktori nauka, novinari, stvaraoci i kulturni aktivisti iz inostranstva.

Velika nagrada Republike Srbije u rukama Nikole Radanovića

Veoma sam radostan i ushićen! Iako je moj dosadašnji rad ovenčan brojnim priznanjima koja mi zaista znače kako iz Srbije, tako i iz dijaspore, ovogodišnju „Zlatnu značku“ zasigurno izdvajam jer obeležava višegodišnje stvaralaštvo, moj nesebičan doprinos kulturnim projektima, novinarstvu i svemu onome što predstavlja misiju nas kulturnih i medijskih radnika u Beogradu. Nije lako zahvaliti u ime svih dobitnika, jer među njima ima onih koji su nam predstavljali uzore i svetionike po kojima smo se orijentisali u prostoru još od najranijih dana. Ovaj jedinstveni, tradicionalni događaj pamtićemo celog života, ne samo zbog reputacije ovog priznanja, već i zbog zajedničkog osećanja koje nas danas povezuje i koje zaključuje da je kultura važnija od života. Kultura je spoznajno i uzajamno oblikovanje karaktera svakog čoveka, ali u najširem smislu, kultura je karakter naroda.“ Izjavio je Nikola Radanović u Pozorištu i dodao: „Ponosno i verodostojno ću nositi zlatnu značku na svom reveru, no, koliko god da je lepa i podsticajna, ona je i obavezujuća. Verujem da ću opravdati očekivanja renomiranih kulturnih institucija i doajena u kulturi koji su me predložili za prijem priznanja, ali i očekivanja poštovanog žirija ovogodišnjeg događaja.“

velika-nagrada-republike-srbije-u-rukama-nikole-radanovica

Nikola Radanović je član Udruženja novinara Srbije, a u svom profesionalnom radu, posebno ističe saradnju sa Televizijom Braća Karić i realizaciju emisije „Riznica“, ali i saradnju sa drugim medijima koji pripadaju Javnom servisu Srbije. Svojim radom, obeležio je i potpisao brojne manifestacije koje promovišu duhovne vrednosti i događaje od kulturno-javnog značaja za Grad Beograd, kao i za dijasporu. Njegova saradnja sa kulturnim i zdravstvenim institucijama i te kako pruža mogućnosti za istraživanje i adekvatno informisanje javnog mnjenja Srbije i Balkana. Gostovao je u Beču, Pragu, Salcburgu, Parizu, Budimpešti, Pragu, Karlovim Varima, San Remu… a Balkan upoznao uzduž i popreko.

Ministar bez portfelja zadužen za oblast dijaspore, Đorđe Milićević, prisustvovao je ovoj 47. dodeli „Zlatne značke“ i tim povodom čestitao svim lauretima, dok se takođe uvodnim rečima obratio i generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić.

Velika nagrada Republike Srbije u rukama Nikole Radanovića

U Muzičkom delu kulturno umetničkog programa predstavili su se eminentni predstavnici muzičko – umetničke scene Srbije, pored brojnih, legenda džez muzike Blagica Beti Đorđević i glumac Branislav Tomašević.

velika-nagrada-republike-srbije-u-rukama-nikole-radanovica

Velika nagrada Republike Srbije u rukama Nikole Radanovića

Ovo renomirano priznanje sa dugom tradicijom, između ostalih, dobili su: Mihajlo Vitezović dramski pisac, dr Silvana Grujić muzički urednik Radio-televizije Srbije, Gordana Predić kulturni poslenik, prof. dr Milivoje Veljić pijanista, prof. dr Drago Cvijanović, Nino Brajović novinar i scenarista, Dragana Kosjerina voditeljka, Miloš Miša Mijatović kompozitor, Bojana Peković muzička umetnica, prof. dr Golub Jašović, Dragan Bartula likovni umetnik i scenograf, Branislav Gulan književnik, Nevena Ivanović dirigent i mnogi drugi laureati koji će ovaj dan upamtiti u svojim izuzetno ostvarenim i mnogonagrađivanim karijerama.

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici. A slobodno...