U novembru čitajte Floberov ,,Novembar”

Ljubav je pokretač svega u univerzumu. Oko ljubavi se sve i okreće, kao planete oko Sunca. Za jedne je lek, za druge je pelin, sve zavisi od osobe koja ti opseda misli. Zanimljivo je kako će većina sagovornika koje pitate da li se seća svoje prve ljubavi, prvo početi da se smeje, onda će se pojaviti iskre u očima i krenuće priča. ,,Novembar” je prvi Floberov roman, koji nije objavljen za vreme njegovog života. Pronađen je u zaostavštini i objavljen 1900. godine. Sa sigurnošću ne možemo tvrditi da je to ceo roman, u jednom trenutku spis se završava bez ikakvih ranijih znakova za to. Ovo je roman o kome je Miloš Crnjanski govorio da je znatno ispred svog vremena i da će dovesti do novog oblika romana 20. veka.

Glavni junak priču počinje retrospektivno, kada ga topli jesenji vetar vraća u svoje mladalačke dane. Mladi dečak, koji polako stupa u svoje adolescentske dane počinje da sneva o ljubavi sa ženom. Sklon sanjarenju on je žene posmatrao kada god je imao priliku. Želju u njemu budile su igračice, prodavačice, frizerke i sve druge koje su ga svojom lepotom privlačile. On naivno govori o ljubavi i potrebi da nekog voli. Prelomni momenat u romanu je susret sa kurtizanom. Taj prvi susret je na njega ostavio takav utisak, da je noćima i danima samo o njoj mislio. I na kraju je ponovo posetio, kada je odlučila da mu ispriča svoju priču. To je priča o ženi koja je ceo život tragala za ljubavlju, za muškarcem razbojnikom koji će je voleti svom svojom snagom. Različiti tipovi muškaraca su prošli kroz njen život od seljaka do gospode, ali niko u njoj nije probudio ljubav. Svoju tužnu priču ispričala je u jednoj sobi, na jednom krevetu sa starom poseteljinom u staroj krčmi, gde je došla kako bi sebe kaznila jer nije uspela da pronađe mir među bogatim svetom.Ovo je priča o žudnji, strasti, želji i zebnji. Priča koja ima jednu zajedničku reč, ljubav. Da li je mladić ostao u zagrljaju kurtizane? Zašto pisac priču o ljubavi smešta baš u taj novembar?

Pročitajte, i uverite se zašto Floberove opise vetra, livade i sunca možete da osetite na svojoj koži, kao da hodate zajedno sa njim ka obali.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....