Umetnost koja napušta okvire Umetnost koja napušta okvire
Ukrašavanje zidova nekada je predstavljalo bunt i revolt, a sada je uglavnom ovaj vid umetnosti način da se iskaže kreativnost. Ideja je ukrasiti sivilo... Umetnost koja napušta okvire

Ukrašavanje zidova nekada je predstavljalo bunt i revolt, a sada je uglavnom ovaj vid umetnosti način da se iskaže kreativnost. Ideja je ukrasiti sivilo grada i površinu na kojem se rad oslikava. Nastanak ove umetnosti, i njeno prihvatanje nije bilo jednostavno, a ni lako.

Ulična umetnost je zapravo vizuelna umetnost, ako malo bolje razmislimo.

Nastaje na javnim mestima, a motivisana je željom umetnika da komunicira sa publikom. A cilj je biti van formalnih mesta, biti jedinstven i autentičan.
Na mnogim zgradama i zidovima mogu se videti slike, grafiti i murali. Da li ste obratili pažnju na neki zanimljiv?

Ulični umetnici se drže zajedno!

 

Legenda kaže da istorija grafita počinje 1942. godine, tokom Drugog svetskog rata, kada radnik Kilroy počinje pisati “Kilroy je bio ovdje” na svakoj fabrici u Detroitu. Vojnici u Evropi su ponavljali ovu frazu na zidovima koji su preživjeli bombaški napad.

“Umetnost na ulicu!” je glavna parola uličnih umetnika. Dvadesetih godina prošlog veka avangardni stvaraoci su insistirali na tome da umetnost treba da bude dostupna na svakom koraku, u svakom trenutku.

Poslednja decenija obeležila je raznolikost trendova ulične umjetnosti. Diveći se starijoj generaciji, mladi pisci svesni su važnosti razvijanja vlastitog stila. Tako se pojavljuju nove grane, predviđajući bogatu budućnost pokreta. Razni novi oblici ulične umetnosti ponekad premašuju svojim obimom sve što je pre bilo stvoreno.

Umetnost je svuda oko i u svakom od nas!

Autor: Jelena Vučković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *