Intervju: „Ultrazvučni pregledi sve važniji“ – Dr Ljiljana Bošnjak

Istraživanja pokazuju da se više od 80 odsto bolesti može sprečiti ili izlečiti ukoliko se otkriju na vreme. Kada se bolest pravovremeno dijagnostikuje, šanse za izlečenje su velike. Redovni ultrazvučni pregledi pomažu kod ranog otkrivanja i faktora rizika za pojavu raznih oboljenja. Ultrazvučnim pregledima moguće je dijagnostikovati gotovo sve maligne i benigne tumorske promene. Zatim promene kao što su nodusi, ciste, kalkulusi, promene u strukturi organa, veličine organa kao i njihov položaj. U MediGroup domovima zdravlja u Beogradu i Novom Sadu u toku je promotivni period koji važi od 19. jula do 31. avgusta u okviru kog je moguće obaviti ultrazvučne preglede (dojke, štitaste žlezde, abdomena i urološki) po specijalnoj, sniženoj ceni od 2.500 RSD po pregledu.

dr Ljiljana Bošnjak

Dr Ljiljana Bošnjak, specijalista radiologije, domovi zdravlja MediGroup, otkriva koji su to ultrazvučni pregledi najvažniji i na šta je posebno potrebno obratiti pažnju pre samog pregleda.

1.Za koja stanja je ultrazvuk najpogodniji?

Ultrazvuk je zlatni standard u dijagnostici najvećeg broja oboljenja, štitaste žlezde – nodusi, promena u dojkama benignih i malignih, kamena u žučnoj kesi, promena u jetri, slezini, pankresu, zatim promena abdominalne aorte kao sto je npr. aneurizma, kod promena u bubrezima, nadbubrežnim žlezdama, mokraćnoj bešici i prostati, kako benignih tako i malignih.

uz abdomena

2.Da li je potrebna neka posebna priprema pacijenata pre ultrazvučnog pregleda?

Posebna priprema pacijenata je neophodna kod ultrazvučnog pregleda abdomena. Potrebno je da pacijent dan-dva pre pregleda jede laganiju hranu i da izbegava hranu koja nadima. Mahunarke, sveže voće i povrće. Neophodno je da pacijent pre pregleda šest do osam sati ne jede ništa.

Kod pregleda urinarnog trakta potrebno je da pacijent neposredno pre pregleda popije litar, do litar i po tečnosti.

3.Koliko obično traje ultrazvučni pregled?

U proseku od 20 do 30 minuta.

uz štitaste žlezde

4.Koliko je često potrebno raditi urološki UZ pregled, UZ dojki, UZ abdomena i UZ štitaste žlezde?

Dovoljno je raditi navedene ultrazvučne preglede preventivno na 12 meseci, ukoliko lekar drugačije ne odredi. Npr. kod pozitivne porodične anamenze na kancer dojki, kada se radi i češće.

5.Za koju starosnu grupu devojaka i žena je najpogodniji UZ dojki i zašto?

UZ dojki je najpogodniji za starosnu grupu žena od 20 do 50 godina. Zbog pretežno glandularne strukture dojki, ali i kod svih drugih starosnih grupa u slučaju pojave promena u dojkama.

6.Šta obuhvata urološki ultrazvučni pregled?

Urološki ultrazvučni pregled obuhvata pregled bubrega, proksimalnog dela uretera, mokraćne bešike i prostate.

7.U kojim situacijama i zdravstvenim stanjima se preporučuje UZ abdomena?

Ultrazvuk abdomena se preporučuje kod svih vrsta bolova u ovom delu tela, mučnine, povraćanja, nadimanja, problema sa stolicom, gubitka telesne težine, kod promena u laboratorijskim nalazima kao i svim drugim stanjima za koje lekar proceni da je neophodna dijagnostička metoda.

Organi koji se detaljno pregledaju su: jetra, žučna kesa, žučni kanali, slezina, pankreas, trbušna šupljina, limfne žlezde, krvni sudovi abdomena, mokraćna bešika i mokraćni kanali, prostata, bubrezi i nadbubrežna žlezda.

Može se reći da ultrazvuk abdomena predstavlja zlatni standard u dijagnostici jer se najveći broj bolesti ovih organa može otkriti ultrazvučnom metodom već u prvoj fazi.

8.Da li je i pored kliničkog progleda štitaste žlezde uvek obavezan i pregled ultrazvukom i zašto?

Jeste. Obavezan je i pregled ultrazvukom štitaste žlezde, jer ultrazvučnim pregledom vidimo tačnu veličinu žlezde, njenu strukturu, postojanje cista, nodusa kao i prokrvljenost. Ovim pregledom dolazimo do dijagnoza poput nodozne strume, tireoiditisa, zatim da li nodusi pokazuju benigne ili maligne karakteristike.

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...