Uz ispijanje kafe – crtanje kafom – kao hobi

Dosta nas voli da pije različitu kafu, ali ona se može koristiti i za crtanje. Da,da… uzmemo obične četkice, kafu i vodu, malo mašte i možemo da kreiramo  slike, koje su originalne, a tek kako mirišu. Za ovu tehniku nije potrebno ništa specijalno, samo želja i volja da se proba nešto novo.

Potrebno vam je:

Četkice

Naravno da bi slike ispale wow, potrebne su profesionalne, ali ja sam imala neke od ranije, koje sam kupovala ili dobijala u setovima za crtanje. I slika mi je ispala baš slatka. Tako da kupite jednu tanku, jednu srednju i jednu veliku za početak.

Kafa

Ali ne turska i ne 3 u 1, nego ona u granulama.

Voda

Blok za crtanje

Ja sam uzela sa malo debljim papirom, ali ako imate i akvarel papir, probajte na njemu.

Možete da uzmete i onaj krep selotep, čisto da zalepite krajeve papira dok crtate, da vam ne klizi. Ili ako želite da napravite kao ram na slici.

Stavite jednu kašičicu kafe u šolju i dodate malo vode (2-3 male kašičice vode). Pomešate to. I u jednu čašu sipate čistu vodu.

Princip crtanja kafom je sličan akvarelu. Na papir stavite običnu vodu uz pomoć velike četkice. Kad posle na taj deo stavite kafu ona će se razlivati po vodi. I kada se osuši biće efekat kao stari papir. Ukoliko ne želite da vam se razliva, onda nemojte stavljati vodu, kao podlogu, nego krenite da crtate kafom.

Ukoliko neka linija bude pogrešna ili jarka, uzimate običnu vodu, i četkicom prolazite po toj liniji (ili po pogrešnom delu), pa će on „nestajati“ pod vodom. Na taj način ispravljate greške. Ukoliko želite da neki detalji budu bas tamne boje i sa jasnim granicama, onda sačekate da vam se crtež osuši, pa četkicom uzmete sa dna čaše kafu i povučete crte. Na papiru će biti tamne boje, jarke i kad se osuše dobijaju sjaj.

Ja sam za početak uzela sliku sa dva zeca u prirodi. Bitno je da prvo crtate sa tanjom četkicom i da linije budu blage i jedva vidljive. A to dobijate tako što uzimate bukvalno na vrh četkice kafu i iscrtavate figure, pa tek posle dodajete jačinu, boju, senke i ostale detalje. Nekada je bitno da sačekate da se crtež osuši, pa da dodatno završite, nego da pokušavate odjednom da sve završite.

Nadamo se da će vam ovaj tekst probuditi maštu i da ćete probati uz kaficu i da nešto nacrtate.

Autor: Kristina Jovičić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...