Uživamo u slatkišima: Francuski flan Uživamo u slatkišima: Francuski flan
Francuski flan je dezert koji je jako popularan u Francuskoj. Veoma brzo i lako se priprema, a fantastičnog je ukusa. Glavni sastojci su prhko... Uživamo u slatkišima: Francuski flan

Francuski flan je dezert koji je jako popularan u Francuskoj. Veoma brzo i lako se priprema, a fantastičnog je ukusa. Glavni sastojci su prhko testo a može biti i lisnato, što će zavisiti od vašeg ukusa, poslastičarska krema u prahu i željena aroma koja može biti takođe u zavisnosti od vašeg ukusa: vanila , agrumi , citrusi, ili pak aroma ružine vodice.

Recept:

1 pakovanje prhkog ili lisnatog testa


Za kremu:

1 l mleka,

100 gr poslastičarske kreme u prahu ili ( pudinga)

1 jaje

150 gr šećera

Lisnato testo staviti u pleh sa pokretnim stranicama, sa strane ga uzdignuti do visine pleha, tako da malo prolazi ivice pleka u krug. Izbosti ga po dnu vrhom noža kako se testo ne bi podiglo u toku pečenja. U 200 ml mleka razmutiti poslastičarsku kremu, dodati jaje, sjediniti, ostatak sipati u šerpi, dodati šećera, staviti da se zagreje do vrenja, pa sipati u činiji uz neprestano mešanje, sve ponovo vratiti u šerpu, staviti na tihoj vatri da se krema skuva uz neprestano mešanje ( nekih minut- dva). Sipati kremu u koricu, ivice korice ( manji deo koji je strčao, vratiti prema unutra), staviti u već zagrejanoj rerni da se peče 25 minuta na 180 stepeni. Pri kraju pečenja posipati odozgo koricu šećerom u prahu ili sitnijim kristal šećerom. Pojačati temperaturu rerne na 250 stepeni kako bi se šećer otopio i karamelizovao. U poslastičarsku kremu možete staviti aromu vanile, narandže ili agruma što zavisi od vašeg ukusa.

Uživajte i prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *