U SUSRET SLAVAMA: “SLAVSKI KOLAČ” U SUSRET SLAVAMA: “SLAVSKI KOLAČ”
U susret slavama kojih u maju ima dosta, kuvamo i pripremamo za vas ovog puta, slavski kolač. Recept: 1, 230 gr brašna 35 gr... U SUSRET SLAVAMA: “SLAVSKI KOLAČ”

U susret slavama kojih u maju ima dosta, kuvamo i pripremamo za vas ovog puta, slavski kolač.

Recept:

1, 230 gr brašna

35 gr kvasca

7 gr šećera

2 kašičice soli

3 jajeta

220 ml gazirane vode

150 ml mleka

200 ml tečne pavlake

150 ml suncokretovog ulja

Za premaz kolača:

1 žumanac

2 kašičice pavlake

Priprema:

Zagrejte vodu, pavlake i mleka da budu mlaki, dodajte šećera, stavite kvasca te sačekajte da se kvasac rastvori, odnosno nadođe. Stavite brašna u dublju posudu, napravite udubljenje po sredini te dodajte ležerno umućena jaja, soli, sipajte mešavinu sa kvascem, te zamesite testo oblikujući ga u loptu, pokrijte ga čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da nadođe. Prilikom mešenja dodajte i ulje. Kada nadođe premesite ga, pokrijte ga krpom i ostavite da nanovo nadođe. Nakon toga istresite testo na sto koji ste ležerno posuli brašnom, izradite testo rukama kako biste odstranili gas iz testa i oblikujte kolač tako što ćete u sredini pleka staviti jednu veću jufku a sa strane četiri manje. Između prostora svake jufke stavite pletenicu koju ste sačinili od testa, utisnite po sredini puskurnik i sa strane, odozgo na testu, na svakoj jufki, premažite prelivom i odmah pecite kolač u već zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Ja sam  dekoraciju kolača uradila fondanom. Znači pripremite sve one simbole od fondana koji karakterišu slavski kolač.

Napomena: Ova količina testa je dovoljna za jedan slavski kolač srednje veličine i za jednu pogaču. Svaki put zamešeno testo premažite suncokretovim uljem odozgo.

Srećno slavlje i uživajte!

Prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *