Unutrašnji svet

Art terapija produbljuje svest čoveka, Elizabet Gilbert ovaj pojam naziva KREATIVNO ŽIVLJENJE. Mi smo svi stvaraoci, svako od nas ima misiju umetničkog oslobađanja. Toliko jako se držimo dosadašnjih ugrađenih sistema, dubokih programa, koji kontrolišu naše ponašanje i sputavaju da se kreativno ispoljimo. Saznajte najdublje tajne svog bića, modifikacijom unutrašnjeg sistema da bi krajnji cilj bio potpuno prosvetljenje!

Potrebno je hakovati sopstevni emotivni sistem

„Vaša kreativnost je mnogo starija od vas, mnogo starija od svih nas. Sama naša tela i samo naše biće savršeno su satkani da žive u saradnji sa nadahnućem, a nadahnuće još pokušava da nas nađe, onako isto kako je lovilo naše pretke.“ – Elizabet Gilbert

Ekspresivna art terapija je terapijska tehnika ukorenjena u ideji da kreativni izraz doprinosi ozdravljenju i mentalnom blagostanju. Temelji se na pretpostavci da svako može napraviti značajno umetničko delo, nezavisno o svom talentu i iskustvu, te da su sam proces stvaranja odnosno kreiranja uvek od koristi osobi koja ide na terapiju.

Svoju široku primenu ekspresivna art terapija nalazi među svim starosnim grupama pomažući pojedincima da istraže svoje emocije, razviju samosvest, nose se sa stresom, teškoćama i traumatskim iskustvima, pojačaju samopoštovanje, unaprijede socijalne veštine, na taj način dobiju vredne uvide i iskustva iz drugačijih perspektiva.

“Svi smo mi rođeni sa umetničkim talentima, samo naša kultura potiskuje spontanost i umetničko izražavanje. Ekspresivna art terapija pomaže da se ti umetnički talenti postepeno ponovo oslobode.” – Dr Avi Goren-Bar

Unutrašnji svet možemo izraziti kroz likovnu umetnost, muziku,  pevanjem i sviranjem, pokretom, plesom ali i  poezijom, glumom itd. Svako može napraviti umetnost, nezavisno od talenta i iskustva. Svako predavanje umetničkoj aktivnosti ima terapeutski značaj. Doprinosi buđenju vrednosti, kao što su svesnost, donošenje odluka, osnaživanje samopoštovanja.

Ekspresivnoj art terapiji možete pristupiti sa nesvesnog nivoa, kada ne ističete da imate bilo kakav problem, na terapiji počinju da iskaču razni problemi, nedoumice, dileme i pitanja. Izbor modela, odnosno umetničke discipline je marginalan sve dok ekspresivni terapeut može da improvizuje u radu sa klijentom. Svi smo mi rođeni sa unutrašnjim talentom, samo naša kultura i vaspitanje potiskuje spontanost i umetničko izražavanje.

“Kada se suočavate sa iracionalnim materijalom, postajete svesniji svog života, ciljeva, sudbine i suštine svog života. Ovo ne znači nižno da ćete postati najsrećnija osoba na planeti, već znači da ćete pronaći svrhu, poentu, i razlog svoje patnje.” – Dr Avi Goren-Bar

Upoznajući bolje svoju nesvesnost stičete sve više saznanja o sebi, svojim željama i autentičnim potrebama. Potrebno je osvestiti sadašnji trenutak, moguće je da ova fraza mnogima zvuči otrcano ali je pravi ključ koji će otvoriti davno zaključana vrata u novi svet i velika prostranstva koja do sad niste imali priliku da vidite. Pustite sebe, izađite iz svoje glave i razbijte sopstvene blokade emocija, zato što ljubav zaslužuje da živi!

 Autor: Jelena Vučković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule....

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera. “Getting...

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja. Inspiraciju...

Piće koje daje snagu i leči – orahovača

Piće koje daje snagu i leči - orahovača. Liker...